maximou-megaro-ekso-fita-708

Η διαπραγμάτευση, οι κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και η έκρυθμη κατάσταση που καταγράφεται από τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται η χώρα μας για το προσφυγικό, είναι τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η κυβέρνηση.

Κυβερνητικά αλλά και κομματικά στελέχη ελπίζουν στην επίλυση των παραπάνω το συντομότερο δυνατό για «να βγει το κάρο από τη λάσπη», όπως λένε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Για κανέναν άλλωστε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευχάριστο το κλίμα. Αντιθέτως, άπαντες βρίσκονται στα πρόθυρα…νευρικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές, δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Είναι «δύσκολες στιγμές», επισημαίνουν, υπενθυμίζοντας ότι αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα μπορέσει στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση και για το Χρέος.

Βήματα προσέγγισης χωρίς αποτελέσματα



Οι αγρότες μπορεί να έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου με μισή καρδιά, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «αργό θάνατο», ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr, αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, επέμεινε στο επιχείρημα ότι «η συνολική επιβάρυνση για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών που φτάνει το 90%, θα είναι μικρότερη».

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον εξέφραζε την  ικανοποίησή του για τον «απευθείας διάλογο», διευκρινίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση είναι οι αγρότες που θα αποφασίσουν.

Πάντως, ήδη ό χθες το βράδυ οι αγρότες της κοιλάδας των Τεμπών αποφάσισαν, κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, μετά την ενημέρωση που είχαν από τους συναδέλφους τους, οι οποίοι συμμετείχαν στη μαραθώνια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στο ίδιο κλίμα και οι αγρότες των ανεξάρτητων μπλόκων Πλεοποννήσου οι οποίοι συνεδρίασαν το βράδυ και συζήτησαν τα αποτελέσματα της συνάντησης των εκπροσώπων τους με την κυβέρνηση. «Επιμένουμε στον αγώνα μας, στις προτάσεις μας και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις», ανέφεραν.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα υπογραμμίζουν ότι «μετά τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αφού συζητήσαμε αναλυτικά τις προτάσεις που καταθέσαμε, για μια ακόμα φορά προσκρούσαμε στον τοίχο της κυβερνητικής αναλγησίας, που ευθυγραμμίζεται με τους δανειστές και τα μνημόνια».

Συναγερμός για το Προσφυγικό

Ορθάνοιχτο, ωστόσο, παραμένει και το μέτωπο του προσφυγικού. Πρόβλημα, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και πότε θα βρεθεί λύση ή, αν και πότε, θα υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων που προκαλούνται μετά την απόφαση από τα Σκόπια να «σφραγίσουν» τα σύνορα με την Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, αργα χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό παρουσία των υπουργών Γ.Μουζάλα,Ν.Κοτζιά, Ν.Τόσκα,Π.Καμμένου,Δ.Βίτσα,Ν.Ξυδάκη, και της κυβερνητικής εκπροσώπου Ο.Γεροβασίλη, όπου και εξετάστηκε μια σειρά ζητημάτων με επίκεντρο πάντα και τη στάση της Τουρκίας.

Τη σύσκεψη απασχόλησε όμως και το γεγονός ότι έκλεισαν τα σύνορα και έχει συγκληθεί η Σύνοδος της Τετάρτης από την Αυστρία με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των χωρών του βίζεγκραντ (Σκόπια, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία), πράγμα που δείχνει πόσο εύθραυστη είναι μια συμφωνία της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πάντως της σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών,κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε κατηγορηματικά αργά χθες βράδυ στο iefimerida.gr ότι ” δεν υπάρχει και ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο”.

Τα τεχνικά κλιμάκια «ξεσκονίζουν» τα ανοιχτά θέματα

Από «κόσκινο», τέλος, περνούν τα τεχνικά κλιμάκια όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, ώστε να ξεκλειδώσει το συντομότερο δυνατό η επιστροφή του κουαρτέτου.

Σε κάθε περίπτωση, και αφού η ανταλλαγή στοιχείων συνεχίζεται, πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, εκτιμούν πως με το που θα ανακοινωθεί η ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής θα σημαίνει αυτόματα ότι έχει καταγραφεί και η κατάλληλη πρόοδος, για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.