party-geuma-kaloi-tropoi-708

Οι καλοί τρόποι είναι… κάπως δυσεύρετοι σήμερα, με τους ανθρώπους να αποθεώνουν το χύμα και να θεωρούν την χαλαρότητα τρόπο έκφρασης και πράξης.

Η ευγένεια δεν είναι κάτι περίπλοκο και ούτε θέλει κόπο. Από το πρωί μέχρι το βράδυ περιστοιχιζόμαστε από ανθρώπους, που είτε τους ξέρουμε είτε όχι αξίζουν το σεβασμό μας. Από την καλημέρα το πρωί, όταν συναντάς κάποιον στο διάδρομο ή στο ασανσέρ, τον πληθυντικό σε αγνώστους, υπαλλήλους καταστημάτων μέχρι και το φιξάρισμα ενός γεύματος σε έναν φίλο ή συγγενή, όλα είναι δείγματα τρόπων.

Ας πάρουμε για παράδειγμα, το κάλεσμα σε γεύμα ή πάρτυ. Μπορεί αυτός που σας κάλεσε να είναι φίλος ή γνωστός σας, ωστόσο, για να θεωρηθείτε οι καλύτεροι καλεσμένοι οφείλετε να αποφύγετε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις.

Τι, λοιπόν, θα πρέπει να αποφύγετε:

Να απαντήσετε στην πρόσκληση την τελευταία στιγμή


Το να απαντήσετε σε μια πρόσκληση που σας έχουν κάνει λίγες ώρες πριν το κάλεσμα είναι τουλάχιστον απαράδεκτο. Μπορεί ο οικοδεσπότης να θέλει να ρυθμίσει τον χώρο του και να υπολογίσει τις μερίδες που θα βγάλει στο τραπέζι, αν πρόκειται για γεύμα.

Να φτάσετε με άδεια χέρια

Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό. Ακόμα και να μην πρόκειται για γενέθλια, όπου θα πάρετε δώρο στον εορτάζοντα, το να εμφανιστείτε στην πόρτα του σπιτιού με άδεια χέρια δεν είναι καθόλου ευγενικό. Οφείλετε να τιμήσετε την πρόσκληση τόσο με την παρουσία σας, όσο και με ένα μικρό δώρο. Ενα μπουκάλι κρασί μπορεί να σας βγάλει πάντα ασπροπρόσωπους.

 

Να εμφανιστείτε με εντελώς λάθος ρούχα

Ναι, σε πολλά καλέσματα δεν υπάρχει dress code, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μπορείτε να πάτε για φαγητό στο σπίτι ενός φίλου ή συγγενή σας με τις σαγιονάρες για την παραλία.

Να μην συστήνετε στους γύρω σας, όποιον συνοδεύετε

Σε περίπτωση που εμφανιστείτε σε ένα πάρτυ ή γεύμα με άγνωστο/η συνοδό προς τον οικοδεσπότη, καλείστε να κάνετε τις απαραίτητες συστάσεις. Το να μην προχωρήσετε σε αυτή τη κίνηση φέρνει αυτομάτως σε δύσκολη θέση τόσο τον/την συνοδό σας, όσο και τους ανθρώπους που μιλάτε.

Να βγάλετε το κινητό στο τραπέζι

Το να βγάλετε το κινητό στο τραπέζι και να μπείτε στο Facebook ή στο Instagram δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Είστε σε έναν χώρο, όπου μπορείτε να μιλήσετε με άλλους χωρίς να κοιτάτε μια οθόνη! Βάλτε το κινητό στην τσέπη ή στη τσάντα σας και συνεχίστε.

 

Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε επίσημο γεύμα

Θυμηθείτε τους κανόνες:

  • Χρησιμοποιήστε τα μαχαιροπίρουνα απ’ έξω προς τα μέσα
  • Τα ποτήρια από τα δεξιά και
  • Το πιατάκι του ψωμιού πάει στα αριστερά

Να χρησιμοποιείτε λάθος την πετσέτα

Από τη στιγμή που κάθεστε στο τραπέζι, η πετσέτα που υπάρχει επάνω σε αυτό πάει κατευθείαν στα πόδια σας. Οχι, δεν την αφήνουμε ανέγγιχτη για να μην χαλάσουμε το σχέδιό της, ούτε την στερεώνουμε στην μπλούζα μας.

Την χρησιμοποιείτε για να σκουπίσετε τα χέρια της και το στόμα σας και όχι τη μύτη σας.

Οταν τελειώσετε, την αφήνετε στο τραπέζι, στα αριστερά του πιάτου σας.

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.