Οι «Εσκομπάρ» των Βαλκανίων είχαν δυσθεώρητα κέρδη που προσεγγίζουν το… χρέος της Ελλάδας
narkvtika
Αρχηγοί φέρονται, σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας Αλβανός υπήκοος, με ισχυρές διασυνδέσεις και δύναμη παρέμβασης σε υπηρεσίες και στα πολιτικά δρώμενα της γειτονικής χώρας, όπως και ένας Έλληνας υπήκοος, συνεργάτης του.

Το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό κύκλωμα διακινούσε τόνους ινδικής κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης, χρησιμοποιώντας ταχύπλοα σκάφη με εξωλέμβιες μηχανές και νταλίκες μεταφορικών εταιρειών προκειμένου να διοχετεύσουν τις ποσότητες των ναρκωτικών σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία.

Σε αυτές τις χώρες οι τιμές των ναρκωτικών είναι… 30 φορές μεγαλύτερες από τις αγορές τις κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με το κύκλωμα να έχει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η αμοιβή ενός μέλους που κατασκεύαζε τις κρύπτες απόκρυψης των ναρκωτικών και λάμβανε 10.000 ευρώ μηνιάτικο, ενώ 3.000 ευρώ λάμβαναν οι οδηγοί.

Η μεγάλη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών εξελίχθηκε σε 15 περιοχές της Αττικής, Βορείου Ελλάδας και Ζακύνθου, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 15 άτομα, 10 Έλληνες και 5 Αλβανοί, ενώ κατασχέθηκαν 678 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης. Επίσης έχουν κατασχεθεί ένα ταχύπλοο σκάφος και φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, με τα οποία γινόταν η μεταφορά ναρκωτικών.

Αξιωματικοί της αστυνομίας που ασχολήθηκαν για περισσότερους από δέκα μήνες με την υπόθεση αναφέρουν ότι το «αρχηγείο» του κυκλώματος ήταν στην Αλβανία, όπου φορτώνονταν οι ποσότητες των ναρκωτικών, από εκεί με ταχύπλοο σκάφος μεταφέρονταν δια θαλάσσης σε νησιά του Ιονίου και κυρίως στη Ζάκυνθο, όπου θάβονταν στην παραλία. Αργότερα, μεταφορτώνονταν σε νταλίκες μεταφορικής εταιρείας μαζί με νόμιμο φορτίο προκειμένου να προωθηθούν στις σκανδιναβικές χώρες. Η συγκεκριμένη μεταφορική εταιρεία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι νόμιμη και ερευνώνται τα «παρακλάδια» της σε Αυστρία και Βουλγαρία. Παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις εξελίχθηκαν μέσω Ιντερπόλ, στο Όσλο της Νορβηγίας, τον τελικό προορισμό της ποσότητας των 678 κιλών ινδικής κάνναβης, όπως επίσης σε Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Γερμανία και Αλβανία, όπου έγιναν άλλες τρεις συλλήψεις.

Αρχηγικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος είχε ένας Αλβανός επιχειρηματίας, με τόσο δυνατές επαφές στον δημόσιο βίο της γειτονικής χώρας, οι οποίες του έδιναν τη δυνατότητα ακόμη και να… «ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, να διώχνει υπουργούς και αξιωματούχους των διωκτικών αρχών» όπως επισημαίνουν, ίσως και υπερβολικά, αστυνομικές πηγές. Παρόμοιο ρόλο και… γενική επίβλεψη της δραστηριότητας του μεγάλου κυκλώματος είχε και Έλληνας, που δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταφορών.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.