31E2F5281CB39455BD6EB0478C53F162Αρχή και η βάση κάθε διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία είναι η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, η τήρηση των ωρών διδασκαλίας και ο ορθόδοξος χαρακτήρας τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την εισήγησή του στην έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους μητροπολίτες στην έκτακτη Σύνοδο που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης.

Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος «θα εξετάσουμε το ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών. Κρίσιμο και σημαντικό θέμα για το ήθος των παιδιών μας, την εσωτερική τους καλλιέργεια και την γνώση του πλούτου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Πολλά έχουν διατυπωθεί για το μέλλον του μαθήματος».



Και πρόσθεσε: «Φρονώ ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, την τήρηση των ωρών διδασκαλίας στο τρέχον πρόγραμμα και τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του. Όλα τα άλλα μπορούν και πρέπει να συζητηθούν, δεδομένων των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, τα τρία όμως παραπάνω σημεία πρέπει να είναι η αρχή και η βάση κάθε διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Εισήγηση για το θέμα επρόκειτο να κάνει ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Σημειώνεται ότι το περασμένο φθινόπωρο το θέμα των θρησκευτικών ήταν η αιτία της πρώτης σύγκρουσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την Εκκλησία.

Η εισήγηση του μητροπολίτη Ηλείας

Ιστορική αναδρομή στις Συνόδους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στα είδη και τον σκοπό των Αγίων Συνόδων και στη μακρόχρονη προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία θα συγκληθεί από 17 έως και 26 Ιουνίου στην Κρήτη, έκανε στην εισήγησή του ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.

Με θέμα «Περί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», μίλησε για τα προς συζήτησιν θέματα της Συνόδου, τα οποία είναι η Αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τω συγχρόνω κόσμω, το Αυτόνομον εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία και ο τρόπος ανακηρύξεως αυτού, το μυστήριον του Γάμου και τα κωλύματα αυτού, η σπουδαιότης της νηστείας και η τήρησις αυτής σήμερον, οι σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον.

Ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός έκανε επισημάνσεις και προτάσεις επί του πέμπτου θέματος, αναφέρθηκε στον Κανονισμό Οργανώσεως και Λειτουργίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και διατύπωσε τις προτάσεις του για την επιλογή των 24 μελών, των συμβούλων και των βοηθητικών στελεχών. Ακολούθησε διάλογος επί της εισηγήσεως και με μυστική ψηφοφορία έγινε αποδεκτή η πρόταση της ΔΙΣ για τη σύνθεση των μελών της Ιεραρχίας που θα συμμετάσχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Η πρόταση αυτή έλαβε 52 θετικές ψήφους, 25 αρνητικές, ενώ βρέθηκαν και 2 λευκές.

Τέλος, έγινε κοινοποίηση της σύνθεσης της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος θα συνεχίσει τις εργασίες της την Τετάρτη.

Σημειωτέον ότι προ της συνεδρίας τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, από τον μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομο. Ακολούθως, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Τύπου από τους μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεο και Πατρών Χρυσόστομο.

 

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.