pope4“Πολλοί έχουν ξεχάσει ότι ο Ιησούς Χριστός έπλενε λεπρούς και συνέτρωγε με πόρνες”, είχε πει σε ομιλία του ο Πάπας των Φτωχών. Το NEWS 247, θυμάται τις πιο σημαντικές φράσεις του Ποντίφικα (Pics).

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, εξελέγη στις 13 Μαρτίου του 2013, κατά τη δεύτερη μέρα του κονκλαβίου ως ο 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας, μετά την παραίτηση του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄. Είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και από την Αμερική, γενικότερα.

Μεγάλωσε στην Αργεντινή σε μια απλή οικογένεια και λιτή ζωή του, και η ταπεινοφροσύνη του, συνδέεται, κατά πολλούς, με την συμπόνοια προς τον λαό της Αργεντινής ο οποίος υπέφερε πολλά δεινά μετά από την χρεοκοπία του 2001.  Γι’ αυτό και διδάσκει την συμπόνοια προς τους φτωχούς, την κοινωνική δικαιοσύνη, και έχει εκφράσει αμφιβολίες για την πολιτική της ελεύθερης αγοράς.



Ο πάπας των φτωχών

Ο Μπεργκόλιο επέλεξε το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, του του “Αγίου των Φτωχών”. Η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος δεν ήταν καθόλου τυχαία, μιας και το τάγμα που εκπροσωπούσε ο Άγιος βρίσκεται σε σύγκρουση με αυτό των Ισουητών, από όπου προέρχεται ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας. Ήδη, λοιπόν, με την επιλογή του ονόματος εμφανές ότι ο νέος Πάπας Φραγκίσκος σηματοδοτούσε μια τομή στο πλαίσιο της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ έχει καταφέρει να καταρρίψει μια σειρά από στεγανά και κατεστημένα του Βατικανού, ξεκινώντας από τη μεταφορά του σε μια πιο λιτή κατοικία κοντά στον Άγιο Πέτρο. Μάλιστα, σε ομιλίες του είχε δηλώσει πως “Ο Άγιος Πέτρος δεν είχε λογαριασμό σε μια τράπεζα” , αφήνοντας αιχμές για τους προγενέστερους του. Ενώ, έχει διακριθεί για την κοινωνική προσφορά του προς τους φτωχούς.

Ο Φραγκίσκος Α’ εξέπληξε, επίσης, την ιταλική κοινή γνώμη, κι όχι μόνο, όταν τον Ιούνιο του 2013 πήρε την πρωτοβουλία της εξυγίανσης του IOR, της “Τράπεζας του Θεού”, δηλαδή της τράπεζας του Βατικανού, που είχε αναμειχθεί επί δεκαετίες σε μια σειρά οικονομικο-πολιτικών σκανδάλων, κερδίζοντας μάλιστα και το εξώφυλλο του Fortune. Στοχεύοντας στη διαφάνεια των οικονομικών του Βατικανού προχώρησε στον διορισμό μιας νέας διοίκησης και στην απόσπαση του ιδρύματος της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας από το IOR.

Οι ατάκες του Πάπα που αξίζει να θυμάσαι

Προτιμώ μια εκκλησία που πονά, είναι μελανιασμένη και βρόμικη γιατί έχει βγει στους δρόμους, από μια εκκλησία που περιορίζεται στην προσκόλληση για την ασφάλειά της.

Οι γυναίκες στην εκκλησία είναι πιο σημαντικές από τους επισκόπους και τους ιερείς.

Πιστεύω στο Θεό, όχι στον Καθολικό Θεό δεν υπάρχει Καθολικός Θεός, υπάρχει μόνο ένας και πιστεύω στον Ιησού Χριστό και την Ανάσταση του.

Άνδρες και γυναίκες θυσιάζονται για τα είδωλα του κέρδους και της κατανάλωσης, αυτή είναι η κουλτούρα των αποβλήτων. Αν χαλάσει ένας υπολογιστής είναι μια τραγωδία, ενώ η φτώχεια, οι ανάγκες και το δράμα τόσων ανθρώπων καταλήγουν να είναι φυσιολογικά.

Ίσως ήσασταν θυμωμένοι, ίσως σπάσατε πιάτα, παρακαλώ, όμως, θυμηθείτε αυτό: Ποτέ μην αφήσετε τον ήλιο να δύσει αν δεν τα έχετε ξαναβρεί! Ποτέ, ποτέ, ποτέ.

Η αληθινή αγάπη είναι να αγαπούν και οι δύο, αλλά και ο καθένας να αφήσει τον εαυτό του  να αγαπηθεί. Το πιο δύσκολο είναι να αφήσουμε τους εαυτούς μας να αγαπηθούν, απ’ ότι να αγαπήσουμε άλλους.

Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Κύριο και έχει καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ για να τον κρίνω;

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν καταπατώνται μόνο από την τρομοκρατία, την καταστολή ή δολοφονία, αλλά και από τις αθέμιτες οικονομικές δομές που δημιουργούν τεράστιες ανισότητες.

Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Όταν εμείς σταματήσουμε, τα πράγματα δεν πάνε σωστά.

Το χρήμα πρέπει να υπηρετεί όχι να κυριαρχεί.

Λίγο περισσότερο έλεος κάνει τον κόσμο λιγότερο κρύο και περισσότερο δίκαιο.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.