xrimata-696x462Με το δημοσιονομικό κενό του 2016 να αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης Αθήνας – δανειστών, η κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάσεις-σοκ για αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», η κυβέρνηση σκέφτεται να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό κενό του 2016 και να εξασφαλίσει έσοδα 550 εκατ. ευρώ με αύξηση του συντελεστή της έκτακτης εισφοράς, από το 8% που είναι σήμερα, στο 10%! Και δεν φθάνει αυτό, αλλά σκέφτονται και την αναδρομική φορολόγηση του 2015, καθώς τα νούμερα δεν… βγαίνουν.

Τα κυβερνητικά στελέχη άλλωστε, επιμένουν στην παράλληλη αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, ακόμα και κατά 60%.

Οι δανειστές πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, δεν αποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης ως έχουν, καθώς εφόσον εφαρμοστούν θα σημάνουν αυτομάτως συνολική ανώτατη άμεση φορολογική επιβάρυνση 70%.

Από την πλευρά τους οι δανειστε προτείνουν δραστική μείωση ή και κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 για μισθωτούς και συνταξιούχους, με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Με τον τρόπο αυτό όμως, το αφορολόγητο εάν δεν καταργηθεί εντελώς, θα φτάσει στην καλύτερη περίπτωση τα 5.000 ευρώ, από τα 9.550 που είναι σήμερα, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα χαμηλά στρώματα. Η κατάργηση του αφορολόγητου πάντως, είναι μια από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, που επιμένει ότι είναι δική της ευθύνη η κατανομή των βαρών.

Σταθάκης: Επιβεβαιώνει την έκτακτη εισφορά, όχι τα αναδρομικά

Επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τις πληροφορίες για αύξηση του συντελεστή έκτακτης εισφοράς, ενώ διέψευσε μόνο το ενδεχόμενο της αναδρομικότητας.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναδρομικής εισφοράς, συζητάμε όλα τα φορολογικά μέτρα με βάση το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει αύξηση του πλεονάσματος μέχρι το 2018», είπε ο κ. Σταθάκης μιλώντας στο Mega.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέχρι το Πάσχα θα υπάρξει συμφωνία. «Το καθολικό, γιατί αισιοδοξώ», είπε χαριτολογώντας με αφορμή την δήλωση που έκανε ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει σύγκλιση στα βασικά στοιχεία, για τα τέσσερα θέματα, το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια, τα οποία όπως είπε έχουν ωριμάσει.

«Δεν θέλουμε τα στεγαστικά δάνεια να αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας, αυτό προσπαθούμε», είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι «εν δυνάμει μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο τα ξένα funds, αν κάνουν σωστά τη δουλειά».

«Υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις, οι όροι που οι μισθωτοί συνεισφέρουν εδώ και 30 χρόνια στο ασφαλιστικό πρέπει να εξομοιωθούν και με άλλες ομάδες που έως τώρα δεν συνεισέφεραν… Θα πρέπει να πληρώνουν ανάλογα με το εισόδημά τους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές», είπε για το Ασφαλιστικό. «Είναι ένα θέμα ότι δεν θα απολαμβάνουν ανάλογα προνόμια, θα πρέπει να κάνουμε διάλογο», σημείωσε.

«Είναι απόλυτα παραπλανητική η ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε στις εκλογές Σεπτεμβρίου πράγματα μη εφαρμόσιμα. Δεν εφαρμόσαμε το σύνολο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά κάποια από τα μέτρα του, και εκλεχθήκαμε με βάση τη συμφωνία, δεν κρύψαμε κάτι», είπε ο κ. Σταθάκης.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.