google.31.1.708

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί στη Μ. Βρετανία ο διακανονισμός με τον οποίο η Google θα κληθεί να πληρώσει 172 εκατ. ευρώ, για αναδρομικούς φόρους.

Το Εργατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, ζήτησε εξηγήσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τη συγκεκριμένη συμφωνία που αφορά τους φόρους της εταιρείας από το 2005. Ο διακανονισμός ήρθε μετά από πολυετή έλεγχο της υπηρεσίας φορολογίας, για το αν η Google φοροαπέφευγε επί μία δεκαετία, ανακατανέμοντας τα κέρδη της στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η έδρα της για την Ευρώπη.

Η συμφωνία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως μεγάλη επιτυχία, αλλά επικρίθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ενδεχομένως να εξετασθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Εργατικού Κόμματος, αρμόδιοι για θέματα οικονομίας και δικαιοσύνης, ζήτησαν να τους χορηγηθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις φορολογικές αρχές.

«Σας καλούμε να δώσετε απαντήσεις στο διάχυτο προβληματισμό που εκφράζεται σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει την συμφωνία», αναφέρουν στην επιστολή, ζητώντας περαιτέρω στοιχεία για τη διαδικασία που ακολούθησαν οι αρχές για να καταλήξουν στο συγκεκριμένο ποσό.

Στελέχη της Google υποστηρίζουν πως η εταιρεία πληρώνει όλους τους φόρους που της αναλογούν.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ήδη καλέσει τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να τοποθετηθεί σχετικά με τη συμφωνία και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει διεξαγωγή έρευνας από την εθνική ελεγκτική υπηρεσία, ενώ η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών (PAC), έχει ανακοινώσει πως θα ερευνήσει τον διακανονισμό.

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.