tsipras-KO-Μπορεί οι πηχυαίοι τίτλοι εφημερίδων και δεκάδων ειδησεγραφικών sites να πιέζουν προς

μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία πρόωρων εκλογών και οικουμενικών σχημάτων, ωστόσο οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου απέχουν παρασάγγας.

Πληροφορίες του tribune αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας και το πρωθυπουργικό επιτελείο χαράσσουν γραμμή προς εξάντληση της τετραετίας, εκτιμώντας ότι εφόσον η κυβέρνηση περάσει τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης, θα εισέλθει σε μία περίοδο σχετικής ηρεμίας, έχοντας «αβάντα» την προνομιακή συζήτηση για την απομείωση του χρέους, την οποία ακόμα και αν κάποιοι σκληροί κύκλοι της κεντρικής Ευρώπης θέλουν να ναρκοθετήσουν, είναι δεδομένο ότι θα έχει θετική κατάληξη λόγω της πλήρους αδιαλλαξίας του ΔΝΤ προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση για να μετέχει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τη Φώφη Γεννηματά στην συνάντηση που είχαν μέσα στην εβδομάδα ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός εκλογικού αιφνιδιασμού εφόσον οι δανειστές βάλουν νερό στο κρασί τους και βρεθεί μία χρυσή τομή για το κλείσιμο της αξιολόγησης με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Η πρόθεση της κυβέρνησης ωστόσο να προχωρήσει άμεσα και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο επιτείνει την εκλογολογία, καθώς στην παρούσα χρονική στιγμή το Μαξίμου δέχεται ασφυκτικές πιέσεις τόσο από την πλευρά των δανειστών, όσο και από κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι φυσιολογικές, επισημαίνοντας πάντως ότι αποτελούν «όχημα» ορισμένων θιγόμενων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που επιχειρούν να τις καπηλευθούν για να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση. «Το Δημόσιο για πρώτη φορά εισπράττει χρήματα από πρόστιμα φοροδιαφυγής από τις διάφορες λίστες, από το ταμείο πέρασαν Παπασταύρου και Ψυχάρης, οι εταίροι επιβεβαιώνουν ότι παρά τις διαφορές είμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης και τα κανάλια και τα sites παίζουν όλη μέρα ρεπορτάζ για τα μπλόκα των αγροτών» σημειώνει στο tribune κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα από το Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου εκφράζεται σιγουριά για την συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο μέτρο του εφικτού, καθώς ακόμα δεν υπάρχει ένα τελικό σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Μπορεί στο τραπέζι να έχουν πέσει από την αγωνία υπουργών και βουλευτών ακόμα και σενάρια «ηρωϊκής εξόδου», ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει σε συνεργάτες του ότι δεν υπάρχει τέτοια εναλλακτική.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου ιχνηλατούν προσεκτικά τις κινήσεις και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία ανοιχτά ξορκίζουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού στηλιτεύουν τη στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και κατά των εκλογών, ωστόσο όπως τονίζουν για καθαρά μικροκομματικούς σκοπούς αρνείται να στηρίξει την υλοποίηση μίας συμφωνίας την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ψηφίσει το καλοκαίρι. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης καθιστά σαφές με κάθε ευκαιρία ότι δεν βιάζεται, παρόλα αυτά αρκετά στελέχη του κόμματός του δεν κρύβουν τη φούρια τους για επιστροφή στην εξουσία.

Την ίδια ώρα, αναφορικά με τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης στο Μαξίμου παρατηρούν προσεκτικά τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά, αποκλείοντας επί του παρόντος διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς το έδαφος δεν είναι έτοιμο ακόμα. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται βαθιά διχασμένο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να προσπαθεί να το προσδέσει εκ νέου στο νεοφιλελεύθερο άρμα της ΝΔ, η το Ποτάμι μάλλον έχει ήδη προσδεθεί και η Ένωση Κεντρώων επιμένει στη ρητορική για οικουμενική.

Πάντως, όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει το πρέσινγκ προς το χώρο του Κέντρου, ενώ τονίζουν πως «παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες όταν έρθει η κρίσιμη ώρα στη Βουλή τα κόμματα θα κληθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και τότε ένα ξερό «όχι» θα είναι πολύ πιο δύσκολο…»

tribune

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.