xrysosΣυνελήφθη ταξιτζής-«βαποράκι» από την Ξάνθη, ο οποίος επιχείρησε να περάσει στην Τουρκία

33,5 κιλά χρυσού με την αξία του να υπολογίζεται στις 800.000 ευρώ.

Κυκλώματα Τούρκων αγοράζουν μεγάλες ποσότητες χρυσού χωρίς παραστατικά από ενεχυροδανειστήρια στην Ελλάδα και τα εξάγουν παράνομα στην Τουρκία. Από την αρχή του χρόνου σε τρεις περιπτώσεις έχουν κατασχεθεί στο τελωνείο Κήπων Εβρου συνολικά πάνω από 57 κιλά χρυσού σε πλάκες, η αξία των οποίων ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Στην τελευταία, μουσουλμάνος ταξιτζής από την Ξάνθη με «χρυσή κούρσα» προσπάθησε να περάσει από τα σύνορα πριν από λίγες ημέρες 33,5 κιλά χρυσού, ενώ στις προηγούμενες περιπτώσεις συνελήφθησαν Τούρκοι έμποροι, καθώς επίσης πατέρας και γιος από την ΠΓΔΜ.

Οι πλάκες χρυσού συνήθως 14Κ και 18Κ (καρατίων) φεύγουν στην Τουρκία, όπου υπάρχουν ειδικά εργαστήρια καθαρισμού και μετατρέπονται σε φύλλα χρυσού, για λογαριασμό Τούρκων εμπόρων. Παρόμοια εργαστήρια υπάρχουν και στην Ιταλία, εκεί μάλιστα καταφεύγουν συνήθως ενεχυροδανειστήρια από τη δυτική Ελλάδα.

Αγχωμένος, ιδρωμένος και ιδιαίτερα βιαστικός ήταν ο 60χρονος ταξιτζής από την Ξάνθη που έφτασε νωρίς το πρωί στο τελωνείο των Κήπων με σκοπό να περάσει στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το  iefimerida.gr, στις ερωτήσεις των τελωνειακών είπε ότι πήγαινε να φέρει κάποιους γνωστούς του από την απέναντι πλευρά, ενώ έδειξε να μην ενοχλείται όταν του ζήτησαν να ανοίξει τις δύο περίεργες τσάντες που είχε στο πορτμπαγκάζ. Εκπληκτοι οι τελωνειακοί βρήκαν μέσα σε αυτές 15 πλάκες χρυσού, 14Κ και 18Κ επιμελώς τυλιγμένες με μεγάλες πετσέτες, ενώ στο διαχωριστικό ανάμεσα στη θέση του οδηγού και του συνοδηγού εντόπισαν άλλες 3 πλάκες, καθώς και 4 χρυσούς σταυρούς. Συνολικά το βάρος του χρυσού ήταν 33,5 κιλά.

Ο ταξιτζής συνελήφθη, ο χρυσός όπως και το ταξί κατασχέθηκαν, όμως στον εισαγγελέα και στον ανακριτή όπου οδηγήθηκε αρνήθηκε να πει για λογαριασμό ποιου έκανε τη μεταφορά. Είπε απλώς ότι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από απόκρυψη, για να πάρει μαζί του στην Τουρκία τις δύο τσάντες χωρίς να γνωρίζει ποιος θα τις παραλάμβανε. Η αξία του χρυσού υπολογίζεται στις 800.000 ευρώ ενώ τα πρόστιμα ακι οι φόροι που θα επιβληθούν θα ξεπερνούν τις 540.000 ευρώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.