portugal.1.5.708

Πολλά κράτη δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το πλάνο μετεγκατάστασης προσφύγων, ενώ το όλο σχέδιο κινείται με ρυθμούς… χελώνας.

Κι όμως, υπάρχει μία χώρα, που έχει προθυμοποιηθεί να φιλοξενήσει 10.000 πρόσφυγες που έχουν φτάσει στις ακτές της Ευρώπης, αλλά μέχρι τώρα έχει υποδεχθεί μόλις 234. Οχι γιατί δεν θέλει περισσότερους, αλλά επειδή ελάχιστοι «χτυπούν» την πόρτα της.

«Είναι δύσκολο να βρεθούν γρήγορα πρόσφυγες που μπορούν να έρθουν στην Πορτογαλία», δήλωσε ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο δε Σούσα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Lusa, κατά τη συνάντησή του με μετανάστες στην πόλη Εβόρα.

Μία εξήγηση για την απροθυμία των προσφύγων, οι περισσότεροι από τους οποίους προτιμούν τη Γερμανία, είναι η κατάσταση της οικονομίας της Πορτογαλίας, η οποία μπορεί να ανέκαμψε το 2014, αλλά η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σχεδόν τριπλάσια από εκείνα της Γερμανίας. Για τους πρόσφυγες, η κεντρική Ευρώπη είναι μία πιο λογική επιλογή.

Η Πορτογαλία όμως δεν δυσκολεύεται μόνο να προσελκύσει πρόσφυγες, αλλά ακόμη και να κρατήσει εντός της χώρας τους ίδιους τους πολίτες της. Από το 2011, οι εκροές ξεπερνούν τις εισροές, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Λισαβόνα προβάλει κι άλλες εξηγήσεις για την αδυναμία της να πείσει τους πρόσφυγες να πάνε εκεί, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στον κακό συντονισμό της ΕΕ και το μέγεθος της κρίσης. Επίσης, η Πορτογαλία- σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- δεν είχε ποτέ μεγάλες κοινότητες Σύρων, Αφγανών ή ατόμων από την Ερυθραία, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί δεν είναι η πρώτη επιλογή, ανέφερε ο Πορτογάλος υπουργός Μετανάστευσης, Εδουάρδο Καμπρίτα.


iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.