metΝομικές και ηθικές ελλείψεις βλέπει η Διεθνής Αμνηστίας στo σχέδιο ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών. «Υποστηρίζουν ότι δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο διότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα. Πώς ακριβώς η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα για αυτούς τους ανθρώπους;» αναρωτιέται ο γενικός γραμματέας.

«Είναι προβληματικό, ηθικά και νομικά» δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι στο πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και άλλους αξιωματούχους την ερχόμενη εβδομάδα,  «για να διατυπώσουμε κατ’ ιδίαν το σοκ και την οργή μας για όσα προετοιμάζονται».

«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπογράψει την Σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, επομένως την παραβιάζουν άμεσα» πρόσθεσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Την περασμένη Τρίτη, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε προειδοποιήσει ότι η προσωρινή συμφωνία για τη μαζική επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία παραβιάζει το δικαίωμά τους για προστασία βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 17 Μαρτίου, οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ καλωσόρισαν τη Δευτέρα την πρόταση της Άγκυρας να επαναπροωθηθούν όλοι οι παράτυποι μετανάστες από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία και για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται, η ΕΕ να δέχεται έναν Σύρο από την Τουρκία.

Ο Βενσάν Κοστέλ, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δήλωσε πως η δέσμευση της Ευρώπης για μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων σε διάστημα δύο ετών, σε εθελοντική βάση, παραμένει «ανεπαρκής».

Η Ευρώπη δεν εκπλήρωσε καν τη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου για τη μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων από την Ελλάδα, έχοντας κατανείμει μόνον 600 μεταξύ αυτών μέχρι σήμερα στο εσωτερικό της Ένωσης, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Κοστέλ.

«Ό,τι δεν συνέβη από την Ελλάδα, θα συμβεί από την Τουρκία; Θα δούμε, έχω ορισμένες αμφιβολίες» είπε ο Κοστέλ στο ελβετικό ραδιόφωνο RTS.

δολ,αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.