ImageHandler (3)

Θα αφορά τους καταναλωτές με υψηλό βαθμό συνέπειας – Για εκείνους που ανήκουν στον χαμηλότερο βαθμό συνέπειας θα υπάρξει διευκόλυνση ως προς το ποσοστό προκαταβολή.

Την 1η Απριλίου ξεκινά το πρόγραμμα υποβολής αιτήσεων στη ΔΕΗ για διακανονισμό των οφειλών σε 36 δόσεις.

Το πρόγραμμα θα μείνει «ανοιχτό» για τέσσερις μήνες καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου.

Στο αναθεωρημένο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών δίνεται η δυνατότητα στους πελάτες της ΔΕΗ με απλήρωτους λογαριασμούς να υπαχθούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ποσών σε 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς να απαιτείται προκαταβολή. Ωστόσο, αφορά τους καταναλωτές με υψηλό βαθμό συνέπειας, ενώ για εκείνους που ανήκουν στον χαμηλότερο βαθμό συνέπειας αναμένεται να υπάρχει διευκόλυνση ως προς το ποσοστό της προκαταβολής.



Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της εταιρείας «στη ρύθμιση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και εκείνοι οι πελάτες, οι οποίοι έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το ισχύον σήμερα σύστημα. Η καταβολή της 1ης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την 1η Αυγούστου «και εξής θα ισχύουν για όλους τους οικιακούς και επαγγελματικούς -πλην των εποχικών και αγροτών-  πελάτες τα εξής:

– όσον αφορά τις μηνιαίες δόσεις το ύψους τους θα είναι ίσο κατ’ αρχάς με το 30% του μέσου, σε ετήσια βάση,  μηνιαίου  λογαριασμού αλλά με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

– όσον αφορά τις προκαταβολές :
(α)   Πελάτες χωρίς αντισυμβατική συμπεριφορά: 5%
(β)   Πελάτες με αντισυμβατική συμπεριφορά: 15%

Ειδικά για τους επαγγελματικούς πελάτες με εποχική δραστηριότητα από 01.08.2016 «θα ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις».

Η ΔΕΗ διευκρινίζει επίσης ότι «σε περίπτωση, κατά την οποία λόγω αδυναμίας  κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους δεν καταβληθεί μια (1) δόση ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα.  Σε περίπτωση μη καταβολής περισσοτέρων της μίας δόσεων εντός ενός ημερολογιακού έτους, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων –πλην μίας- των οφειλομένων δόσεων. Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση ισχύος του διακανονισμού είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών».

Ξεκαθαρίζεται ακόμα ότι «οι ανωτέρω ρυθμίσεις δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις ρευματοκλοπών, για τις οποίες εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες σήμερα ρυθμίσεις».

Τα φέσια στη ΔΕΗ παραμένουν “κολλημένα” στα 2,2 δισ. ευρώ  ένα χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος διακανονισμών, ο οποίος στέφθηκε με αποτυχία και έτσι η επιχείρηση αναγκάζεται να γίνει πιο ευέλικτη ως προς τις ευκολίες πληρωμής, προκειμένου να αντιμετωπίσει το “βουνό” των οφειλών, αναθεωρώντας σύντομα το μοντέλο με περισσότερες δόσεις και μείωση προκαταβολής. Την ίδια ώρα,  υπό την πίεση της  Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η ΔΕΗ στοχεύει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προκειμένου να υπάρξει μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος εντός του 2016, καθώς παρά την πτώση των τιμών κατά 70% στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο οι καταναλωτές συνεχίζουν να πληρώνουν βάσει των τιμών του 2012!  Η μη πρόοδος στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων που ξεπερνούν  τα 2,2 δισ. ευρώ έχει οδηγήσει τη διοίκηση να “κρατά” ψηλά τις χρεώσεις στο ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμόσει μειώσεις τιμολογίων, που έχουν προκύψει στο κόστος παραγωγής του ρεύματος λόγω πτώσης των διεθνών τιμών των καυσίμων.

protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.