Η 25η Μαρτίου συνιστά για όλους τους Έλληνες ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας καθώς σήμανε την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την εθνική ανεξαρτησία. Μέσα από την πολύχρονη πολεμική διαμάχη με τους Οθωμανούς κατακτητές αλλά και εσωτερικές έριδες, μετά από σωρεία διπλωματικών επαφών στα ανακτοβούλια των Μεγάλων Δυνάμεων, όπου αποφασιζόταν η τύχη των λαών, οι Έλληνες ανέσυραν όλες τους τις δυνάμεις και αντιτάχθηκαν στη δεσποτεία των Οθωμανών.
Η ελληνική επανάσταση του 1821 συνιστά εντυπωσιακό ιστορικό παράδειγμα εθνικής παλιγεννεσίας μετά από σκλαβιά τεσσάρων αιώνων, όπου θα περίμενε κανείς ότι θα έχει εξαλειφθεί κάθε ελπίδα για λευτεριά. Ωστόσο η διατήρηση της γλώσσας, της θρησκείας καθώς και η προηγούμενη άνθηση των ελληνικών γραμμάτων, την περίοδο που εύστοχα έχει χαρακτηριστεί Νεοελληνικός Διαφωτισμός, αποτέλεσαν ισχυρότατους συνδετικούς αρμούς. Όταν λοιπόν ωρίμασαν οι συνθήκες αυτά τα χαρακτηριστικά λειτούργησαν σαν καταλύτες της απελευθερωτικής προσπάθειας και του επαναστατικού πνεύματος.
Ως αναγνώριση της συμβολής της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης σε αυτόν τον αγώνα προέκυψε ο κοινός εορτασμός με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την θεομητορική αυτή γιορτή που εξυμνεί την μετάδοση του πιο ελπιδοφόρου μηνύματος για τον λαό, τη γέννηση του Ιησού.
Ο Δήμος Γρεβενών τιμά την 25η Μαρτίου και εύχεται το μήνυμα των εορταστικών αυτών γεγονότων να βρίσκεται άσβεστο στο μυαλό και την ψυχή του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας.

Γραφείο Τύπου Δημάρχου Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.