syntaxeis708_1

Νερό στο κρασί της, τουλάχιστον σε θέματα που κινούνται στις…. ροζ και όχι στις κόκκινες γραμμές, ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση, καθώς βλέπει ότι, αν και ο Μάρτιος πλησιάζει, οι επικεφαλής δεν λένε να ορίσουν ημερομηνία επιστροφής.

«It’s a little tight» (είναι λίγο «στενά») απάντησε χαρακτηριστικά στέλεχος του Κουαρτέτου σε υπουργό που τον ρώτησε αν θα επιστρέψουν τη Δευτέρα κι αυτό αν μη τι άλλο δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες, που δύσκολα μπορούν να καλυφθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα. Το βασικό “αγκάθι” παραμένει ο συνδυασμός δημοσιονομικού- ασφαλιστικού κι επειδή στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι δύσκολα θα προχωρήσει η αξιολόγηση χωρίς κάποιες υποχωρήσεις, ήδη σχεδιάζονται παραμετρικές αλλαγές, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να “ξεπαγώσουν” τη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, εξετάζονται περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αναθερμαίνοντας έτσι τα σενάρια για “ψαλίδι” πάνω από τα 170 ευρώ. Επιπλέον, εξετάζεται η μείωση του ανώτατου πλαφόν για τις κύριες συντάξεις, που σήμερα είναι 2.700 ευρώ, αλλά και το χαμήλωμα της “οροφής” των 3.000 ευρώ που ισχύει για τις πολλαπλές συντάξεις.



Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τους Ευρωπαίους, ειδικά στο ασφαλιστικό, ενώ αντιθέτως υπάρχουν μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ γενικά για το δημοσιονομικό. Σημειώνεται ότι ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός διαβλέποντας τον κίνδυνο να τινάξει το Ταμείο στον αέρα τη διαπραγμάτευση προκειμένου να περάσει τη δική του ατζέντα. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι το Ταμείο έχει “φωτογραφίσει” κενό 1,5 δισ ευρώ, ενώ έχει ζητήσει ορθά- κοφτά περικοπές στις κύριες συντάξεις εδώ και τώρα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος βραχυπρόθεσμα.

Στουρνάρας: Επιτυχής αξιολόγηση ή χάος

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, χτύπησε «καμπανάκι» σημειώνοντας επτά (!) φορές την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση με επιτυχία ώστε να μην έχει η χώρα πισωγυρίσματα. Οπως είπε «αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει η χώρα στην Ανάπτυξη είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.