ΒΟΥΛΗ

Με 154 ψήφους υπέρ και 102 κατά πέρασε τελικά από τη Βουλή – μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία που ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν οι τέσσερις – όπως αποφάσισε η κυβέρνηση – άδειες τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Είχε προηγηθεί μια φορτισμένη συνεδρίαση όπου Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρούστηκαν, ενώ και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν την απόφαση της κυβέρνησης.

Στην έναρξη της συζήτησης η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητα, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης παρουσιάστηκε η απάντηση της Κομισιόν που αναφέρει ότι είναι κυβερνητική αρμοδιότητα η διενέργεια διαγωνισμού και η αδειοδότηση των καναλιών. Κατά της ένστασης τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ υπέρ η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, και η Ένωση Κεντρών. “Παρών” ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Τσίπρας: Βάζουμε τάξη – Οι τέσσερις άδειες είναι πολλές

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πάντως στην ομιλία του είπε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τάξη στην ασυδοσία σε αντίθεση με κάποιους που επιχειρούν να την εμποδίσουν να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο ίδιος έκανε λόγο για “σύστημα διαπλοκής” στα ΜΜΕ, το οποίο στήριζε πολιτικά χρεοκοπημένες κυβερνήσεις και κόμματα και τόνισε πως η λαϊκή εντολή επιτάσσει τη σύγκρουση με τα συμφέροντα και το κατεστημένο.

“Έρχεστε τώρα και κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο λαός έχει ψηφίσει τρεις φορές για να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και σαν να μη φθάνει αυτό πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους, προσπαθώντας να μας εμποδίσετε, ότι δήθεν με την προσπάθειά σας να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ, αλλά δεν θα μας εμποδίσετε, εμείς θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε, είναι λαϊκή επιταγή”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξηγώντας τους λόγους που η κυβέρνηση κάνει διαγωνισμό για μόνο τέσσερις άδειες ο κ. Τσίπρας είπε πως εάν η διαδικασία είχε απεριόριστο αριθμό αδειών τότε όλες οι προσπάθειες να μπει τάξη θα αποδεικνύονταν άγονες και ισχυρίστηκε ότι με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα οι τέσσερις άδειες είναι πολλές.

Μητσοτάκης: Εσείς είστε η διαπλοκή

Από την πλευρά του Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης «άσκηση αποπροσανατολισμού» και είπε: “Εσείς είστε η διαπλοκή, πιο παλιοί και από το παλιό”.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είπε πως η στάση του κόμματός του στο θέμα των τηλεοπτικών σταθμών είναι ξεκάθαρη και υποστηρίζει το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη ενημέρωση υπό τον έλεγχο της ανεξάρτητης Αρχής.

Γενικεύοντας την κριτική του κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάχρηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, κομματικοποίηση του κράτους και παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κινήσεις που συνιστούν διαπλοκή. “Δεν μπορείτε να βγείτε έξω στην κοινωνία”, είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απομακρύνει τη χώρα από τις ευρωπαϊκές αξίες.

Γεννηματά: Κίνηση αντιπερισπασμού από την κυβέρνηση

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε “σπασμωδική κίνηση αντιπερισπασμού” την κατάθεση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες από την κυβέρνηση, η οποία στοχεύει στο να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού που πλήττεται από τα μέτρα.

Η ίδια τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου και μάλιστα με αντισυνταγματικό τρόπο που “πλήττει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας”. Προέβλεψε ότι η χώρα θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα από την κίνηση της κυβέρνηση που θα εμποδιστεί τελικά από τα όργανα της ΕΕ, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες περί διαπλοκής είπε: “Ο κόσμος κουράστηκε να ακούει αοριστίες για μια αόρατη διαπλοκή που κανείς δεν αντιμετωπίζει”.

Η κ. Γεννηματά τόνισε πως η κυβέρνηση θα προκαλέσει μακρές νομικές διαδικασίες και θα θέσει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας.

Θ. Παφίλης: Η κοινωνία είναι στους δρόμους

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, που μίλησε έναντι του γγ του ΚΚΕ, είπε πως η κυβέρνηση επιχειρεί επικοινωνιακό αντιπερισπασμό την ώρα “που όλη η κοινωνία είναι στους δρόμους”.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το κόμμα του διαφωνεί ριζικά με την έννοια ότι την ενημέρωση θα πρέπει να τη διαχειρίζονται επιχειρηματίες. Επανέλαβε ότι για τους εργαζόμενους, “για τους οποίους δήθεν κόπτεται και η ΝΔ” ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε ισχύ όλους τους αντεργατικούς νόμους καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον νόμο και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος σε αυτά τα παιχνίδια που γίνονται και θα ψηφίσει παρών επί της τροπολογίας.

Στ. Θεοδωράκης: Θέλετε καναλάρχες πιο συνεργάσιμους με το Μαξίμου

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μίλησε για καταρρέουσα κυβέρνηση που επιχειρεί να στήσει τη δική της διαπλοκή και κάνει παζάρια με τους καναλάρχες. Μάλιστα επικαλούμενος τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, χρησιμοποίησε μια φράση του επικεφαλής της Λαϊκή Ενότητας λέγοντας: “Προσπαθεί να βάλει στη θέση των παλιών καναλαρχών νέους πιο συνεργάσιμους με το Μαξίμου. Υπογραφή Παναγιώτης Λαφαζάνης. Εκτός αν μου πείτε ότι ο Παναγιώτης είναι πια όργανο των ολιγαρχών”.

“Δεν σας ενδιαφέρει να βάλετε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δεν σας ενδιαφέρει να υπάρχει πολυφωνία στην τηλεόραση. Δεν σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή. Σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή των άλλων”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Β. Λεβέντης: Εσείς θα φέρετε Αγίους για τα κανάλια;

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, προέβλεψε ότι τελικά θα κλείσει η ΕΡΤ και όχι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης περί διαπλεκόμενων ιδιοκτητών είπε: “Λέτε είναι διαπλεκόμενοι. Εσείς τι θα φέρετε; Αγίους; Άμα ήταν διαπλεκόμενοι, γιατί είστε στα κανάλια τους; Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι στόχους έχετε”, σημείωσε προειδοποιώντας ότι θα είναι αρνητικό “αν μάθουν στην Ευρώπη ότι στην Ελλάδα κλείνουν κανάλια που λειτουργούν 30 χρόνια”.

Υπεραμύθηκαν της τροπολογίας Παππάς & Βούτσης

Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας είπε πως η χώρα μας παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να κάνει διαγωνισμό.

“Έχετε μία ευκαιρία. Να δείξετε ότι στοιχειωδώς έχετε βγάλει συμπεράσματα από την 25χρονη ιστορία ανομίας και υποταγής της διαπλοκής στα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και βάλτε πλάτη έστω και τώρα να βάλουμε τέλος στην ντροπή των τελευταίων 25 ετών. Δεν ελπίζω πολύ. Ελπίζω έστω και λίγο”, είπε ο Ν. Παππάς απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική ο Ν. Παππάς κατέθεσε γνωμοδότηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιάννη Δρόσου, η οποία δηλώνει πως η ρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που μίλησε από του βήματος, ως απλός βουλευτής κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πολιτικό θράσος και πρόσθεσε ότι το Σύνταγμα ορίζει πως το κράτος έχει την πλήρη ευθύνη για τη χρήση τους.

“Κανείς δεν βγήκε από τους εκπροσώπους καναλιών και άλλων να πει ότι χρειάζονται π.χ. οκτώ κανάλια. Κάποιοι δίνουν τα ρέστα τους την ώρα που διεξάγεται ένας πόλεμος απέναντι στην κυβέρνηση της Αριστεράς”, είπε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.