kafeneioΕνα κείμενο-φωτιά για την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα από την «αριστερή κυβέρνηση» Τσίπρα, φιλοξενεί η έγκριτη εφημερίδα The Guardian στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Στο κείμενο, της Ελενα Σμιθ, ανταποκρίτριας της βρετανικής Guardian, στην Αθήνα γίνεται περιγραφή του νέου δυσβάστακτου πακέτου φορολόγησης ύψους 1,8 δισ. Ευρώ το οποίο έρχεται προς ψήφιση την Τετάρτη. Η δημοσιογράφος τονίζει ότι τόσο ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδας όσο και οι δανειστές είναι δυσαρεστημένοι με το ότι «η αριστερή κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πιστωτές», βασιζόμενη στη φορολογία.

Σημειώνει δε ότι οι νέοι φόροι αφορούν από την εισαγωγή καφέ μέχρι τις κρατήσεις ξενοδοχείων και μεταφέρει σχόλιο αναλυτή: «Το μόνο πράγμα που δεν φορολογείται είναι ο αέρας που αναπνέουμε»

Το κείμενο του Guardian

«Οι Έλληνες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα περισσότερους φόρους καθώς η αριστερή κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πιστωτές που αποφασίζουν για την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας.

Η ανάγκη να εισπραχθούν επιπλέον € 1,8 δις σε έσοδα για να αποδεσμευθούν επιπλέον χρήματα έχει οδηγήσει μια σειρά από νέους φόρους. Από έναν ειδικό φόρο που αφορά την εισαγωγή καφέ μέχρι επιπλέον επιβαρύνσεις στις κρατήσεις ξενοδοχείων αλλά και φόρο κατανάλωσης στη μπύρα.

«Το μόνο πράγμα που δεν φορολογείται είναι ο αέρας που αναπνέουμε» είπε ένας τηλεοπτικός αναλυτής, περιγράφοντας τους νέους φόρους.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν φαίνεται να έχουν έψαξαν και πολύ μακριά για έμπνευση. Από το υπουργείο Οικονομικών στην κεντρική πλατεία Συντάγματος έχουν μια πανοραμική θέα της από τις καφετέριες όπου οι Έλληνες συχνά κάθονται για ώρες πάνω από ένα ποτήρι καφέ.

Το θέαμα φαίνεται ότι τους οδήγησε στην στην εισαγωγή μιας επιπλέον χρέωσης 20% επί του ποτού. Αλλά και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα βρεθούν στο επίκεντρο ενός φόρου κατανάλωσης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, είναι το τελευταίο σε μια σειρά από προαπαιτούμενες δράσεις τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει για να ολοκληρώσει της αξιολόγησης. Μιας αξιολόγησης που έχει ήδη καθυστερήσει και αποτελεί «κλειδί» για να παραμείνει η χώρα στην επιφάνεια.

Τα μέτρα που πρέπει να έχουν νομοθετηθεί πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 24 Μαΐου, όπου ενδεχομένως να εκταμιευθεί ένα ποσό που μπορεί να φτάσει και τα 12 δισ. Η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την χρεοκοπία στην περίπτωση που δεν αποπληρώσει ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. αλλά και άλλα χρέη τον Ιούλιο.

Ο κατάλογος των νέων φόρων δεν σταματά στο καφέ, τα τσιγάρα και τη μπύρα. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες για τα καύσιμα, τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο.

Η συνδρομητική τηλεόραση επίσης θα επιβαρυνθεί με αυξημένο φόρο, ενώ επιπλέον φόρος που θα κυμαίνεται απο 2 έως 4 ευρώ θα επιβληθεί στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία τριών ή περισσότερων αστέρων. Θα εισαχθεί επίσης φόρος επί των ενοικιαζόμενων δωματίων. Ο ΦΠΑ – που βρίσκεται ήδη στο 23% και είναι ο υψηλότερος στην ευρωζώνη – θα αυξηθεί στο 24% και θα αφορά τα συσκευασμένα τρόφιμα, στα παγωτά, τις ταβέρνες, τα ταξί, καθώς και τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Οι αυξήσεις φόρων ύψους 1 % του ΑΕΠ αποτελούν τμήμα ενός πακέτου αλλαγών που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την ΕΕ και το ΔΝΤ τους τελευταίους εννέα μήνες.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται ένα περαιτέρω πακέτο έκτακτων μέτρων λιτότητας ύψους 3,6 δισ. για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Τα μέτρα που θα λάβουν τη μορφή ενός αυτόματου δημοσιονομικού κόφτηθα συμπεριληφθούν επίσης στο νομοσχέδιο.

Οι φόροι στην Ελλάδα στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις υπερβαίνουν τους φόρους σε άλλες χώρες της ΕΕ, κάτι που αναγκάζει πολλές εταιρίες να μεταφέρονται στο εξωτερικό.

Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται στη φορολόγηση είναι κάτι που έχει εξοργίσει όχι μόνο την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και τους δανειστές, αρκετοί από τους οποίους πιστεύουν ότι η φορολογία θα ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη.

Στα ΜΜΕ, οι ειδικοί έχουν πολλά να συζητήσουν. Στους δρόμους ωστόσο, όπου τα επίπεδα της ανεργίας και της φτώχειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, πολλοί έχουν ξεμείνει από λόγια».



 iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.