majimoy

Εξώδικο προς τον δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη απέστειλε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ».

Τα δημοσιεύματα αυτά, αναφέρεται στο εξώδικο, «αποτελούν μέρος μιας αήθους επιθέσεως στο πρόσωπό μου η οποία συνεχίζεται εδώ και αρκετούς μήνες, συνιστά απόλυτη διαστρέβλωση της αλήθειας και πραγματικότητας, εν γνώσει του ψεύδους, ξεπερνά κάθε όριο ανοχής και αποσκοπεί στην προβολή της τιμής και της υπόληψής μου μέσω της αμφισβήτησης της ηθικής, πολιτικής και κοινωνικής αξίας του προσώπου μου. Η σκοπιμότητα είναι προφανής, αφού η παραπάνω δόλια, προσχεδιασμένη και ενορχηστρωμένη επίθεση κλιμακώθηκε παράλληλα με τις ενέργειές μου για την κάθαρση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε από την εταιρεία σας μέσω των ανωτέρω εφημερίδων αλλά και της ψηφιακής εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ Online», καθώς και ραδιοσταθμού του ομίλου σας, η δε σχετική ρητορική για την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών επαναλήφθηκε και στην εκπομπή «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA CHANNEL».

«Επειδή το δημοσιογραφικό καθήκον για ενημέρωση του κοινού σε ζητήματα που ενδιαφέρουν τη δημόσια σφαίρα και το δικαίωμα άσκησης κριτικής προς τα δημόσια πρόσωπα δεν περιλαμβάνει το «δικαίωμα» προσβολής της τιμής και της υπόληψης ενός πολιτικού προσώπου με τη διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας, όπως έγινε με τα ανωτέρω συκοφαντικά δημοσιεύματα» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στο εξώδικο και

«Επειδή οι ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές που περιλαμβάνονται στα ανωτέρω δημοσιεύματα συνιστούν συμπεριφορά παράνομη, καταχρηστική και αντικείμενη στη δημοσιογραφική δεοντολογία, είχαν δε ως αποτέλεσμα να υποστώ σημαντική ηθική βλάβη σας καλώ α) να αποκαταστήσετε τη βαρύτατη σε βάρος μου προσβολή, β) να μου κοινοποιήσετε τα αντίστοιχα δημοσιεύματα αποκατάστασης.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει στη εξώδικη πρόσκληση ότι θα προσφύγει στα αρμόδια Δικαστήρια και σε κάθε αρμόδια Αρχή, «για την αποκατάσταση της βαρύτατης προσβολής που υπέστην, με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματός μου».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της εξώδικης πρόσκλησης εδώ

Τι απαντά Το Βήμα

Η Εξώδικη Πρόσκληση με Επιφύλαξη Δικαιωμάτων του υπουργού Επικρατείας κ. Νικολάου Παππά προς τον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη» αποτελεί ένα πρωτοφανές στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου γραπτό μνημείο προληπτικής λογοκρισίας προς τον ΔΟΛ και κατ’ επέκταση προς το σύνολο του ελληνικού Τύπου.
Η στοχευμένη επίθεση του υπουργού σε στήλες, άρθρα και δημοσιογράφους του «ΒΗΜΑΤΟΣ» και «ΤΩΝ ΝΕΩΝ» στόχο έχει τη χειραγώγηση της δημοσιογραφικής έρευνας και τη δέσμευση της ενημέρωσης.

Πρόκειται για μια εν ψυχρώ απόπειρα προληπτικής λογοκρισίας από κορυφαίο φορέα της πολιτικής εξουσίας μέσα από την σύνταξη «υποδείξεων» προς τον Τύπο. Η πρακτική αυτή δεν είναι συμβατή με τις θεμελιώδεις αρχές για την ελευθερία του Τύπου σε μία ευνομούμενη δημοκρατική Πολιτεία.

Σε ό,τι αφορά το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» με τίτλο «Ο πρόεδρος, ο εκδότης και … η γάτα», κυβερνητικές πηγές διακίνησαν την «υπενθύμιση» ότι η ενδεχόμενη δημοσιοποίηση καταγεγραμμένου υλικού από την μυστική συνάντηση του εκδότη του ΔΟΛ κ.Σταύρου Ψυχάρη με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Αλέξη Τσίπρα«αποτελεί κακούργημα». Κρούουν ανοιχτές θύρες.

Ο σεβασμός στην κείμενη νομοθεσία είναι στοιχεία που σφραγίζουν το ήθος, την κουλτούρα και τη δημοσιογραφική ιστορία διαρκείας 94 ετών του ΔΟΛ.

Υπενθυμίζουμε ότι σε κανένα σημείο του ρεπορτάζ δεν υπήρξε ίχνος πληροφορίας ή έστω υπαινιγμός ότι το υποδεικνυόμενο από τον αρχηγό της αντιπολιτεύσεως διαμέρισμα όπου έλαβε χώρα η φιλική συνάντηση μπορεί να αποτέλεσε αντικείμενο παγιδεύσεως από την πλευρά του ΔΟΛ. Άλλωστε, υποκλοπές δεν κάνουν οι δημοσιογράφοι, αλλά οι κυβερνήσεις, δηλαδή οι μυστικές υπηρεσίες που ελέγχονται από αυτές.

e-typos, tovima

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.