ploioΑποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια μυστήρια η εξαφάνιση ενός πλοίου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Σε περίοδο ειρήνης, το USS Conestoga αναχώρησε από τον πορθμό της Golden Gate στην Καλιφόρνια στις 25 Μαρτίου 1921, αλλά εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει πίσω του κανένα ίχνος.

Το ποντοπόρο ρυμουλκό του Πολεμικού Ναυτικού μαζί με τους 56 αξιωματικούς και το πλήρωμα χάθηκαν από προσώπου γης.

Την Τετάρτη, όμως, σχεδόν 95 χρόνια μετά την εξαφάνισή του, η ανακάλυψη του ναυαγίου ανακοινώθηκε και επισήμως από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2009 στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Καταφυγίου, περίπου 20 μίλια δυτικά του Σαν Φρανσίσκο, και η έρευνα που ξεκίνησε το 2014 επιβεβαίωσε πως τα συντρίμμια ήταν όντως το χαμένο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

«Σχεδόν έναν αιώνα μέσα στην ασάφεια, η εξαφάνιση του Conestoga δεν αποτελεί πλέον μυστήριο» δήλωσε ο αναπληρωτής διαχειριστής της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών Μανσόν Μπράουν.

Το Conestoga είχε αναχωρήσει από το Golden Gate με προορισμό την αμερικανική Σαμόα μέσω Περλ Χάρμπορ, αλλά δεν έφτασε ποτέ στη Χαβάη. Ακολούθησαν εκτεταμένες έρευνες από αέρος και θαλάσσης, οι οποίες σταμάτησαν στις 30 Ιουνίου 1921.

Η ομάδα ερευνητών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών έκανε μια υδρογραφική έρευνα το 2009 στην περιοχή, όταν ανακάλυψε αυτό που φαινόταν ως ένα ανεξερεύνητο ναυάγιο.

Ο οργανισμός, μαζί με εμπειρογνώμονες του Ναυτικού, επιβεβαίωσαν πως τα συντρίμμια ανήκουν στο Conestoga και προχώρησαν στην επίσημη ανακοίνωση.

«Ελπίζουμε πως αυτή η ανακάλυψη θα φέρει στις οικογένειες των εκλιπόντων ηρεμία και ανακούφιση και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το Πολεμικό Ναυτικό για να προστατεύσουμε αυτό το ιστορικό ναυάγιο και να τιμήσουμε το πλήρωμα που πλήρωσαν το ύψιστο τίμημα για την υπηρεσία τους στη χώρα» δήλωσε ο Μπράουν.

Οι αρχές υποθέτουν πως το ρυμουλκό, πιθανότατα έπεσε σε θύελλα κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το σκάφος προσπάθησε να φτάσει σε προστατευμένο όρμο στο νησί Φάραλλον, αλλά δεν το κατάφερε.

«Επρόκειτο για μια απελπισμένη πράξη, καθώς η προσέγγιση ήταν δύσκολη και στην περιοχή αυτή υπήρχαν ήδη πέντε ναυάγια μεταξύ 1858 και 1907» αναφέρει η έκθεση. «Ωστόσο, καθώς το Conestoga βρισκόταν ήδη σε κίνδυνο και το σκάφος γέμιζε νερό, φαινομενικά ήταν η μόνη επιλογή».

CNN,έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.