ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΘεαματική βουτιά κατέγραψαν χθες οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία «βυθίστηκε» κάτω από τα
επίπεδα των 500 μονάδων, στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει βρεθεί ποτέ επί ευρώ(!), με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα πυρά των πωλητών.

To χθεσινό «ξεπούλημα» είχε στο επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, που βρίκονται εγκλωβισμένες σε μία πρωτοφανή πτώση. Οι δεικτοβαρείς μετοχές των τραπεζών κατέγραψαν σημαντικότατες απώλειες, που ξεπερνούν το 25%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ραγδαία πτώση αποδίδεται στην αβεβαιότητα σχετικά με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αλλά και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. «Η αγορά αποτιμά την οικονομική και πολιτική αστάθεια, όπως και τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του προγράμματος», σύμφωνα με δηλώσεις οικονομικών αναλυτών στο Reuters.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 464,23 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 7,87%, αν και νωρίτερα είχε βρεθεί με απώλειες ακόμα και έως 8,49%!

Πρώτη φορά στα χρονικά τόσο χαμηλά ο Δείκτης!
Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ για τον Γενικό Δείκτη, επί ευρώ, είχε σημειωθεί στις 5 Ιουνίου 2012, ενδοσυνεδρικά, όταν είχε φτάσει στις 471,35 μονάδες! Τότε η χώρα βρισκόταν στο έλεος της ακυβερνησίας, μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών, στα όρια της χρεοκοπίας.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους αναλυτές στην παρούσα συγκυρία δεν είναι τόσο οι μαζικές εντολές πωλήσεων, αλλά το γεγονός ότι οι εντολές αγοράς είναι ελάχιστες.

Να σημειώσουμε ότι την τελευταία φορά που βρέθηκε τόσο χαμηλά ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου ήταν 26 χρόνια πριν, επί δραχμής, και συγκεκριμένα στις 2 Ιανουαρίου του 1990, όταν είχε κλείσει στις 460,68 μονάδες.

Πτώση κατέγρψαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 97,03 εκατ. ευρώ.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.