toyrkiaΙσχυρή έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο της Άγκυρας προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων και τραυματίζοντας δεκάδες.

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε στάση λεωφορείου στην περιοχή της κεντρικής πλατείας Κιζιλάι, νευραλγικό κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, πολύ κοντά στην Εθνοσυνέλευση, το υπουργείο Εσωτειρκών και πρώην γραφεία της πρωθυπουργίας.

Οχήματα τουλίχτηκαν στις φλόγες, επί τόπου έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, πυροσβέστες και δεκάδες ασθενοφόρα, ενώ η περιοχή -που βρίσκεται λίγα τετράγωνα μακριά από το σημείο του μακελειού του Φεβρουαρίου- αποκλείστηκε υπό το φόβο νέας επίθεσης.

Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή είναι δρακόντεια και συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από το PKK ή συνδεόμενη οργάνωση. Από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι το όνομα της οργάνωσης που πραγματοποίησε την επίθεση θα δημοσιοποιηθεί μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, τη Δευτέρα.

Λίγες ώρες μετά την έκρηξη, απαγορεύθηκε η πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, δικαστήριο της Αγκυρας διέταξε απαγόρευση πρόσβασης στο Facebook, στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την ανάρτηση οπτικού υλικού από το σημείο της βομβιστικής επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα.

17 φωτογραφίες

Αργά το βράδυ της Κυριακής ο τούρκος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 34 άνθρωποι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, μεταξύ των νεκρών βρίσκονται ένας ή δύο από τους δράστες.

Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι 125 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και μεταξύ αυτών βρίσκονται 19 σε σοβαρή κατάσταση.

Σε ανακοίνωση της νομαρχίας που είχε εκδοθεί νωρίτερα υπήρχε αναφορά σε 27 νεκρούς και 75 τραυματίες, οι οποίοι έχουν διακομιστεί σε δέκα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι, και όπως φαίνεται επαληθεύονται, ότι ο απολογισμός θα είναι υψηλότερος. Αρκετοί εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ανατίναξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε στάση λεωφορείου, με στόχο να υπάρξουν θύματα μεταξύ των πολιτών.

Η στιγμή της έκρηξης

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε υπό καθεστώς ανωνυμίας πως επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Κατά τον ίδιο επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

Οι πληροφορίες για το πώς ακριβώς σημειώθηκε η έκρηξη είναι συγκεχυμένες, ενώ έχει επιβληθεί και και πάλι απαγόρευση στη μετάδοση ειδήσεων. Αρχικά είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη κοντά ή χτύπησε σταθμευμένο λεωφορείο στην αφετηρία της γραμμής κοντά σε πάρκο.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι ακούστηκαν πυρά στο σημείο μετά την έκρηξη. Πυκνός καπνός φαινόταν να αναδύεται από απόσταση 2,5 χιλιομέτρων.

Η ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε στις 18:35 το απόγευμα της Κυριακής.

Η έκρηξη σημειώνονται λιγότερο από έναν μήνα μετά την βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας που παρέσυρε στο θάνατο 29 ανθρώπους κα την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν. Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη έκρηξη που συνταράσσει την τουρκική πρωτεύουσα από τον Οκτώβριο του 2015.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.