τσακαλωτοςΤρόπους για να αποφύγουν το… πικρό ποτήρι του Μνημονίου, όσον αφορά στη φορολογία των αγροτών, αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών είναι δύσκολο να προχωρήσουν άμεσα αλλαγές.

Μετά από σύσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται η δυνατότητα πιο ομαλής αύξησης των συντελεστών από το 13% στο 20% κι από το 20% στο 265, που σύμφωνα με το Μνημόνιο πρέπει να γίνει στις χρήσεις 2016- 2017. Η… ομαλότητα έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα ήτοι σε τέσσερα αντί δύο έτη, ενώ ανάλογα σενάρια εξετάζονται και για την αύξηση της προκαταβολής φόρου, που φέτος πρέπει να αυξηθεί από το 55% στο 75% και του χρόνου στο 100%.

Το μοναδικό που μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση είναι να απαλλαγούν από την προκαταβολή φόρου οι αγρότες με ειδικά χαρακτηριστικά π.χ. όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας ή μεγάλη πτώση τζίρου. Δεύτερες σκέψεις κάνει το υπουργείο Οικονομικών και για την πλήρη κατάργηση του μειωμένου ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Το πρόβλημα είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να λάβει την έγκριση των δανειστών, που δεν αντιμετωπίζουν το θέμα μόνο με δημοσιονομικά αλλά κυρίως με διαρθρωτικά κριτήρια, καθώς πιστεύουν ότι οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Γιώργος Παππούς


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.