erotiki-aporripsi1Η ιδέα της ερωτικής απογοήτευσης κάνει πολλούς να παραδίδονται στο φόβο και να εγκαταλείπουν την ερωτική αρένα με την πρώτη δυσκολία ή να απαγορεύουν στον εαυτό τους τις στενές σχέσεις με το άλλο φύλο και μάλισταδια ροπάλου. Τι είναι αυτό που κάνει την ερωτική απόρριψη τόσο ισχυρή για κάποιους και πώς μπορούμε να την ξεπεράσουμε;

Η ερωτική απόρριψη είναι ένα συναίσθημα που κατακλύζει πολλούς σήμερα και μπορεί να συμβεί σε όλους μας ακόμη και στους πιο πετυχημένους και εξοικειωμένους με το αντίθετο φύλο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την δύναμη και την αντοχή να αντιμετωπίσουν μια απόρριψη μέσα σε μία σχέση με αποτέλεσμα να πληγώνονται και να προτιμούν να μένουν μόνοι ως άμυνα στο ενδεχόμενο μιας απόρριψης.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και δημοσιεύθηκε στο«Personality and Social Psychology Bulletin» εξετάζει τη σχέση μεταξύ της απόρριψης από το σύντροφο και της αίσθησης του ατόμου για τον εαυτό του. «Η έρευνα δείχνει ότι οι βασικές πεποιθήσεις που έχουμε σχετικά με την προσωπικότητα μας, συμβάλουν στην ανάκαμψη από το χωρισμό ή στην παραμονή του πόνου της απόρριψης», δήλωσε η Carol Dweck, καθηγήτρια Ψυχολογίας. «Η σχέση με κάποιον που έχετε δεθεί, έχετε εμπιστευθεί και στη συνέχεια αποφασίζει ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για εσάς και σας χωρίζει, είναι από τα λίγα πράγματα στη ζωή που μπορεί να αποβούν τραυματικά», είπε η Dweck, προσθέτοντας ότι ειδικότερα η ερωτική απόρριψη, αποτελεί μια τεράστια απειλή για τον εαυτό.

Ο φόβος της απόρριψης μπορεί να σας εμποδίσει να ζήσετε άνετα και ευχάριστα και να απομακρύνει το ενδεχόμενο να γνωρίσετε νέα πράγματα στην ζωή σας. Γνωρίζοντας πώς να χειριστείτε το συναίσθημα της απόρριψης, θα σας βοηθήσει να ανοιχτείτε και να «αναρρώσετε» πιο εύκολα από μια τέτοια αρνητική εμπειρία. Πώς;

Πρέπει καταρχήν να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από μια απόρριψη. Αν είναι, δηλαδή, να συμβεί, εμείς δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε. Αυτό που δρα βοηθητικά σε μια τέτοια κατάσταση είναι το υψηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης. Αυτό συμβάλλει στο να μην καταρρεύσετε ύστερα από μια τέτοια τροπή της σχέσης σας, να μην μείνετε στάσιμοι αλλά να συνεχίσετε μπροστά.

Έχοντας ως οδηγό τα όνειρά σας και τις δικές επιθυμίες, αφήνετε πίσω ό,τι σας πόνεσε και αλλάζετε πορεία, έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και πίστη στην αξία σας.

Κάτω από το συναίσθημα αυτό, του φόβου της απόρριψης, μπορεί να υποκρύπτεται ένα άλλο βαθύτερο συναίσθημα φόβου , αυτό της μοναξιάς και της σκέψης να μείνετε χωρίς ταίρι. Καμιά φορά όμως, το να μείνουμε μόνοι μας όταν δεν μας γεμίζει κάτι δίπλα μας, μπορεί να είναι πολύ καλύτερο για την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Φροντίστε τον εαυτό σας, εξερευνήστε τον κόσμο βάσει των δικών σας ενδιαφερόντων και νιώστε άνετοι και χαλαροί στην νέα σελίδα  που γυρίζετε στην ζωή σας.

Διδαχτείτε μέσα από την απόρριψη και προχωρήστε σε νέα επόμενα βήματα στην ζωή σας αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος. Πού ξέρετε; Μια ερωτική απόρριψη μπορεί να δράσει ως θεραπευτής και να σας βοηθήσει να  βελτιώσετε τις προσωπικές σχέσεις σας στο μέλλον. Θαωριμάσετε πιο εύκολα ξέροντας πλέον τι είναι αυτό που θέλετε από την ζωή σας από εδώ και στο εξής…

Και μην ξεχνάτε ότι δεν είστε οι μόνοι που βιώσατε ή βιώνετε αυτό το συναίσθημα. Αν είναι να έρθει…ας έρθει…αρκεί να το αφήσετε να φύγει μετά.

 

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.