Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου

xrom 4Η εκδήλωση: Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στο Χρώμιο στο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα εκδήλωση προς τιμή του διακεκριμένου γεωλόγου κ. Eldridge Moores καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, με διοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Τοπική Κοινότητα, τον πολιτιστικό σύλλογο και τον ΤΟΕΒ Χρωμίου και το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης.

Ο E. Moores, φιλέλληνας θεωρεί το Χρώμιο, τα Γρεβενά, την Κοζάνη δεύτερη πατρίδα του, ανέδειξε τη μοναδικότητα του Μπούρινου με τα οφιολιθικά πετρώματα που αναδύθηκαν από το μανδύα της γης. Τέτοια πετρώματα υπάρχουν 30 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Τα ίδια πετρώματα υπάρχουν και στον Μπούρινο  ο οποίος αποτελεί σημείο παγκόσμιας αναφοράς για τους γεωλόγους της υφηλίου.

Άφιξη: Γύρω στις 2 η ώρα μ.μ  σύμπας ο λαός του Χρωμίου και των φίλων του οικισμού υποδέχθηκαν το διακεκριμένο καθηγητή, τη γυναίκα του Τζιούτζι με τα δύο από τα τρία παιδιά του οι οποίοι συνοδεύονταν από τους γεωλόγους δρ Άννα Ράσιου και Μπατσή Άννα.  Τους προσφέρθηκαν αυτοφυή λουλούδια “μανουσάκια” ονομαζόμενα από κοπέλες του χωριού. Στη συνέχεια ακολούθησε μικροτελετή στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με καλωσόρισμα από το συντονιστή της εκδήλωσης κ. Ευάγγελο Σιαμπανόπουλο. Απονεμήθηκαν ξυλοκατασκευές από πυξάρι στους τιμωμένους μία ανέμη από τον Γκαλιά Παναγιώτη  κουτάλια και πίπα καπνίσματος από το Σωτήρη Ρούση.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Η εκδήλωση μεταφέρθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μακεδονικού Αγώνα. Στην προσφώνηση του ο Ευάγγελος Σιαμπανόπουλος τόνισε «Η κοινότητα Χρωμίου έχει χαρακτηριστεί τα τελευταία 200 χρόνια ως γεωλογικό μεταλλευτικό χωριό ως  κτηνοτροφικό και ως χωριό του μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα. Ήταν υποχρέωσή μας σήμερα να σας υποδεχτούμε με αυτόν τον τρόπο όπως μάθαμε να τιμούμε και να εκτιμούμε τους ανθρώπους που πάλεψαν κοπίασαν και άφησαν κάτι για τον τόπο. Τέτοιο παρόμοιο παράδειγμα είχαμε, έχουμε το δάσκαλο Κωνσταντίνο Σιαμπανόπουλο. Υποδεχθήκαμε το 2004 τον παππού των τεκτονικών πλακών τον πολύ φίλο σας και συνεργάτη σας τον Jan Brunn. Υποδεθήκαμε το φθινόπωρο 2007 πολλούς ξένους και έλληνες γεωλόγους στο παγκόσμιο συνέδριο βιολογίας. Με όλη μας τη χαρά και αγάπη υποδεχόμαστε εσάς και την οικογένειά σας».

Ευάγγελος Γαμβρέλας πρόεδρος κοινότητας Χρωμίου: «Αισθάνομαι ικανοποίηση και χαρά, αισθάνομαι  μια διπλή περηφάνια γιατί έχουμε τη δύναμη να εκτιμούμε εμείς οι Μακεδόνες αλλά και να αναγνωρίζουμε έργο ανθρώπου επιστήμονα ο οποίος πριν 53 χρόνια ήλθε στην περιοχή μας σε αυτό το βουνό που είμαστε τώρα στον Μπούρινο. Άφησε μία πολύ μεγάλη ιστορία στην ανθρωπότητα έτσι ώστε να μπορούν σήμερα τα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο να διδάσκονται πάνω στη  θεωρία των τεκτονικών πλακών εξαιτίας του καθηγητή που σήμερα μας τιμά και είναι στο χωριό μας για τις τεκτονικές πλάκες Αυτή ήταν οι λόγοι που αισθάνομαι τη χαρά και τη διπλή περηφάνια».

Παραβρεθέντες: Χαιρετισμοί απευθύνανε οι Κωτσίδης Γεώργιος, πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.  Ζαγάρας Ευθύμιος, Τασοπούλου Ελένη, αντιδήμαρχοι Δήμου Κοζάνης. Πολυνείκης Αγγέλης πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε Κοζάνης. Αντώνιος Τουρλιδάκης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κωνσταντίνος Καναβός, περιφερειακός Σύμβουλος  Π.Ε Γρεβενών. Βατάλης Κωνσταντίνος, γεωλόγος εκ μέρους του ΤΕΙ Μακεδονίας. Γεώργιος Συνδουκάς Διευθυντής της ΓΕΩΕΛΛΑΣ. Χατζηλαζαρίδης Λάζαρος, γεωλόγος Σχολικός Σύμβουλος. Ναπολέων Κοντός Πρόεδρος Αλιάκμονος Τσιαρτσιαμπά. Εκπρόσωπος του Α.Π.Θ

Ακολούθησαν ομιλίες από την Άννα Ράσιου: «Από τον J. Brunn στον E. Moores»

Ομιλία από τον Eldridge Moores: «Η παγκόσμια γεωλογική σημασία και αξία του Μπούρινου»  ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου  είπε ότι έχω ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Υπήρχε οικονομική βοήθεια από αμερικανική υποτροφία κι έτσι τον Αύγουστο του 1963 (ηλικία 24 ετών) τότε ήλθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το Πανεπιστήμιο του αγόρασε ένα αυτοκίνητο για τις ασκήσεις υπαίθρου εδώ, ένα φολξ βάγκεν (σκαραβαίος). Στη φωτογραφία κοντά στον Έξαρχο βλέπουμε τα πετρώματα από τον μανδύα πως βρίσκονται στην επιφάνεια της γης. Εδώ βλέπουμε τον  Αλιάκμονα (ποταμό) και τα ωκεάνια πετρώματα ξανά και τον ορεινό όγκο του Μπούρινου με τα μανδυακά πετρώματα. Εδώ το αυτοκίνητο κοντά στο Δαφνερό που είχε κολλήσει[1]. Από πλευρά Παλαιοκάστρου όπου βλέπουμε και τα δύο διαφορετικά περιβάλλοντα τα μανδυακά πετρώματα σε επαφή με τα πετρώματα ενός ηπειρωτικού περιθωρίου που είναι στον Μπούρινο.[2] Πλέον γνωρίζουμε αποδεδειγμένα ότι τα πετρώματα που υπήρχαν στον ωκεανό και ήρθαν στην επιφάνεια τοποθετήθηκαν πάνω στο ηπειρωτικό κομμάτι δίπλα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα. Αυτή είναι μια διαφορετική άποψη από τη μελέτη του J. Brunn …[3]»

Ανταλλαγές δώρων: Όλοι οι παρευρισκόμενοι φορείς κάτι είχαν να δώσουν στον τιμώμενο βιβλία, τοπικά προϊόντα, ημερολόγιο από τον πολιτιστικό σύλλογο. Η σύζυγος του καθηγητή φιλοτέχνησε κάρτες προς τιμή της Άννας Ράσιου και την κοινότητα του Χρωμίου.

Συνεστίαση: Με το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα τα οποία τα παρασκεύασαν οι γυναίκες του χωριού οι οποίες διακρίνονται για τη νοικοκυροσύνη τους, την ανιδιοτέλεια, τον εθελοντισμό. Τα υλικά διατέθηκαν από την Π.Ε Γρεβενών. Νοστιμότατο το ρυζόγαλο φτιαγμένο με γάλα Χρωμίου.

https://www.youtube.com  216. Χρώμιο Κοζάνης –Εκδήλωση  για τον Eldridge Moores.

Ο γήινος Μανδύας (Mantle) είναι ένα παχύ και ημίρρευστο στρώμα που βρίσκεται μεταξύ του γήινου εξωτερικού πυρήνα (Outer Core) και του φλοιού (Crust). Μανδύα διαθέτουν και άλλοι πλανήτες. Ο μανδύας της γης βρίσκεται, χονδρικά, από το βάθος των 30 χλμ μέχρι τα 2.900 χλμ κάτω από την επιφάνεια της γης και καταλαμβάνει το 70% του όγκου της. Ο γήινος μανδύας διακρίνεται στον κυρίως μανδύα και στον ανώτερο μανδύα (Upper Mantle).

Η γεωλογία του φαραγγιού του Αλιάκμονα μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον Jan Brunn στα τέλη της δεκαετίας του 30. Το συμπέρασμα της πρωτοπόρας μελέτης του ήταν ότι οι σχηματισμοί των πετρωμάτων μέσα στο φαράγγι του Αλιάκμονα ήταν κρίσιμοι για την κατανόηση της σχέσης των βουνών του Βούρινου με τους παλιότερους σχηματισμούς της Δεσκάτης.

Ο Βούρινος είναι μια παράξενη οροσειρά. Σε υψόμετρο άνω των 1860 μέτρων, αποτελείται από πετρώματα που προήλθαν από τον μανδύα της γης. Πετρώματα τέτοιας προέλευσης ονομάζονται «οφιόλιθοι». Ο Jan Brunn έγραψε επιστημονική ιστορία όταν αναγνώρισε πως τα πετρώματα του Βούρινου, άρα όλοι οι οφιόλιθοι, είναι παρόμοιοι με εκείνους που σχηματίζονται σήμερα στους υφάλους των ωκεανών.

Στο τέλος της δεκαετίας του 60, οι Eldridge Moores και Jay Zimmerman μελέτησαν προσεκτικά την οροσειρά του Βούρινου. Ο Moores κατέγραψε με τέτοια λεπτομέρεια τον Βούρινο, ώστε να γίνει πρότυπο μοντέλο της οφιολιθικής γεωλογίας. Ο Zimmerman μελέτησε τα πετρώματα μέσα στο φαράγγι του Αλιάκμονα και συμπέρανε, ότι τα βουνά του Βούρινου προήλθαν από μια λεκάνη ωκεανού πάνω από μια στενή, καυτή, ζώνη ρήγματος.
Τα κατορθώματα αυτών των τριών γεωλόγων αποτελούν στοιχεία «κλειδιά» στην ανάπτυξη της σημερινής θεωρίας των τεκτονικών πλακών.

Εκδήλωση προς τιμήν του διακεκριμένου γεωλόγου κ. Eldridge Moores, διοργάνωσαν την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, και ώρα 14:00, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στο Μπούρινο, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Τοπική Κοινότητα, με τον πολιτιστικό σύλλογο και τον ΤΟΕΒ Χρωμίου και ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης.

Ο E. Moores, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Devis, θεωρείται ένας από τους «πατέρες» της θεωρίας των τεκτονικών πλακών με βάση την επιστημονική του εργασία πάνω στους οφιόλιθους του Μπούρινου.

Με συνεργάτες επώνυμους Έλληνες και ξένους γεωλόγους ανέδειξαν τη μοναδικότητα και σημασία του συγκεκριμένου ορεινού συμπλέγματος και το κατέταξαν στην παγκόσμια γεωλογική κληρονομιά (ο Μπούρινος είναι διάσημος και σημαντικός, είναι ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για επιστήμονες γεωλογίας).

Από τις αρχές του έτους 1963 ο E. Moores επισκέπτεται αδιαλείπτως την περιοχή. Το ενδιαφέρον του για την ανάδειξη της συγκεκριμένης γεωλογικής ιδιαιτερότητας είναι τεράστιο, καθώς επίσης και τα φιλελληνικά του αισθήματα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Eldridge Moores

13:30’ – 14:00’   Υποδοχή του E. Moores και της οικογένειάς του στο Χρώμιο

14:00’ – 14:30’ Καλωσόρισμα του E. Moores και της οικογένειάς του στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

14:30’ – 15:30’   Χαιρετισμοί επισήμων και προσκεκλημένων

15:30’ – 15:45’   Άννα Ράσιου: «Από τον J. Brunn στον E. Moores»

15:45’ – 16:30’ Eldridge Moores: «Η παγκόσμια γεωλογική σημασία και αξία του Μπούρινου»

16:30’ – 17:00’ Προσφορά αναμνηστικών στον E. Moores

17:00’ – 18:00’ Ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου

Από την εθελοντική ομάδα γυναικών Χρωμίου θα προσφερθούν καφές, τσάι και στη λήξη της εκδήλωσης, πλούσιο πιάτο με παραδοσιακά εδέσματα.

Συνδιοργανωτές:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ και ΤΕΧΝΩΝ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΤΟΕΒ ΧΡΩΜΙΟΥ

Από το προσωπικό της επιχείρησης Από τη σελίδα A3 | 21 Φλεβάρη του 2013

Eldridge Moores. 

Eldridge Moores, ένας ομότιμος καθηγητής της γεωλογίας, έχει απονεμηθεί ο τίτλος του UC Davis διακεκριμένος καθηγητής ομότιμος. Ο τίτλος αυτός απονέμεται κάθε χρόνο από το UC Davis Ομότιμοι σύνδεσης με βάση των οφειλόμενων εισφορών μετά τη συνταξιοδότησή τους σε παραδοσιακούς τομείς της διδασκαλίας, της έρευνας και της παροχής υπηρεσιών.

Από την αποχώρησή του το 2003, Moores υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια ως αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών και το γύρο του κόσμου 16 φορές για να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία στον τομέα των επιστημών της γης και τη βιώσιμη χρήση των πόρων.

Υπηρέτησε ως μέλος του Πανεπιστημίου της Πρωτοβουλίας Επιστήμη και Μαθηματικά Καλιφόρνια Προέδρου? βοήθησε στη δημιουργία ενός προγράμματος γεωεπιστημών στη Napa College? και έχει ενημερώσει τις διεθνείς, εθνικές και περιφερειακές αξιωματούχους, καθώς και το κοινό, σχετικά με τους κινδύνους συμπεριλαμβανομένης σεισμούς, κατολισθήσεις, πλημμύρες και τα τσουνάμι.

Moores έχει εμπλακεί σε μια πολυετή προσπάθεια υποστηρίζεται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής να αυξήσουν τις προσφορές σε γεωεπιστημών σε εθνικό επίπεδο.

επιστημονικά επιτεύγματα Moores »από την αποχώρησή περιλαμβάνουν τη δημοσίευση της δεύτερης έκδοσης του συν-συγγραφέας του βιβλίο” Τεκτονική Γεωλογία “, και του συν-επιμέλεια δημοφιλές βιβλίο της επιστήμης,” Bedrock: Κείμενα για τα θαύματα της Γεωλογίας, «που η Wall Street Journal επέλεξε ως ένα από τα πέντε καλύτερα βιβλία της επιστήμης. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε ακαδημαϊκούς και το κοινό και είναι ο αποδέκτης της πολλά βραβεία.

βραβευμένους παρελθόν περιλαμβάνουν Wayne Thiebaud, ομότιμος καθηγητής της τέχνης? Charles E. Hess, ομότιμος καθηγητής της επιστήμης των φυτών? και Alex McCalla, ομότιμος καθηγητής των γεωργικών και των πόρων της οικονομίας.

Eldridge M. Moores

Από την Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Eldridge Moores (γεννημένος 13 Οκτ 1938) είναι ένας Αμερικανός γεωλόγος ο οποίος ειδικεύεται στην κατανόηση των οφιόλιθοι (θραύσματα ωκεάνιου φλοιού και μανδύα που έχουν τοποθετήθηκαν πάνω στον ηπειρωτικό φλοιό ) και η γεωλογία του ηπειρωτικού φλοιού της Δυτικής Ηνωμένες Πολιτείες και Tethyan ζώνης, η γεωλογία της Ελλάδα , Κύπρος , και το Πακιστάν , και η τεκτονική εξέλιξη της Σιέρα Νεβάδα και την αλπική – Ιμαλαΐων συστήματα.

Moores διακρίνεται Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis . [1]

Το 1996, Moores ήταν πρόεδρος της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής (GSA) [2] και εκδότης του περιοδικού της κοινωνίας Γεωλογίας από το 1981 έως το 1989. Αυτός είναι ο αποδέκτης της διακεκριμένο βραβείο Υπηρεσίας του GSA και της Γεωλογικής Συλλόγου του Καναδά μετάλλιο. [3 ]

Μαζί με γεωλόγος Robert J. Twiss , Moores έχει συγγράψει δύο εγχειρίδια: Τεκτονική [4] και Τεκτονική Γεωλογία [5]

Moores είναι το κύριο θέμα του John McPhee βιβλίο για την Καλιφόρνια γεωλογία, Συναρμολόγηση Καλιφόρνια (1993), [6] , καθώς και McPhee του Annals του πρώην Παγκόσμιος (1998). [7]

Το 2013, Eldridge Moores απονεμήθηκε ο τίτλος του UC Davis διακεκριμένος καθηγητής ομότιμος. Ο τίτλος αυτός απονέμεται κάθε χρόνο από το UC Davis Ομότιμοι σύνδεσης με βάση των οφειλόμενων εισφορών μετά τη συνταξιοδότησή τους σε παραδοσιακούς τομείς της διδασκαλίας, της έρευνας και της παροχής υπηρεσιών.


[1] Στο ρέμα του Δαφνερού ένα χιλιόμετρο μετά τον οικισμό προς τον Έξαρχο.

[2] Το γεωλογικό φαινόμενο το βλέπουμε στο 3ο χιλιόμετρο Δαφνερού-Εξάρχου.

[3] Μετάφραση ομιλιών έγιναν από τον κ.Παπαϊωάννου και την Άννα Μπατσή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.