metanastesΚραυγή αγωνίας από ξενοδόχους στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου,

οι οποίοι κάνουν λόγο για τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, αφού, ήδη, παρατηρείται μεγάλη «βουτιά» στις κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι.

Στο νησί που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών, τη Λέσβο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων, Περικλή Αντωνίου, η μείωση στις προκρατήσεις ξεπερνά ακόμη και το 90%. «Η κατάσταση είναι δραματική. Οι ακυρώσεις των γκρουπ έρχονται η μία μετά την άλλη. Πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε σε εβδομαδιαία βάση 25 πτήσεις τσάρτερ και φέτος προσβλέπαμε σε 30. Κι όμως θα έχουμε μόλις εννιά. Η ύφεση μας βρήκε αθωράκιστους κι έρχεται τώρα το προσφυγικό και πάει να τα διαλύσει όλα», λέει στα «ΝΕΑ».

Όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι του νησιού, είναι αργά για τη φετινή χρονιά να αλλάξει το κλίμα. «Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε για του χρόνιου. Πρέπει και η πολιτεία να εντάξει τα νησιά σε ειδικό καθεστώς σε πολλά πράγματα, μεταξύ αυτών και στη φορολογία», προσθέτει ο κ Αντωνίου.

Ολλανδοί, Τσέχοι και Αυστριακοί θα πουν φέτος το καλοκαίρι «όχι» στις διακοπές στη Χίο. «Ήδη, η πτώση που καταγράφουμε στις κρατήσεις είναι άνω του 60%. Από τις έξι πτήσεις τσάρτερ την εβδομάδα, φέτος ακυρώθηκαν οι τρεις. Οι ξένοι πράκτορες δεν μπορούν να πουλήσουν ταξιδιωτικά πακέτα στο νησί, λόγω του προσφυγικού. Οι Ευρωπαίοι τουρίστες δε θέλουν να βλέπουν στις διακοπές τους μετανάστες. Και δυστυχώς η κατάσταση για φέτος δεν περιμένουμε να φτιάξει», εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων στη Χίο, Πέτρος Φεγγουδάκης.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι με δεδομένη την εκρηκτική κατάσταση, στρέφουν τις ελπίδες τους στον εγχώριο τουρισμό. «Το αρνητικό αυτό κλίμα για φέτος μπορεί να βοηθηθεί μόνο εάν ομαλοποιηθεί η προσφυγική κρίση και ταξιδέψει ο Έλληνας, που και αυτός είναι φοβισμένος», σημειώνει ο κ Φεγγουδάκης.

Η μείωση της τάξης του 20 – 30% που καταγράφεται αυτή τη στιγμή στις προκρατήσεις στην Κω είναι αποτέλεσμα, όπως λένε οι ξενοδόχοι, της λανθασμένης διαχείρισης των προσφυγικών ροών το 2015. «Αυτές οι εικόνες από το περσινό καλοκαίρι είναι που έκαναν τη ζημιά. Για τον τουρισμό του νησιού είναι μεγάλο πλήγμα το γεγονός ότι η 3η μεγαλύτερη τουριστική αγορά για μας, που ήταν οι Ολλανδοί καταγράφουν μείωση στις κρατήσεις της τάξης του 42%», δηλώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων στην Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου. Αισιοδοξεί, ωστόσο, για το καλοκαίρι, αφού «θέλουμε να πιστεύουμε πως οι προσφυγικές ροές προς το νησί μας το καλοκαίρι θα είναι λιγότερες κι αυτό γιατί η Τουρκία που έχει πληγεί πολύ τουριστικά, θέλοντας να διαφυλάξει κάποιους δημοφιλείς της προορισμούς, όπως είναι το Μπόντρουμ, που είναι απέναντί μας, θα προσπαθήσει να ανακόψει τις ροές».

τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.