na-708_32Πρότυπο για τους μαθητές ήταν ο Ναζίμ Λαχραουί, ο οποίος φέρεται να είναι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών και είχε κατασκευάσει και τις ζώνες με τα εκρηκτικά για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, των υπηρεσιών ασφαλείας του Βελγίου, ο 25χρονος Λαχραουί ήταν ένας από τους τρεις δράστες της επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Είναι ο άνδρας με τα λευκά ρούχα, το καπέλο και τα γυαλιά. Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας του Βελγίου σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη είπε πως ο τρίτος άνδρας στη φωτογραφία, δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Ωστόσο, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η Βερόνικα Πελεγκρινί, η διευθύντρια του Ινστιτούτου της Αγίας Οικογένειας του Ελμέτ, ενός Καθολικού σχολείου στη συνοικία Σάερμπεκ των Βρυξελλών, δήλωσε ότι «ο Ναζίμ Λαχραουί ήταν πολύ καλός μαθητής και δεν έλειψε ποτέ από το μάθημα».

Διευκρίνισε ότι φοίτησε στο σχολείο αυτό για έξι χρόνια μέχρι την αποφοίτησή του το 2009. «Δεν είχαμε νέα του έκτοτε», είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο.



Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, το DNA του Λασραουί βρέθηκε σε σπίτια που είχαν χρησιμοποιήσει πέρσι οι δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι. Έφυγε από τις Βρυξέλλες για τη Συρία τον Φεβρουάριο του 2013. Ταξίδευε με το ψευδώνυμο Σουφιάν Καγιάλ και φέρεται ότι πέρασε οδικώς από την Ουγγαρία στην Αυστρία τον περασμένο Σεπτέμβριο, με ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Σαλά Αμπντεσλάμ. Ο τελευταίος, ο βασικός ύποπτος για τις επιθέσεις του Παρισιού, συνελήφθη στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

Η Πελεγκρινί είπε ότι οι μαθητές του Ινστιτούτου, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους, παρακολουθούν υποχρεωτικά ένα μάθημα που αφορά τον Καθολικό χριστιανισμό και ο Λαχραουί δεν αποτελούσε εξαίρεση. Στο σχολείο παρέχεται επίσης τεχνική εκπαίδευση σε τομείς όμως η χημεία αλλά η διευθύντρια τόνισε ότι ο Λασραουί δεν είχε παρακολουθήσει τέτοια μαθήματα. Σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης είχε σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Στο Βέλγιο δεν είναι ασυνήθιστο μουσουλμάνοι μαθητές να φοιτούν σε Καθολικά σχολεία, τα οποία θεωρούνται πιο συντηρητικά από τα δημόσια. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων του Παρισιού, ο Βέλγος Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ που σκοτώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2015 στο Σεν Ντενί, όταν ήταν 12 ετών είχε κερδίσει υποτροφία για να φοιτήσει σε ένα ακριβό Καθολικό σχολείο.

Καταδικάζει τις πράξεις του Λαχραουί ο αδελφός του

Ο αδελφός του Ναζίμ Λαχραουί, ενός από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, καταδίκασε την Πέμπτη με τον εντονότερο τρόπο «τις πράξεις του μεγαλύτερου αδελφού του και τις επιθέσεις στις οποίες είχε εμπλακεί, στη Γαλλία και το Βέλγιο», όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Μουράντ Λαχραουί, αθλητής διεθνούς επιπέδου του ταε κβον ντό, διευκρινίζει ότι είχε διακόψει κάθε επαφή με τον Ναζίμ αφότου ο τελευταίος έφυγε για να πολεμήσει στη Συρία.

Ο Ναζίμ, ένας 24χρονος Βέλγος μαροκινής καταγωγής, είχε φύγει για τη Συρία στις αρχές του 2013 και εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν ο ένας από τους δύο άνδρες που ανατινάχθηκαν το πρωί της Τρίτης στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ ενώ το DNA του βρέθηκε σε πολλές κρυψώνες των τρομοκρατών. Οι βελγικές αρχές τον καταζητούσαν από την προηγούμενη ημέρα, όταν διαπίστωσαν ότι ήταν το πρόσωπο που είχε συνταξιδέψει με τον Σαλά Αμπντεσλάμ —έναν από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι— με το όνομα Σουφιάν Καγιάλ. Χρησιμοποιώντας το ίδιο ψευδώνυμο είχε νοικιάσει μια από τις κρυψώνες της ομάδας, στο Οβελέ.

Ο Μουράντ Λαχραουί, ο μικρότερος αδελφός, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου απόψε στα γραφεία της γαλλόφωνης βελγικής ομοσπονδίας Ταε κβον ντό στο Ούκλε, μια κοινότητα των Βρυξελλών. Ο Μουράντ είχε εκπροσωπήσει το Βέλγιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταε κβον ντό που διεξήχθη πέρσι τον Μάιο στο Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, στην κατηγορία των -54 κιλών. Τον Ιούλιο κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία του στην Πανεπιστημιάδα, στη Νότια Κορέα.

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.