olΤην πιο βαριά ήττα του στην εφετινή σεζόν (και 2η στην Ιστορία του μετά το -51 από την Εφές το 2004-2005) γνώρισε ο Ολυμπιακός από την Κίμκι με 98-66 στη Μόσχα και πλέον χρειάζεται ένα θαύμα για να συνεχίσει να ελπίζει σε πρόκριση στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα.

Η Κίμκι «βομβάρδιζε» το «ερυθρόλευκο» καλάθι από οποιαδήποτε απόσταση και είναι ενδεικτικό πως μετά το πρώτο δεκάλεπτο, όπου η ελληνική ομάδα έμεινε κοντά στο σκορ, οι Ρώσοι πάτησαν το «γκάζι» και μετέτρεψαν την αναμέτρηση σε μονόλογο. Μόνο ένα ακραίο μαθηματικό σενάριο απέμεινε να διατηρεί τις όποιες ελπίδες του Ολυμπιακού σε περίπτωση τετραπλής ισοβαθμίας.

«Δήμιοι» του Ολυμπιακού αποδείχτηκαν οι Πέτερι Κοπόνεν (21π. με 5/7 τρίποντα), Αλεξέι Σβεντ με 19 πόντους (5/10 τρίποντα) και Τζέιμς Ογκάστιν με 18 πόντους και 10 ριμπάουντ. Ο Οθέλο Χάντερ με 14 πόντους και 7 ριμπάουντ ήταν ο μόνος με διψήφιο νούμερο πόντων από την ομάδα του Πειραιά.

Η Κίμκι ξεκίνησε καλύτερα από τον Ολυμπιακό και χάρη σε 5 πόντους του Αλεξέι Σβεντ και 4 του Αμερικανού φόργουορντ Τζέιμς Ογκάστιν προηγήθηκε, 13-9. Στον αντίποδα, Χάντερ, Μάντζαρης και Παπανικολάου κρατούσαν τον Ολυμπιακό που βρέθηκε και στο -6, 19-13, όταν τον «τιμώρησαν» με δύο διαδοχικά τρίποντα οι Ζόραν Ντράγκιτς και Πέτερι Κοπόνεν.

Ο Σφαιρόπουλος έδωσε η εντολή να πηγαίνει η μπάλα μέσα στη ρακέτα, με τους Πρίντεζη, Χάντερ να μειώνουν στον πόντο, 19-18, ενώ ο Σπανούλης με τρίποντο ισοφάρισε σε 21-21 (είχε προηγηθεί δίποντο του Τζος Μπουν). Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν για πρώτη φορά προβάδισμα στον αγώνα, 21-22, με 1 βολή του Πρίντεζη, αλλά με την ολοκλήρωση της 1ης περιόδου, οι Ρώσοι είχαν και πάλι την πρωτοπορία, 25-22, με 4 πόντους του Φινλανδού Κοπόνεν (7π. στο 1ο δεκάλεπτο), κυρίως λόγω της υπεροχής τους στα επιθετικά ριμπάουντ.

Αρνητικός ήταν ο Ολυμπιακός στη 2η περίοδο διάστημα στο οποίο δέχτηκε επιμέρους σκορ 23-14. «Δήμιος» της ομάδας του Πειραιά αποδείχτηκε ο Αλεξέι Σβεντ σημειώνοντας 12 πόντους στο 2ο δεκάλεπτο και φτάνοντας τους 17 στο ημίχρονο με 5/7 τρίποντα. Κυρίως, όμως ήταν η παρουσία του Ράις που «τρύπησε» την άμυνα και δημιούργησε τις συνθήκες για τα τρία διαδοχικά τρίποντα του Σβεντ.

Η περιφερειακή άμυνα των «ερυθρόλευκων» δεν λειτουργούσε (9 εύστοχα τρίποντα για τους Ρώσους στο α΄ μέρος), ενώ τα επιθετικά ριμπάουντ παρέμειναν η Αχίλλειος πτέρνα των Πειραιωτών (11 για την Κίμκι – 6 για τον Ολυμπιακό). Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης σε 13:19΄΄ έμεινε στους 3 πόντους με 0/3 δίποντα και 1/4 τρίποντα έχοντας δώσει πάντως 4 ασίστ. Η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς εκτόξευσε την τιμή της διαφορά στο +14, 48-34, για να ολοκληρωθεί το α΄ μέρος με σκορ 48-36 και πρώτο σκόρερ της ελληνικής ομάδας τον Κώστα Παπανικολάου με 7 πόντους.

Με τον Στρόμπερι να μαρκάρει τον Σβεντ και τον Μάντζαρη στον Ράις, παρέταξε την ομάδα ο Σφαιρόπουλος. Όμως, ο Τζέιμς Ογκάστιν έγινε τρεις διαδοχικές φορές αποδέκτης της μπάλας μέσα στη ρακέτα σκοράροντας ισάριθμες φορές, 54-36 (+18). Ένα σερί 6-0 (Χάνερ, Μάντζαρης, Σπανούλης) επέτρεψε στον Ολυμπιακό να μειώσει σε 54-42.

Βεβιασμένες επιλογές με τους παίκτες του Ολυμπιακού να αδυνατούν να τελειώσουν τις φάσεις επέτρεψαν στους Ρώσους να ξεφύγουν 59-42 με νέο τρίποντο του Κοπόνεν, ενώ η Κίμκι «άγγιξε» ξανά το +18, 62-44, όταν ο Σεργκέι Μόνια αποδείχτηκε επίσης «ζεστός» έξω από τα 6.75. Ό,τι κι αν έκανε ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να εμποδίσει τους παίκτες του Ιβάνοβιτς να σκοράρουν από τη γραμμή του τριπόντου, με τη διαφορά πρώτα να φτάνει το +20 (67-47) με τρίποντο του Χάνικατ και εν συνεχεία να διευρύνεται σε +22, 69-47, από το δίποντο του Κοπόνεν.

Στο 30΄, οι γηπεδούχοι είχαν προβάδισμα 26 πόντων (76-50), 12 εύστοχα τρίποντα, με τον Ογκάστιν να μετρά 16 πόντους, έναν λιγότερο από τους 17 που είχε από το α΄ μέρος ο Αλεξέι Σβεντ. Την ίδια ώρα, μόνο ο Οθέλο Χάντερ (10π.) είχε πετύχει διψήφιο νούμερο πόντων για τον Ολυμπιακό, οι γκαρντ του οποίου (με εξαίρεση των Μάντζαρη, 8π.) είχαν «εξαφανιστεί».

Δύο ακόμη τρίποντα από τον Κοπόνεν… με το «καλημέρα» στην 4η περίοδο, 79-50 (+29) «γκρέμισαν» όποια όνειρα για ανατροπή από πλευράς φιλοξενούμενων. Το +31, 83-52, με μία βολή του Τζος Μπουν έκανε τους παίκτες του Ολυμπιακού να… παρακαλούν να τελειώσει το… μαρτύριο, με τη διαφορά ολοένα και να ανεβαίνει… μέχρι το +32 που ήταν και το τελικό, 98-66.

Τα δεκάλεπτα: 25-22, 48-36, 76-50, 98-66.

Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Μπολτάουζερ (Σλοβενία), Ορντόφ (Κροατία)

ΚΙΜΚΙ (Ντούσκο Ιβάνοβιτς):
Ράις 4, Σβεντ 19 (5), Ντράγκιτς 8 (1), Ογκοστίν 18 (10ρ), Μπουν 9, Κόπονεν 21 (5), Ιβάλτσεβ 2, Ιλνίτσκι 2, Μόνια 7 (1), Χάνεϊκατ 8 (2)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Τζόνσον-Όντομ, Χάντερ 14, Παπαπέτρου 8 (1), Σπανούλης 8 (2), Στρόμπερι, Πρίντεζης 8 (1), Αγραβάνης, Μάντζαρης 8 (1), Ουόρικ 8, Χάκετ (1), Παπανικολάου 7.

Νίκη με ΤΣΣΚΑ και βλέπουμε…

Ο Ολυμπιακός λοιπόν, αφού έχασε και τη διαφορά από την Κίμκι., πλέον χρειάζεται πάση θυσία νίκη επί της ΤΣΣΚΑ στην 14η και τελευταία αγωνιστική του Top16 για να ελπίζει ότι έστω με το 7-7 (νίκες-ήττες) μπορεί να βρεθεί στην πρώτη τετράδα.

Παράλληλα, η Μπαρτσελόνα έπρεπε να νικήσει απόψε τη Μπάμπεργκ στη Βαρκελώνη (όπως και το έπραξε με 75-57) και την Παρασκευή η Λαμποράλ Κούτσα να επικρατήσει της Ρεάλ στη Βιτόρια.

Με αυτό τον τρόπο η ελπίδα του Ολυμπιακού θα έχει πάρει «παράταση» ως την επόμενη Παρασκευή (8/4). Εκείνο το βράδυ, θα πρέπει να έρθει η νίκη επί της ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ (όπως προαναφέραμε) και παράλληλα:

– η Μπαρτσελόνα να ηττηθεί στο Κάουνας από τη Ζαλγκίρις.

– η Ρεάλ να νικήσει την Κίμκι στη Μαδρίτη.

– η Μπάμπεργκ να ηττηθεί από τη Λαμποράλ στη Γερμανία.


Νοκ άουτ ο Πρίντεζης

Σα να μην έφτανε η βαριά ήττα, ο Ολυμπιακός επιστρέφει και λαβωμένος από τη Μόσχα, καθώς θα χρειαστεί να στερηθεί τις υπηρεσίες του Γιώργου Πρίντεζη για τις επόμενες 15-20 μέρες.

Ο Έλληνας διεθνής φόργουορντ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στο πέλμα, επιβάρυνε την κατάστασή του στο παρκέ της Κίμκι και ενδεικτικό είναι ότι ξέμεινε από «ανάσες» (δεν έπαιξε τα τελευταία 15 λεπτά) την ώρα του ματς.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του ιατρικού επιτελείου της ομάδας, ο «υπαρχηγός» θα παραμείνει στα «πιτς» για περίπου 2 έως 3 εβδομάδες, προκειμένου να τον εγκαταλείψουν οι ενοχλήσεις.

Σφαιρόπουλος: «Δεν είχαμε ενέργεια για 3 τελικούς σε 6 ημέρες»

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, στήριξε τους παίκτες μετά τη συντριβή στη Μόσχα και απέδωσε την κατάρευση στο γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» του κλήθηκαν να δώσουν 3 τελικούς μέσα σε διάστημα 6 ημερών: «Πριν από το παιχνίδι είχα πει πως το ματς ήταν τελικός, αλλά δεν παίξαμε όπως θα έπρεπε να παίξουμε σε έναν τελικό. Δυστυχώς παίξαμε πολύ πιο κάτω από το επίπεδο μας. Έπρεπε να είμαστε πιο σκληροί στην άμυνα, να τους καθυστερήσουμε στο παιχνίδι τους και να κάνουμε το δικό μας.

Η Κίμκι είναι μια ομάδα ρυθμού, εξαιρετική επιθετικά, αλλά δυστυχώς δεν κάναμε τίποτα από όσα είχαμε σχεδιάσει για να τους σταματήσουμε. Δεν παίξαμε έξυπνα, δεν δώσαμε κάποια φάουλ που είχαμε να δώσουμε, η διαφορά πήγε πάνω από τους 12 στο δεύτερο ημίχρονο και μετά ήταν δύσκολο να επιστρέψουμε. Είχαν μεγάλη αυτοπεποίθηση και πέτυχαν σουτ που δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε και η διαφορά όλο και μεγάλωνε στη συνέχεια.

Δεν μου αρέσει να βρίσκω δικαιολογίες, αλλά ήταν ο τρίτος τελικός σε μια εβδομάδα και ήταν δύσκολο για τους παίκτες μου να βρουν ενέργεια και μυαλό για συγκέντρωση ώστε να μείνουν απόλυτα συγκεντρωμένοι στο ματς. Όταν δίνεις συνεχόμενους τελικούς, είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχεις πάντα δυνάμεις. Μέσα σε έξι μέρες δώσαμε τρεις τελικούς και δεν είχαμε όση ενέργεια θέλαμε για να ακολουθήσουμε τον ρυθμό της Κίμκι. Για εμένα αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που δεν καταφέραμε σήμερα να ακολουθήσουμε την Κίμκι».

Σε αγώνες της 13ης αγωνιστικής στη φάση των «16» της Euroleague σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

5ος Όμιλος

Λοκομοτίβ Κουμπάν (Ρωσία)-Μάλαγα (Ισπανία) 81-60
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία) 61-80
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία) 1/4
Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)-Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ (Κροατία) 1/4 (21:45)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
Φενερμπαχτσέ 10-2 22
Λοκομοτίβ Κούμπαν 9-4 22
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 8-4 20
Ερυθρός Αστέρας 7-6 20
Αναντολού Εφές 6-6 18
Νταρουσάφακα 4-9 17
Μάλαγα 3-10 16
Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ 3-9 15

6ος Όμιλος

Κίμκι (Ρωσία)-Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ) 98-66
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία) 75-57
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 1/4
Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 1/4

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 8-4 20
Λαμποράλ Κούτσα 8-4 20
Κίμκι 7-6 20
Μπαρτσελόνα 7-6 20
Μπάμπεργκ 6-7 19
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6-7 19
Ρεάλ Μαδρίτης 6-6 18
Ζαλγκίρις Κάουνας 2-10 14

δολ,αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.