varou_1

Μια συνέντευξη στην οποία αποκαλύπτει τη στρατηγική που είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο πρώτο εξάμηνο του 2015, έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν σταμάτησε να πετάει τη μία «βόμβα» μετά την άλλη, μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο απειλούσαν του εταίρους με το Grexit ενώ χαρακτήρισε τον Βόλφανγκ Σόιμπλε «ανίκανο ανθρωπάκο».

Στην ιστοσελίδα «Athens Live» μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και δεν δίστασε να αναφερθεί ακόμη και σε λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις οι οποίες οδήγησαν τη χώρα σε δημοψήφισμα τον περασμένο Ιούνιο και στο κλείσιμο των τραπεζών.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι έπειτα από συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα απειλούσε τους Ευρωπαίους δανειστές με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αλλά μπροστά στις κάμερες δεν χρησιμοποιούσε τη λέξη Grexit. «Η συμφωνία με τον Τσίπρα ήταν ότι κεκλεισμένων των θυρών θα τους απειλούμε (σσ: ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ), όπως κι έκανα, γι’αυτό δεν ήμουν ο πιο αγαπημένος τους» αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός.

Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση Grexit; «Δεν θα ήταν ωραίο το θέαμα» απαντά ο Γιάνης Βαρουφάκης κυνικά.

Ο κ. Βαρουφάκης αποκαλύπτει επίσης μια άγνωστη λεπτομέρεια από συνάντηση που είχε μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν -όπως υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης- ο Μάριο Ντράγκι του είπε: Σε εκλιπαρώ…

Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσιάζει ο κ. Βαρουφάκης, την προσπάθειά του να πιέσει την ΕΚΤ πρόδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος πήγε και είδε τον κ. Ντράγκι στην Φρανκφούρτη και είπε στον επικεφαλής της ΕΚΤ: «Μην ακούς τον Βαρουφάκη, θα του προβάλω εγώ βέτο…».

Οσο για τον Βόλφανγκ Σόιμπλε, τον χαρακτήρισε «ανίκανο ανθρωπάκο», ο οποίος είναι αστοιχείωτος από πλευράς οικονομικών. «Το γνωρίζει αλλά δεν τον ενδιαφέρει». Από την κριτική του δεν ξέφυγε ούτε η Ανγκελα Μέρκελ για την οποία είπε ότι λειτουργεί με ορίζοντα τους επόμενους τρεις μήνες και δεν έχει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Από την άλλη με καλά λόγια αναφέρεται για τους Κριστίν Λαγκάρντ, Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου για τους οποίους λέει ότι «αυτοί είναι οι μόνοι σοβαροί άνθρωποι εκεί πέρα».

Οσο για το τι προβλέπει για το μέλλον;  Ο κ. Βαρουφάκης το βλέπει από πολύ δύσκολο έως εφιαλτικό.«Η Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν είναι βιώσιμη. Θα έχουμε πολύ κακές αρνητικές εξελίξεις. Τα 6 δισ. νέων περικοπών σε συνδυασμό με την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ούτε δεκάρα δεν θα δώσουν σε start ups, αυτό το πράγμα θα οδηγήσει σίγουρα σε ένα νέο κύμα θυμού» υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης και καταλήγει προβλέποντας: «Το θέμα είναι ποιος θα το οργανώσει αυτό το πράγμα…».

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.