kapnos-foroi-708

Ενδεχόμενη νέα αύξηση φόρων στα προϊόντα καπνού θα οδηγήσει σε έκρηξη του λαθρεμπορίου, που ήδη γίνεται σε εκτεταμένο βαθμό, σε μείωση των δημοσίων εσόδων αλλά και νέα «λουκέτα» στην αγορά.



«Η τωρινή κυβέρνηση αποφασίζει για μία ακόμα φορά να προχωρήσει σε ένα μέτρο, το οποίο μπορεί να γράψει μερικά νούμερα σε ένα χαρτί με προβλέψεις, αλλά αποτελεί βεβαιότητα ότι όταν στο τέλος γίνει ο λογαριασμός οι συνέπειες θα είναι δραματικές» επισημαίνει η Ενωση Καπνοπωλών Ψιλικών και Περιπτέρων Θεσσαλονίκης, σε επιστολή της στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς.

Σημειώνει ότι το 2009 το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων ήταν 3%, ενώ σήμερα και μετά από 7 αυξήσεις στους φόρους των καπνικών το λαθρεμπόριο ξεπερνά το 20% της αγοράς

Η «όποια» έστω και μικρή αύξηση στους ειδικούς φόρους των καπνικών προϊόντων θα δημιουργήσει μία σειρά από παρενέργειες, που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα τις βρει μπροστά της. Και δυστυχώς, η ζημιά στον κλάδο θα έχει γίνει και δεν θα μπορεί κανείς να την επιδιορθώσει, τονίζει και υπενθυμίζει ότι το 2014 όταν η τότε κυβέρνηση αύξησε τον Ιανουάριο του 2014 τη φορολογία των καπνικών προϊόντων εισπράχθηκαν μειωμένα έσοδα κατά 100 εκατομμύρια ευρώ αντί των πρόσθετων εσόδων ύψους 50 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί.

Τέλος, σημειώνουν τις τεράστιες επιπτώσεις στον κλάδο όπου από το  2010 έως σήμερα 10.000 σημεία πώλησης έχουν κλείσει λόγω της δραματικής πτώσης της νόμιμης αγοράς καπνικών προϊόντων κατά 50%.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.