kanalia - ΚΑΝΑΛΙΑΚατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης η τροπολογία του υπουργείου Επικρατείας για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών

αδειών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις και θα έχουν δεκαετή διάρκεια ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών.

Πλέον, οι αρμοδιότητες περνούν από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.


Αναλυτικά η τροπολογία


Η Ένωση Συντακτών με ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει την έντονη ανησυχία των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, σημειώνοντας την εσπευσμένη κίνηση της κυβέρνησης και αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

“Η εσπευσμένη επιδίωξη της Κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών, παρακάμπτοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκαλεί τις εύλογες ανησυχίες του δημοσιογραφικού Κλάδου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που συνεδριάζει εκτάκτως αύριο το πρωί, για το συγκεκριμένο θέμα, οφείλει να επαναλάβει, για άλλη μια φορά, τις πάγιες θέσεις του:

Επιμένει στη θεσμοθέτηση των κανόνων που διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ύστερα μάλιστα από 25 χρόνια αυθαιρεσίας και διαπλοκής που μονίμως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι.
Είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές.
Απαιτεί την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όσων ακόμη εργάζονται, και κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν το παζαρεύουμε”.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών σταθμών κατηγορεί την κυβέρνηση για συνταγματική εκτροπή, τονίζοντας ότι επιχειρεί να ελέγξει με μη νόμιμο τρόπο τα μέσα ενημέρωσης, γιατί αυτό εξυπηρετεί τις προθέσεις της.

“Την ίδια στιγμή με άκρως αυταρχικό και καθόλου τεκμηριωμένο τρόπο, η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις, γιατί τόσες προφανώς εξυπηρετούν τις προθέσεις της. Για να ‘τεκμηριώσει’ την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση εμφανίζει ταχυδακτυλουργικά μια μελέτη, από την οποία υποτίθεται ότι προκύπτει η τεκμηρίωση ύπαρξης τεσσάρων μόνο τηλεοπτικών αδειών. Όμως με τη μελέτη αυτή, η κυβέρνηση παραπλανά το κοινοβούλιο, τα κόμματα και τους βουλευτές”, αναφέρει η ΕΙΤΗΣΕΕ.

Η εταιρεία DIGEA, που είναι ο πάροχος ψηφιακής μετάδοσης των τηλεοπτικών καναλιών, ανέλυσε τη μελέτη ενός πανεπιστημιακού ινστιτούτου της Φλωρεντίας, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση και από την ανάλυση της προκύπτει ότι οι συντάκτες της μελέτης στηρίχθηκαν σε λάθος στοιχεία, καθώς παραδίδονται συχνότητες σε όμορες χώρες όπως η Τουρκία και τα Βαλκάνια.

Επιπλέον, προβλέπουν μετάδοση μόνο σε High Definition ενώ δεν έχουν όλοι οι θεατές τέτοιες συσκευές. Ακόμη, η μελέτη στα τεχνικά στοιχεία αγνοεί την πραγματικότητα, ότι χωρούν 50 κανάλια και όχι 4, όπως λέει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό της προχειρότητας που επισημαίνει η DIGEA, είναι και λάθη απλής αριθμητικής. Όπως το 24:8, όπου η μελέτη το βγάζει αυθαίρετα 2 και όχι 3. Σε αυτό το αριθμητικό λάθος στηρίζεται το συμπέρασμα για 4 αντί για 50 κανάλια.

Στα οικονομικά στοιχεία η μελέτη συγχέει το τίμημα που έχει ήδη πληρώσει η DIGEA στο ελληνικό δημόσιο, με το τίμημα για κάθε μία άδεια ξεχωριστά. Καλεί δηλαδή, η κυβέρνηση να πληρωθεί δύο φορές τίμημα για το ίδιο πράγμα. Και ακόμη, αποκρύπτεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί καταβάλλουν 27 φορές υψηλότερο φόρο από τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.