batikanoΑπό 0,44 μέχρι μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα παρακάτω κράτη είναι σίγουρα… μικρά στο μάτι.

Όταν κάποιος σκέφτεται μια χώρα, το πιθανότερο είναι να του έρχεται στο μυαλό ένα μεγάλο έθνος με δική του κυβέρνηση, ίσως χωρισμένο σε πολιτείες, περιοχές κ.ο.κ., με τον αντίστοιχο πληθυσμό. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι πάντα όπως τα φανταζόμαστε. Μερικές χώρες του κόσμου είναι πολύ μικρές, τόσο μικρές που θυμίζουν σε μέγεθος ένα (μικρό) νησί. Κι αν δυσκολεύεστε να το πιστέψετε, διαβάστε παρακάτω.

Βατικανό



Πρόκειται για το μικρότερο κράτος του κόσμου, με έκταση 0,44 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκεται στην Ιταλία και παρά το μικρό του μέγεθος, έχει μεγάλη σημασία για την Καθολική Εκκλησία, αφού εκεί εδρεύει η Αγία Έδρα και αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της. Όσο για τον πληθυσμό του, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009, αριθμεί 826 ανθρώπους.

Μονακό

Αγαπημένος προορισμός των πλούσιων και διάσημων, το Μονακό βρίσκεται στη Γαλλική Ριβιέρα και μετράει 1,95 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης. Αποτελεί ένα μικρό πριγκιπάτο που περιβάλλεται από Γαλλία και Μεσόγειο και αποτελεί το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος στον κόσμο, αφού καταγράφονται 18.475 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ναουρού

Κάποτε ήταν γνωστό ως το Νησί της Χαράς. Σήμερα αποτελεί τη μικρότερη ανεξάρτητη δημοκρατία στον κόσμο, τόσο από πληθυσμό, όσο και από έκταση, ενώ βρίσκεται 4 χιλιάδες χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αυστραλίας. Δεν έχει επίσημη πρωτεύουσα και η έκτασή του φτάνει τα 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τουβαλού

Βρίσκεται στον κεντρικό Ειρηνικό βόρεια των Νησιών Φίτζι και είναι ένα από τα πιο απομονωμένα κράτη του κόσμου. Αποτελείται από 9 κοραλλιογενείς βραχονησίδες και η έκτασή του ορίζεται στα 26 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ ο πληθυσμός του ξεπερνά τις 11 χιλιάδες.

Σαν Μαρίνο

Από τον μακρινό Ειρηνικό, επιστρέφουμε στην Ευρώπη για να βρούμε το Σαν Μαρίνο στην 5η θέση. Βρίσκεται στην κεντρική ιταλική χερσόνησο, η έκτασή του είναι μόλις 61,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι κάτοικοί του φτάνουν τις 33 χιλιάδες. Ιδρύθηκε το 301 μ.Χ. από τον Μαρίνο της Ραμπ, έναν χριστιανό και μέχρι το 1968 αποτελούσε τη μικρότερη δημοκρατία στον κόσμο.

Λιχτενστάιν

Στις Άλπεις, ανάμεσα σε Ελβετία και Αυστρία, το Λιχτενστάιν είναι ένα από τα μικρότερα ευρωπαϊκά κράτη με έκταση 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σημειώνει το μεγαλύτερο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά κεφαλήν και αποτελεί φορολογικό παράδεισο και θέρετρο χειμερινών διακοπών. Είναι η μόνη γερμανόφωνη χώρα που δεν συνορεύει με τη Γερμανία.

Νησιά Μάρσαλ

Η χώρα αποτελείται από 29 ατόλες και 5 ακατοίκητα νησιά στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, ανάμεσα σε Χαβάη και Παπούα-Νέα Γουινέα, σε μια έκταση 181 τετραγωνικών χιλιομέτρων.Αποτελεί ανεξάρτητο κράτος, αν και οι Η.Π.Α. του παρέχουν άμυνα, κοινωνικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση. Οι κάτοικοι των νησιών είναι Μικρονήσιοι κατάγονται από την Πολυνησία και κατέφτασαν από την Ασία χιλιάδες χρόνια πριν.

Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

Το μικρότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου (261 τετραγωνικά χιλιόμετρα) είναι το νησιωτικό αυτό κράτος της Καραϊβικής, του οποίου η ονομασία προέρχεται από το μεγαλύτερο (Άγιος Χριστόφορος) και το μικρότερο (Νέβις) νησί του. Το μεγαλύτερο νησί πήρε το όνομά του από τον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος έφτασε πρώτος το 1493.

Μαλδίβες

Πρόκειται για μια νησιωτική χώρα που αποτελεί τη μικρότερη της Ασίας, τόσο σε μέγεθος, όσο και σε πληθυσμό. Η έκτασή της υπολογίζεται στα 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ινδίας, ενώ αποτελεί το μικρότερο κράτος στον κόσμο όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάμ. Αποτελείται από 26 κοραλλιογενείς ατόλες, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούνται από εκατοντάδες νησιά.

Μάλτα

Επιστροφή στην Ευρώπη για τη δέκατη θέση στη λίστα με τα πιο μικρά κράτη, όπου συναντάμε τα 316 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Μάλτας. Το νησιωτικό αυτό κράτος είναι από τα πιο πυκνοκατοικημένα της Ευρώπης και βρίσκεται ακριβώς νότια της Σικελίας, ανατολικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης. Πληθυσμός καταγράφεται μόνο στα τρία μεγαλύτερα νησιά (Μάλτα, Γκόζο και Κομίνο), ενώ τα μικρότερα δεν κατοικούνται.

 

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.