pasxa3Οι πασχαλινές διακοπές, όπως και όλες οι γιορτές, πάνε “πακέτο” με τις αντίστοιχες λιχουδιές. Το βασικό όμως, είναι να τις απολαύσουμε, χωρίς να πάρουμε κιλά.

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι για τα γλυκά του Πάσχα! Ρίξτε μια ματιά παρακάτω…

Τσουρέκι:
Στα περισσότερα σπίτια τις ημέρες που μας έρχονται θα αναδύεται η μυρωδιά από το μαχλέπι. Γιατί Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται, όπως δεν γίνεται να μη δοκιμάσετε αυτό το λαχταριστό γλυκό. Πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνετε, αφού είναι αρκετά θερμιδογόνο, μόλις 50 γραμμάρια αποδίδουν μέχρι και 200 θερμίδες. Παρόλα αυτά, το τσουρέκι έχει και τα θετικά του. Καταρχήν το μαχλέπι που δίνει αυτή την ιδιαίτερη μυρωδιά, ενισχύει τη πέψη, ενώ η μαγιά είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και ενεργοποιούν τη λειτουργία του μεταβολισμού. Τέλος, τα αυγά που προσθέτουμε στο τσουρέκι είναι μια πολύ θρεπτική τροφή και μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και μετάλλων.

Πασχαλινά κουλουράκια:
Εκτός από το τσουρέκι το Πάσχα φτιάχνουμε και κουλουράκια. Μπορεί αυτό το γλύκισμα να σας φαίνεται αθώο, αφού ούτε σοκολάτα έχει, ούτε ξηρούς καρπούς, όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού 50 γραμμάρια (ένα μέτριο σε μέγεθος κουλουράκι) έχει περίπου 187 θερμίδες. Όμως μπορείτε τουλάχιστον να αυξήσετε τα θρεπτικά οφέλη, αν αντί για βούτυρο φτιάξετε τα κουλουράκια με ελαιόλαδο.

Σοκολατένιο αυγό ή λαγός:
Το κακάο είναι μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι φλαβονόλες, οι κατεχίνες και οι πλουφαινόλες. Σύμφωνα με μελέτες το κακάο έχει πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και από τα μούρα. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ανάλογα με την επεξεργασία που γίνεται, το κακάο μπορεί να ελαττωθεί σημαντικά και κατά επέκταση να μειωθεί και η ποσότητα του σε αντιοξειδωτικά. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή είναι. Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, τα σοκολατένια αυγά ή λαγουδάκια δεν περιέχουν αυξημένες ποσότητες κακάο, άρα δεν μας προσφέρουν και τα αντίστοιχα οφέλη. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε το αγαπημένο σας πασχαλινό γλυκό, αρκεί να το καταναλώσετε με μέτρο, δεδομένου ότι 100 γραμμάρια αποδίδουν περίπου 500 θερμίδες.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν αυτές τις ημέρες όσοι έχουν σακχαρώδη διαβήτη και όσοι είναι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, γιατί τα πασχαλινά γλυκά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα.

star

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.