Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γιατί οι γυναίκες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα σε ανδροκρατούμενες δουλειές

14 Φεβρουαρίου, 2016 by Σταματίνα

ang708

Νέα έρευνα δείχνει πως οι γυναίκες που δουλεύουν σε «ανδροκρατούμενες» εταιρίες, ίσως να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα με την υγεία τους, από αυτές που δουλεύουν ισορροπημένο περιβάλλον.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα εξέτασαν την συνεργασία μεταξύ των δύο φύλων σε διάφορα επαγγέλματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως υπάρχουν τομείς όπου οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 15% του εργατικού δυναμικού. Μερικά παραδείγματα είναι οι κατασκευαστές, οι μηχανικοί, οι ζωγράφοι και οι κηπουροί.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο στην Αμερική με θέμα την κοινωνιολογία, επικεντρώθηκε στην ποσότητα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Οι μελετητές χρησιμοποίησαν δείγματα από μία άλλη έρευνα, η οποία είχε μετρήσει την ποσότητα κορτιζόλης που απελευθερώνεται στους συμμετέχοντες κατά το πρωινό ξύπνημα, στο μεσημεριανό δείπνο και πριν τον ύπνο.

Τα αποτελέσματα και των δύο ερευνών έδειξαν πως οι γυναίκες που εργάζονται σε ένα περιβάλλον με πολλούς άντρες παράγουν την ορμόνη αυτή λιγότερο -και -από το κανονικό. Αυτό, βέβαια , σχετίστηκε και με άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, τον ύπνο, την οικογενειακή κατάσταση και το ιατρικό ιστορικό τους.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό σχετίζεται κυρίως με το κακό εργασιακό περιβάλλον που δημιουργείται γύρω της. Οι περισσότερες γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα δήλωσαν πως νιώθουν απομονωμένες και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να συμβαδίσουν στον χώρο.

Έτσι τα  «ανεβοσκαμπανευάσματα» στην ψυχολογία της γυναίκας δημιουργούν μία ανισορροπία της ποσότητα της κορτιζόλης που εκκρίνεται από τον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να την κάνει επιρρεπής σε ασθένειες.

Επομένως, αν στο χώρο εργασίας σας υπάρχουν γύρω σας πολλοί άντρες και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, να θυμάστε πως σημαντικό παράγοντα δεν παίζει μόνο η ψυχική υγεία, αλλά και η πνευματική σας.

 

iefimerida

This entry was posted on Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, 2016 at 20:48 and is filed under ΆΝΤΡΑΣ, ΓΥΝΑΙΚΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply