Ενα μικρό πλοιάριο με αφρικανούς μετανάστες καταφτάνει, πριν μερικές ημέρες, στο λιμάνι της ΛαμπεντούζαΣοκαριστικοί είναι οι αριθμοί που έδωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για τις προσφυγικές ροές που αναμένονται στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε την έκτακτη Σύνοδο Κρουφής ως «εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εκτίμησε ότι 100.000 άνθρωποι θα μπουν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία των τελευταίων μηνών, είπε ότι το 57% των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη είναι παιδιά και ότι πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με τα Σκόπια.

Επανέλαβε πάντως τη διαβεβαίωση ότι η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας και ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποβολής κάποιας χώρας από την ζώνη Σένγκεν, μιλώντας σε εκδήλωση για το προσφυγικό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του Ιδρύματος Αντενάουερ.

Σχολιάζοντας το χθεσινό ανακοινωθέν μετά από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ανέφερε ότι βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα που θα κινηθεί τη Δευτέρα και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

«Εκείνο που οι χώρες όμως οφείλουν να κάνουν είναι να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν», τόνισε ακόμη ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι ως το τέλος του χρόνου «να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν».

Ακόμη, μιλώντας στο Skytg24, o κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία τα hotspot είναι πλήρως λειτουργικά.

«Το 100% των ανθρώπων που φτάνει στις δυο αυτές χώρες, πλέον, καταγράφεται και πραγματοποιείται διαδικασία ταυτοποίησης. Λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων, αυτές είναι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις. Το σχέδιο κατανομής των προσφύγων, τώρα, μπορεί να βρει πλήρη εφαρμογή», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση ότι απομονωμένες, εθνικές λύσεις, δεν αποτελούν λύσεις.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.