metanastes skhnesΤα ζητήματα που έχουν ανακύψει από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα,

καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, βρέθηκαν  στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και με τη συμμετοχή του Γ. Μουζάλα, του Θ. Δρίτσα, του Α. Ξανθού, της Θ. Φωτίου καθώς και προέδρων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζήτησαν από τους αντιπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να ετοιμάσουν τα συνεδριακά κέντρα, τις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κάμπινγκ, τις κατασκηνώσεις και τα εγκαταλελειμένα στρατόπεδα των περιφερειών τους, ώστε να μπορέσουν να δεχτούν το κύμα των προσφύγων που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας, τώρα μάλιστα που βελτιώνεται ο καιρός.

Επίσης οι υπουργοί ζήτησαν από τις Περιφέρειες να βοηθήσουν στο ζήτημα της σίτισης και διαφόρων άλλων υπηρεσιών, όπως πχ υγείας, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο κυβερνητικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Σύσκεψη και στην Περιφέρεια

Στην ανάγκη «άμεσων νομοθετικών ρυθμίσεων στο επίπεδο του Β’ βαθμού των ΟΤΑ, καθώς και αλλαγής του καλλικρατικού πλαισίου, σε συνδυασμό με την παραχώρηση ανάλογων πόρων από την κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Αττικής τις αυξημένες μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές» αναφέρθηκε η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, ύστερα από την έκτακτη σύσκεψη που διοργάνωσε το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία της Περιφέρειας με τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Η ίδια, αφού υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του θέματος, τόνισε την ύπαρξη «νομικού κενού σε σχέση με τις αρμοδιότητες και τους πόρους του α’ και β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ενώ την ίδια στιγμή η ΤΑ βρίσκεται μπροστά σε ένα οξύ, πολυπαραγοντικό φαινόμενο, το οποίο «υπερβαίνει την Αττική, την Ελλάδα, ακόμη και τον ευρωπαϊκό Νότο καθώς είναι ένα θέμα που αφορά συνολικά όλη την Ευρώπη».

Η περιφερειάρχης παρατήρησε επίσης ότι «έγινε σήμερα μια πραγματικά και όχι προσχηματικά, γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για το κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού». Τέλος, συμφωνήθηκε η διερεύνηση του ενδεχομένου σύστασης διαπαραταξιακής επιτροπής στην Περιφέρεια Αττικής για το θέμα. Στην έκτακτη συνάντηση μετείχαν οι επικεφαλής όλων των περιφερειακών παρατάξεων, πλην της ΧΑ, η οποία δεν είχε προσκληθεί.

Στον Πειραιά

Σε τέσσερις σταθμούς σταθμούς του ΟΛΠ και συγκεκριμένα στην πύλη Ε-1, Ε-2, Ε-3 και στην Πέτρινη Αποθήκη, φιλοξενούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που κατέφθασαν το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων παρά την αρχική εκτίμηση από την Παμπειραική Πρωτοβουλία Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων για 5.000 άτομα μεταβάλλεται περιοδικά καθώς όπως ανέφεραν στελέχη του ΟΛΠ πολλά άτομα και οικογένειες αναχωρούν από μόνα τους με προορισμό το σταθμό του τρένου. Όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΟΛΠ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αίθουσα στην πύλη Ε-7 έχει κλείσει προσωρινά προκειμένου να απολυμανθεί και να μπορέσει να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες που θα καταφθάσουν την Τρίτη  με το πλοίο της γραμμής.

Πάντως από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά το υπουργείο Υγείας το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αλλά και το Χαμόγελου του Παιδιού έχουν διαθέσει εξειδικευμένους γιατρούς, προκειμένου να παράσχουν ιατρική φροντίδα σε 24ωρη βάση στους μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης εθελοντικές οργανώσεις προσφέρουν τρεις φορές την ημέρα τροφή φρούτα και νερό.

Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό καθαριότητας σε 24ωρη βάση αλλά και χημικές τουαλέτες. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη 2 Μαρτίου σύσκεψη στην Περιφέρεια με φορείς της πόλης για το μεταναστευτικό στην οποία θα συμμετάσχουν, ο Εμπορικός Σύλλογος, το επιμελητήριο Πειραιά, εκπρόσωποι από τα τρία νοσοκομεία της Περιφέρειας, ο ιατρικός φαρμακευτικός και οδοντιατρικός σύλλογος Πειραιά αλλά και στελέχη του ΟΛΠ.

Κέντρο στο Ιλιον

Σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων διαμορφώνεται χώρος πλησίον του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον. Ήδη συνεργεία του στρατού πραγματοποιούν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, που έχει έκταση περίπου 70 στρέμματα, για να εγκατασταθούν σκηνές και υποδομές υγιεινής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί την προσεχή Παρασκευή. Το θέμα απασχόλησε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιλίου, χθες το βράδυ, στο οποίο παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε, στο χώρο εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν περί τους 1.000 πρόσφυγες για διάστημα περίπου ενός μήνα.

Πρόκειται για περιφραγμένη έκταση που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία σεισμόπληκτων από τον μεγάλο σεισμό του 1999. Ο κ. Παπαδόπουλος άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η πρόταση αν ο δήμος θέσει θέμα λειτουργίας των παρακείμενων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας, δεν πρόκειται για hotspot αλλά για προσωρινή δομή και διαβεβαίωσε ότι από τη λειτουργία του δεν θα επιβαρυνθεί η περιοχή. Ανέφερε ότι δεν θα εγκατασταθούν κοντέινερ παρά μόνο αντίσκηνα και προκατασκευασμένα σπίτια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με στρατιωτικούς γιατρούς, οπλίτες γιατρούς και τις ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου και Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Επίσης, δεν θα δημιουργηθούν εστιατόρια, αλλά τέντες προσωρινής εστίασης, καθώς τη σίτιση θα καλύψει ο στρατός.

Στο Κιλκίς

Με αμείωτους ρυθμούς οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν τις εργασίες για τη δημιουργία των νέων κέντρων μετεγκατάστασης στο νομό Κιλκίς για την φιλοξενία προσφύγων και για την ολοκλήρωση των κέντρων καταγραφής στα νησιά.

Όπως έγινε γνωστό, στον παλαιό διάδρομο προσγείωσης στο Πολύκαστρο Κιλκίς έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής 315 σκηνές ενώ στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο, άλλες τετρακόσιες. Σήμερα φιλοξενούνται 1250 και 1600 άτομα, αντίστοιχα ενώ όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες τα δύο κέντρα θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν 1800-2000 και 3.500-4000 ατομα, αντίστοιχα.

Όσον αφορά στο κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά , οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 80% και λειτουργεί στο 80%. Σήμερα φιλοξενούνται 1950 πρόσφυγες ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000.

Το κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Στεφανάκη, στο Σχιστό λειτουργεί στο 100%. Σήμερα φιλοξενούνται 1218 άτομα ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000 άτομα. Το κέντρο καταγραφής στο στρατόπεδο Καπετάν Λάζαρη στην Κω, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 50% ενώ θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν όταν αρχίσει να λειτουργεί έως 800 άτομα. Το κέντρο καταγραφής στη Λεπίδα Λέρου λειτουργεί στο 100% και μπορεί να φιλοξενήσει έως 992 άτομα, όπως συμβαίνει σήμερα. Το κέντρο καταγραφής στο πρώην πεδίο βολής στη Σάμο, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 44% και λειτουργεί στο 50%. Σήμερα φιλοξενούνται 300 άτομα ενώ έχει δυνατότητα φιλοξενίας έως 800 ατόμων.

Το κέντρο καταγραφής στο πρώην εργοστάσιο ΒΙΑΛ, στη Χίο λειτουργεί στο 100% και φιλοξενεί 980 άτομα, όση είναι η δυνατότητα του. Τέλος, στο στρατόπεδο Παραδέλλη, στη Λέσβο, λειτουργούν οι 2 από τους 4 προβλεπόμενους σταθμούς καταγραφής και οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 75%.Σήμερα φιλοξενεί 1400-1600 άτομα όση είναι και η δυνατότητα του.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.