22c7ee6c0b38834ec73bd67c5f69f1bb_XL.jpg,qt=1456497449.pagespeed.ce.TUvNd9ychu

Εντυπωσιακά τα στοιχεία της Eurostat που αποτυπώνουν το πώς κατανέμεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης, στα κράτη – μέλη της ΕΕ το οποίο ποικίλλει από 30% του μέσου όρου της Ένωσης στην περιοχή Severozapaden της Βουλγαρίας έως και 539% του μ.ο. στον δυτικό τομέα του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

gdppp

Σημειωτέον ότι ένα από τα γεωγραφικά διαμερίσματα με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ βρίσκεται στην Ελλάδα (50%) και πρόκειται για την ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

gdp

Πιο αναλυτικά, τα γεωγραφικά διαμερίσματα με τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2014 μετά το δυτικό Λονδίνο ήταν το Grand Duchy στο Λουξεμβούργο (266% του ευρωπαϊκού μ.ο.), οι Βρυξέλλες στο Βέλγιο (207%), το Αμβούργο στη Γερμανία (206%), ο ανατολικός τομέας του Λονδίνου (204%) και η Μπρατισλάβα στη Σλοβακία (186% του ευρωπαϊκού μ.ο.).



Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν 21 περιοχές με κατά κεφαλήν ΑΕΠ της τάξης του 50% και πάνω από τον μ.ο. της ΕΕ: οι πέντε στη Γερμανία, από τρεις στην Ολλανδία και στο Ηνωμ. Βασίλειο, οι δύο στην Αυστρία, και από μια στο Βέλγιο, στην Τσεχία, τη Δανία, την Ιρλανδία, τη Σλοβακία , τη Σουηδία και το Λουξεμβούργο.

Στον αντίποδα, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, μετά το Severozapaden της Βουλγαρίας (30%), συναντάται στο Mayotte (31%) το οποίο είναι γαλλική κτήση στην αφρικανική ήπειρο και συγκεκριμένα βρίσκεται στο αρχιπέλαγος της Μοζαμβίκης. Ακολουθούν οι περιοχές Yuzhen tsentralen (32%) και Severen tsentralen (34%) στη Βουλγαρία, καθώς και η Nord-Est στη Ρουμανία (34%).

Μεταξύ των 21 περιοχών με μ.ο. Κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 50% της ΕΕ, από πέντε ανήκουν σε Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία, τέσσερις στην Ουγγαρία και από μια στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

newmoney

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.