tsip

Η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στουςκυνηγημένους, όμως δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Στη συζήτηση των δύο πρωθυπουργών επί τάπητος βρέθηκαν επίσης οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η αύξηση των εμπλοκών και των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, το Κυπριακό -για το οποίο ο Νταβούτογλου είπε ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση του-, αλλά και το casus belli, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «κατάλοιπο άλλων εποχών».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας η Ελλάδα επανέλαβε τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο προσφυγικό δράμα χιλιάδων ανθρώπων που ψάχνοντας καταφύγιο πέφτουν θύματα διακινητών και πολλοί από αυτούς φτάνουν να χάσουν τη ζωή τους.


«Ντροπή για τον πολιτισμό μας»

«Δηλώνουμε από κοινού, είναι ντροπή για τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας. Το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία, ξέρουμε πώς θα λυθεί, δεν θα μάς επιβάλει κανείς πώς θα λυθεί» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η προσπάθεια να χτυπηθούν οι διακινητές είναι κοινή, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να υπάρχουν τόσα οπλικά συστήματα σε Ελλάδα και Τουρκία από την πολυετή κούρσα εξοπλισμών, «για να έχει το κεφάλι του ήσυχο ο ένας απέναντι στον άλλο», και να μην μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές.

Για το λόγο αυτό, συνέχισε ο πρωθυπουργός, αποφασίσαμε να επικαιροποιήσουμε τη συμφωνία για επανεισδοχή.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ελλαδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους, όμως δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν καλύτερη ζωή. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο της ΕΕ προωθούμε έναν μηχανισμό νόμιμης οδού για τους πρόσφυγες, μια μόνιμη ροή προς τις χώρες της Ευρώπης παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση των παράνομων διόδων και των διακινητών».

Σημείωσε ακόμη πως η εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής δίνει μήνυμα προς τους μετανάστες από τρίτες χώρες ότι δεν υπάρχει βούληση και δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και οφείλουμε να τους την πούμε με ειλικρίνεια» είπε.

Η τουρκική πρόταση

Παρουσιάζοντας την τουρκική πρόταση στη χθεσινή Σύνοδο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στους διακινητές. «Εκτός από τους σύρους πρόσφυγες, υπάρχουν και πολλοί άλλοι από τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα και την Τουρκία σαν δρόμο για να περάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι πρόσφυγες που συλλαμβάνονται στο Αιγαίο θα επιστρέφουν στην Τουρκία κι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα τους στέλνουμε στην Ευρώπη. Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα, δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε το δράμα των προοσφύγων» είπε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση της Τουρκίας, είπε ότι πρέπει να εξετασθεί η νομική πλευρά της, αλλά η ηθική πλευρά της αποθαρρύνει τους ανθρώπους που δικαιούνται να έρθουν στην ΕΕ να χρησιμοποιούν την παράνομη οδό και να έρχονται μέσω της νόμιμης και ελεγχόμενης οδού.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Για casus belli και παραβιάσεις

Οι δύο πρωθυπουργοί κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση για το casus belli και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αλλάξει αρκετά και ότι στο παρελθόν οι εχθρικές πολιτικές δεν προσέφεραν τίποτα. Για τις παραβιάσεις επανέλαβε ότι οι δυο χώρες δίνουν εντολές για την αντιμετώπιση εισβολών. «Υπάρχουν κινήσεις που η Ελλάδα θεωρεί ότι συνιστούν παραβιάσεις και εμείς όχι και το αντίστροφο» είπε.

Όσον αφορά το casus belli, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είχε πάρει μια απόφαση και το τουρκικό ακολούθησε. «Είχα πει να πάρουμε από κοινού μια απόφαση να τις άρουμε» ανέφερε.

«Το δηλώνω ξεκάθαρα: Δεν έχουμε καμία στρατηγική επίθεσης απέναντι στην Ελλάδα. Όπως ο Βενιζέλος και ο Ατατούρκ πήραν μεγάλες αποφάσεις, θέλω και εμείς να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις. Ζηλεύω τις σκανδιναβικές χώρες για τις φιλικές χώρες που έχουν μεταξύ τους».

Κατάλοιπο άλλης εποχής, της δεκαετίας του ’60, χαρακτήρισε το casus belli ο κ. Τσίπρας. Για την υφαλοκρηπίδα είπε ότι η διαφορά πρέπει να λυθεί με βάση τις διεθνείς συμφωνίες. «Ελπίζω κάποια στιγμή να πείσω και τον Αχμετ γι’ αυτό» κατέληξε.

«Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση»
Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για «πολύ σημαντικές συνομιλίες», ενώ σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω του προσφυγικού, έχει την ευκαιρία να συνομιλεί συχνά με τον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ δήλωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του έλληνα ομολόγου του για μία νέα συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών έκανε λόγο για αποφασιστικότητα να προωθηθούν μέτρα όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης.

Οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν εξάλλου την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Άγκυρας – Αθήνας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών και ευχήθηκε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία, ενώ εξέφρασε τη θέλησή του να συνεχιστούν οι εκατέρωθεν επενδύσεις, σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, την επομένη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, είπε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, τα αίτια της οποίας πηγάζουν στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε επίσης ότι συζητήθηκαν τα θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού και ο κ. Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα να λυθούνε.

Χρήστος Κοσβανής, Νένα Σώκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.