bolton
Εκατό ημέρες πριν την έναρξη των αγωνισμάτων του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και 2.000 αθλητές και αθλήτριες από 200 και πλέον χώρες του κόσμου προετοιμάζονται να συμμετάσχουν και να διεκδικήσουν τους 47 τίτλους του κλασικού αθλητισμού και φυσικά να γράψουν την δική τους ιστορία στη διοργάνωση.

Σε όλα αυτά, πρωταρχικό ρόλο θα έχουν δέκα σημαντικά σημεία που ξεχωρίζουν από ιστορικής και στατιστικής σκοπιάς, σε επίπεδο αθλητών αλλά και χωρών που θα συμμετάσχουν.

Έτσι στο δεύτερο επίπεδο σχετικά με τις χώρες, υπάρχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού μαζί με τις Αυστραλία, Γαλλία, Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία, θα υπάρχει εκπροσώπηση για 29η φορά στο στίβο στη διοργάνωση, που αποτελεί νέο ρεκόρ. Οι πέντε αυτές χώρες μαζί με την Ελλάδα είναι και οι μοναδικές που έχουν εκπροσώπηση στο άθλημα του στίβου από την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Γιουσέιν Μπολτ είναι ο πρώτος αθλητής που κατακτά δύο μετάλλια στα σπριντ σε διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τις νίκες του σε 100μ και 200μ σε Πεκίνο και Λονδίνο (2008, 2012). Στο Ρίο ο Τζαμαϊκανός σταρ θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει για τρίτη φορά τους τίτλους στις ίδιες αποστάσεις. Αν μάλιστα τα καταφέρει και στα 4Χ100μ, όπως έκανε και στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις, θα φθάσει στα 9 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Περισσότερα χρυσά (10) θα έχει πλέον μόνο ένας αθλητής, ο Αμερικανός Ρέι Γιούρι, τα οποία κατέκτησε το διάστημα 1900-1908.


Την δική της ιστορία θέλει να γράψει στους Αγώνες και η σπουδαία Αμερικανίδα αθλήτρια, Άλισον Φίλιξ, η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχει στο Ρίο στα 200μ και 400μ, καθώς και στις δύο σκυταλοδρομίες (4Χ100μ, 4Χ400μ). Αν καταφέρει να κερδίσει όλους αυτούς τους τίτλους, θα επιτύχει το ίδιο με την διάσημη Φάνι Μπλάνκερς-Κόεν, τη μοναδική γυναίκα η οποία έχει κατακτήσει τέσσερα χρυσά μετάλλια στους ίδιους Αγώνες. Αν η Φίλιξ δεν τα καταφέρει, θα έχει απλά συμμετοχή σε τέσσερις τελικούς και στο σύνολο θα φθάσει τους έντεκα. Μόνο η Μέρλιν Ότι, η Τζαμαϊκανή «μεγάλη κυρία των σπριντ», έχει καταφέρει να συμμετάσχει σε περισσότερους τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Βερόνικα Κάμπελ Μπράουν βρίσκεται μόλις δύο ολυμπιακά μετάλλια μακριά από τα εννέα της συμπατριώτισσάς της, Μέρλιν Ότι, αριθμός που είναι και το ρεκόρ στη διοργάνωση για τις γυναίκες. Τρία μετάλλια πιο μακριά είναι η Φίλιξ που έχει έξι συνολικά.

Η Σάνια Ρίτσαρντς Ρος και η Φίλιξ κατέχουν ήδη το ρεκόρ με τα περισσότερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στις γυναίκες (4), μαζί με τις Μπλάνκερς-Κόεν, Μπέτι Κάθμπερτ, Μπάρμπελ Βόκελ και Έβελιν Άσφορντ. Αν οι Φίλιξ και Ρίτσαρντς κερδίσουν από ένα χρυσό, θα φθάσουν τα 5 και θα ανεβούν στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, όπως αν καταφέρει και η Κάμπελ να κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια.

Ο Χεσούς Άνχελ Γκαρσία έχει επιλεγεί ήδη να συμμετάσχει στην ισπανική αποστολή για το Ρίο στα 50 χλμ βάδην, όπου θα πραγματοποιήσει την 7η συμμετοχή του στη διοργάνωση, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Ότι, ενώ παράλληλα θα γίνει ο πρώτος άνδρας σε ολυμπιακές συμμετοχές.

Η Τιρουνές Ντιμπάμπα, η Βάλερι Άνταμς, η Μπαρμπόρα Σποτάκοβα και η Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν για 3η συνεχή φορά τον Ολυμπιακό τίτλο στις γυναίκες σε ατομικό αγώνισμα.

Η Βραζιλία θα έχει με τη σειρά της την ευκαιρία να σημειώσει νέο ρεκόρ κατάκτησης μεταλλίων, αφού οι αθλητές της θα έχουν την ευκαιρία να αγωνίζονται με την υποστήριξη των φιλάθλων της χώρας. Μέχρι τώρα, τα περισσότερα μετάλλια που κατέκτησαν οι Βραζιλιάνοι σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων ήταν δύο και το είχαν καταφέρει το 1988 και το 1952.

Τέσσερις χώρες, το Μπουτάν, το Ναούρου, το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν θα κάνουν το ολυμπιακό ντεμπούτο τους στον στίβο, ενώ η Αιθιοπία θα έχει την ευκαιρία να ανεβάσει και τις τρεις αθλήτριές της στο βάθρο των νικητριών στα 5.000μ, όπως έκανε και στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αν τα καταφέρει και στο Ρίο, θα γίνει η 11η χώρα που το επιτυγχάνει σε αγώνισμα Ολυμπιακών Αγώνων, μετά τις ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία, Ρωσία, Σοβιετική Ενωση, Φινλανδία, Κένυα, Ολυμπιακή Ομάδα της ΔΟΕ, Ανατολική Γερμανία και Τζαμάικα.

δολ,αμπε

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.