stathakis-g-h-708

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα “κόκκινα” δάνεια, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Τσακαλώτος: Επιμένουμε σε 9.100 ευρώ για το αφορολόγητο
«Μπορεί να καταλήξουμε σήμερα σε συμφωνία για το δημοσιονομικό», αναφέρουν πηγές από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μάλιστα ο υπουργός παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ θα έχει διαφορετική εκτίμηση απόδοσης και θα πατήσει εκεί για να ζητήσει μεγαλύτερη μείωση Χρέους. Για το αφορολόγητο είπε «Δεν συζητάμε το αφορολόγητο. Επιμένουμε σε 9100 ευρώ»

Στουρνάρας: Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση 
Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς. «’Εχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Τα ενδεχόμενα για συμφωνία και ο ρόλος του Ταμείου
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος, στην προσπάθεια πιστωτές και κυβέρνηση να καταλήξουν σε δύο προσχέδια μέτρων (ένα με την ΕΕ και ένα με το ΔΝΤ), με τα οποία και θα μεταβούν τις επόμενες μέρες στην Ουάσινγκτον.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, φιλοδοξούν να περάσουν τον κάβο της αξιολόγησης μέσα ή, αμέσως, μετά τις γιορτές του Πάσχα. Έχοντας επομένως όλη τους την προσοχή στραμμένη στην πορεία των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό.

Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, σε συνομιλία τους με το iefimerida.gr, αργά χθες βράδυ, προϊδέαζαν ότι το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα (από το μεσημέρι και μετά) με δεδομένο ότι οι συζητήσεις είναι πια στην πιο κρίσιμη φάση τους.

Απρόβλεπτο το ΔΝΤ
Ενόψει δε, του ραντεβού της Παρασκευής στην Ουάσινγκτον, οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές σημειώνουν ότι προφανώς και περιμένουν θετικά αποτελέσματα από όσα θα δρομολογηθούν εκεί. Τόσο στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, όσο και στις κατ’ ιδίαν επαφές που θα γίνουν στο περιθώριο. Το “παρών” στη συνάντηση της Ουάσινγκτον , θα δώσουν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, κορυφαίοι υπουργοί της ευρωζώνης (Σόιμπλε, Σαπέν, κ.ά.), ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, οι επικεφαλής του Ταμείου Κ. Λαγκάρντ και της Κομισιόν Ζ. Κ Γιούνκερ, καθώς και της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.

Τελικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν, αλλά τα όσα θα ειπωθούν και συμφωνηθούν, προφανώς και θα “χρωματίσουν” τις εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα ακόμα και για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. “Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη στάση του Ταμείου”, αναφέρουν  στο iefimerida.gr από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τη στάση που τηρεί το Ταμείο.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία
Στο ερώτημα, πάντως, τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ και αν δεν υπάρξει συμφωνία ούτε με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς (με το σκεπτικό ότι οι θεσμοί φαίνεται να συγκλίνουν ως προς το ύψος των μέτρων που ζητούν) ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει.

Και, βέβαια, κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει να σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θα έθετε σε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα την οικονομία υποθηκεύοντας το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης.

Ανεπιθύμητη και η μεσοβέζικη λύση
Ανεπιθύμητο, τέλος, για το Μαξίμου είναι και το σενάριο μιας μεσοβέζικης λύσης. Το ενδεχόμενο, δηλαδή, να υπάρξει συμφωνία σε επιμέρους θέματα (ασφαλιστικό – φορολογικό) αφήνοντας ανοιχτά τα υπόλοιπα μέτωπα.  Σε μια τέτοια περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να γυρίσει ο χρόνος στον Ιούνιο του 2015 και ο λογαριασμός να είναι πολύ πιο βαρύς.

Παρέλαση υπουργών
Την πύλη του Hilton μετά τις 21:30 το βράδυ της Κυριακής άρχισαν να περνούν διαδοχικά, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι ο Γιώργος Σταθάκης για το θέμα των δανείων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, προφανώς για το μισθολόγιο, όπως και εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Τα μεγάλα «αγκάθια» 
Οι μεγαλύτερες διαφορές της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές που επιχειρείται να γεφυρωθούν εντοπίζονται στα «κόκκινα» δάνεια, τις επικουρικές, το ύψος του αφορολόγητου και τους έμμεσους φόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά από 10 και πλέον ώρες διαβουλεύσεων το Σάββατο, φαίνεται πως οι δανειστές έβγαλαν «κόκκινη κάρτα» στη συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια και επιμένουν σε μεγάλες περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν επίσης και στα φορολογικά μέτρα.

Ο κ. Τσακαλώτος ευελπιστεί να καταλήξει σε μία «κατ’ αρχήν συμφωνία» και σε δύο ξεχωριστά κείμενα (από ΕΕ και ΔΝΤ), που θα δίνουν προοπτική συμφωνίας και θα τα πάρει μαζί του στην Ουάσινγκτον, όπου μεταφέρονται τα «παζάρια» από την Πέμπτη. Άλλες πηγές της κυβέρνησης έλεγαν πως «πρέπει να κλείσουμε και θα κλείσουμε» έως την Τετάρτη, οπότε και θα διακοπούν οι συζητήσεις λόγω του ότι όλοι θα πρέπει να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Πάντως, συνεργάτες των υπουργών ανέφεραν το βράδυ της Κυριακής ότι το πρωί της Δευτέρας θα γίνει διάλειμμα στις συζητήσεις, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και μετά από αυτό…

Από αναβολή σε αναβολή η έναρξη
Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε εν τέλει στις 22:00, ύστερα από αλλεπάλληλες αλλαγές της ώρας έναρξης, αφού αρχικά το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 16:00 το απόγευμα. Αναβλήθηκε για τις 17:00, τις 20:00, τις 21:00 και εν τέλει η διαπραγμάτευση ξεκίνησε στις 22:00.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η μεταφορά της ώρας έναρξης των διαπραγματεύσεων από τις 20:00 στις 21:30 (τελικά ξεκίνησε στις 22:00 λόγω καθυστέρησης της Ντέλιας Βελκουλέσκου) έγινε μετά από αίτημα των εκπροσώπων των Θεσμών.

Για την αναβολή που είχε προηγηθεί δεν είναι γνωστό τι συνέβη, πάντως ο Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ, μαζί με το επιτελείο του, ανέβηκε στην αίθουσα συσκέψεων ήδη από τις 16:50, για το ραντεβού των 17:00, ωστόσο εκεί ενημερώθηκε για την αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα και αποχώρησε.

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.