Καταδικάζουν το κλείσιμο διαδρόμων

eidomenh 3
Είκοσι έξι οργανώσεις από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Κροατία και την Σλοβενία, που εργάζονται στον βαλκανικό διάδρομο που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες, καταδικάζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που παραβιάζουν το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο κλείνοντας τις πόρτες τους προς ανθρώπους που δικαιούνται διεθνή προστασία.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Τους τελευταίους δύο μήνες περισσότεροι από 108.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι γιατί αφήνουν πίσω πολέμους.

» Ούτε ο κακός καιρός, ούτε οι πολιτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τους σταματούν από το να προσπαθούν να γλυτώσουν τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές αυτές σπρώχνουν την Ευρώπη προς μια εξαιρετικά επικίνδυνη και καταδικαστέα διολίσθηση που παραβιάζει διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων και για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα.

» Ανησυχούμε για μια σειρά από περιοριστικές πολιτικές που επηρεάζουν την ασφάλεια, την υγεία και τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη. Η διάκριση κατά των Αφγανών στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι απαράδεκτη.

» Η απόφαση των αστυνομικών αρχών της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να αφήνουν να περνούν τα σύνορά τους μόνο όσοι άνθρωποι μπορούν να αποδείξουν την εθνικότητα τους ισοδυναμεί με αυθαίρετους και παράνομους περιορισμούς στο δικαίωμα του καθένα να ζητήσει διεθνή προστασία.

» Οι ημερήσιοι περιορισμοί για τον αριθμό των ανθρώπων που δέχονται οι χώρες είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκάθαρα ασυμβίβαστοι με τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Ανησυχούμε ότι θα οδηγήσουν σε ‘επαναπροωθήσεις’ ή ομαδικές απελάσεις, οι οποίες παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

» Οι αποφάσεις αυτές έχουν οδηγήσει στην αύξηση του ανθρώπινου πόνου. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα σε απάνθρωπες συνθήκες, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να κοιμηθούν στο ύπαιθρο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

» Τους οδηγούν, επίσης, στην αγκαλιά των διακινητών και τους σπρώχνουν να βρουν νέες και επικίνδυνες διόδους ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι πρόσφυγες γίνονται πιο ευάλωτοι καθώς τελειώνουν τα χρήματά τους, ενώ τα ασυνόδευτα παιδιά γίνονται πιο εύκολα θύματα επιτήδειων και κυκλωμάτων που τα απομακρύνουν από δομές και οργανώσεις που μπορούν να τα βοηθήσουν.

» Η χρήση βίας στα σύνορα, οι επαναπροωθήσεις, οι απελάσεις και οι επιστροφές από τη μια χώρα στην άλλη θέτουν την ασφάλεια των προσφύγων σε κίνδυνο.

» Οι πρακτικές αυτές στα Βαλκάνια είναι η φυσική συνέχεια πολιτικών των βόριων γειτόνων, που έφτιαξαν φράχτες, έβαλαν όριο στον αριθμό των προσφύγων που δέχονται, αποφάσισαν να κατάσχουν τα χρήματα των προσφύγων και να βάλουν περιορισμούς στη δυνατότητα των οικογενειών να επανενωθούν.

» Η Ευρώπη κινείται προς μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατεύθυνση.

» Καλούμε την Ευρώπη να σεβαστεί τις ίδιες της τις Συνθήκες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τελικά το δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε διεθνή προστασία. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση ασύλου, η αίτησή τους να εξεταστεί ατομικά, και στην περίπτωση που δεν πάρει άσυλο, η διαδικασία επιστροφής πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

» Καλούμε, τέλος, κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση να δεχτεί έναν ικανό αριθμό προσφύγων στο έδαφός της χώρας τους και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπει τέλος στους πολέμους που έχουν προκαλέσει την κρίση».

*Οι οργανώσεις που υπογράφουν τη δήλωση είναι αλφαβητικά οι:

ActionAid Ελλάς, Albanian Helsinki Committee, Belgrade Center for Human Rights, Civic Initiatives Belgrade, Civil Rights Program Kosovo, Doctors of the World Greece, European Council on Refugees and Exiles, Humanitarni centar za integraciju i toleranciju (HCIT), Helsinki Committee for Human Rights in Serbia, Građanske inicijative – Civic Initiative, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Greek Forum of Refugees, Grupa 484, Hrvatski pravni centar, International Rescue Committee, Lawyers Committee for Human Rights, Macedonian Young Lawyers Association, Norwegian Refugee Council, Open Gate – La Strada, Oxfam, Practical Policy Centre Serbia, Praksis, Praxis Serbia, Save the Children, Solidarity Now, VluchtelingenWerk Nederland.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.