greben 1ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 – ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ 2016

            Στο τέλος κάθε χρόνου και στην αρχή του νέου αισθανόμαστε όλοι μας την ανάγκη να κάνουμε έναν απολογισμό για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς και να χαράξουμε την πορεία μας και να θέσουμε στόχους για  τη νέα.

            Η χρονιά που πέρασε λοιπόν, αν και ήταν μια χρονιά προσαρμογής, και η  οικονομική συγκυρία δυσμενής, πιστεύω ότι ως Δημοτική Κοινότητα λειτουργήσαμε αρκετά καλά. Σύμφωνα με τα πρακτικά μας πραγματοποιήσαμε 18 συνεδριάσεις και πήραμε 72 αποφάσεις όχι μόνο για προεγκρίσεις αδειών καταστημάτων αλλά και για άλλα σημαντικά θέματα. Αναφέρω εδώ ενδεικτικά μόνον τον κανονισμό για τη λειτουργία των περιπτέρων, τη μεταφορά του χώρου στάθμευσης των ΤΑΞΙ, την τοποθέτηση πλαστικών κολωνακίων επί της Κ. Ταλιαδούρη και της 13ης Οκτωβρίου για την αποφυγή του διπλοπαρκαρίσματος, την παραχώρηση του περιπτέρου στην πλατεία Ελευθερίας στο Γεωπάρκοτης Τηθύος με σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών του Δήμου μας. Όλα αυτά υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους Αντιδημάρχους Οργάνωσης και Διοίκησης κ. Γιάννη Παπαδόπουλο και Εμπορίου κ. Γρηγόριο Φαρμάκη.

            Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου και τον Αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Τριγώνηέγινε στην ώρα τους και άμεσα η αποψίλωση τουπρασίνου και, κατά γενική ομολογία, η πόλη μας την περυσινή χρονιά ήταν πάρα πολύ καθαρή. Την ίδια εικόνα συνεχίζει να παρουσιάζει η πόλη μας και φέτος, παρόλο που το προσωπικό της καθαριότητας δεν επαρκεί.

            Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης και τον Αντιδήμαρχο κ. Κώστα Νικολακόπουλο  λειτούργησαν με πολύ μεγάλη επιτυχία με εθελοντές η Κοινωνική Ιματιοθήκη, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 10-12π.μ., στο Διοικητήριο, αλλά από τη επόμενη εβδομάδα θα μεταφερθεί στη Μαθητική Εστία και το Κοινωνικό Φροντιστήριο στο 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο, στο οποίο φοιτούν 55 μαθητές και διδάσκουν 15 εθελοντές καθηγητές. Με την πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτουκ.κ.Δαυίδ,η Ιερά Μητρόπολη, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου  μαζί με το σύλλογο Αλληλεγγύης ΕΛΠΙΔΑκαι τον ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ μοίρασαν τριακόσια δέματα Αγάπης σε συνδημότες μας που είχαν αποδεδειγμένα ανάγκη. Υπάρχει επίσης αίτημα συμπολιτών μας για τη δημιουργία κοινωνικών κήπων για όσους θέλουν να καλλιεργήσουν οπωροκηπευτικά το οποίο πιστεύω ότι είναι υλοποιήσιμο.

            Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού τον Αντιδήμαρχοκ. Χρήστο Πέτρουκαι με τις τεχνικές υπηρεσίες επισκευάστηκαν τα δύο γήπεδα τένις, τέθηκαν σε λειτουργία το Κολυμβητήριο, με αρκετή βέβαια καθυστέρηση λόγω των πολλών προβλημάτων και το Δημοτικό Στάδιο της πόλης που απέκτησε τον πολυπόθητο σύγχρονο στίβο ένα όνειρο πολλών χρόνων.

            Άλλα σημαντικά έργα είναι η διευθέτηση του Γρεβενίτη ποταμού στον οποίο συνεχίζονται ακόμη οι εργασίες και όταν ολοκληρωθούν θα αποτελέσει ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη μας – να σημειωθεί εδώ ότι με την πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Πρασίνουκαι σε συνεργασία με το σύλλογο Κυνηγών αφέθηκαν στο ποτάμι τέσσερις πάπιες αρχικά και άλλες τριάντα και τέσσερις χήνες στη συνέχεια, πολύ όμορφο θέαμα για μικρούς και μεγάλους –  και η μεγάλη και σύγχρονη παιδική χαρά στον Μερά η οποία πολύ σύντομα θα παραδοθεί. 

            Σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες και τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο τον κ. Αθανάσιο Τσακστάρακαι τον Ειδικό Σύμβουλο κ. Γιάννη Ντόλια, χρήσιμο σύνδεσμο του Δήμου με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, συντηρήθηκαν οι αγροτικοί και οι δημοτικοί δρόμοι της Δημοτικής Κοινότητας και καθαρίστηκαν τσιμενταύλακα και χείμαρροι. Δεν πρόλαβαν να γίνουν  βέβαια όλες οι τσιμεντοστρώσεις και οι ασφαλτοστρώσεις οι οποίες θα συνεχιστούν την άνοιξη. 

            Σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΓ και την αντιπρόεδρο κ. Φωτεινή Τζιουβάρα καθαρίστηκαν όλα τα φρεάτια και αντιμετωπίστηκαν άμεσα πολλά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Επί τη ευκαιρία, μιας και μιλάμε για τη ΔΕΥΑΓ, θέλω να αναφέρω το τελευταίο γεγονός που συνέβη και να επαινέσω τη στάση που κράτησε ο κ. Δήμαρχος αλλά και Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Πρόκειται για το ποσό της δόσης για την αποπληρωμή του προστίμου των 2500000 Ευρώ το οποίο κλάπηκε. Ο κ. Δήμαρχος λοιπόν βάζοντας υποθήκη το σπίτι του και με την εγγύηση της Ιεράς Μητροπόλεως πήρε δάνειο ύψους 100000 Ευρώ και αποπλήρωσε τη δόση, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΓ να είναι πια μια βιώσιμη επιχείρηση και στο μέλλον να μπορέσει να μειώσει την τιμή του νερού. Είναι φανερό πως ο Δήμος σιγά σιγά νοικοκυρεύεται.

            Τέλος θα ήθελα, πριν περάσω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Κοινότητα και στους μελλοντικούς στόχους, να αναφέρω σύντομα τι έγινε στον πολιτιστικό τομέα,σε συνεργασία με τους Ειδικούς Συμβούλους του Δήμου, την Αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού και τη ΔΕΚΕΓ, στον οποίο πιστεύω ότι σιγά σιγά μπαίνει μια σειρά και είμαστε στην σωστή κατεύθυνση. Γιατί με πολύ λίγα χρήματα αλλά με μεγάλη διάθεση και με την εθελοντική δράσητωνενεργών συμπολιτώνμας, των σχολείων, των συλλόγων και των διαφόρων Ομάδων έγιναν πολλά τη χρονιά που πέρασε. Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις προσγειώθηκαν και απέκτησαν ένα τοπικό χρώμα, όπως γίνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και φέτος θα είναι πιο πλούσιες, γιατί έχουμε την περυσινή εμπειρία. Η δράση Let’sdoitGreeceγια το περιβάλλον γνώρισε πέρυσι αρκετή επιτυχία και θα επαναληφθεί και φέτος στις 13 Απριλίου πιο οργανωμένα και πιο θεματικά. Οι θερινές εκδηλώσεις του Ιουνίου γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς συμμετείχαν πάρα πολλοί συμπολίτες μας σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις και στην έκθεση Χειροτεχνίας. Το καλοκαίρι υπήρξε ένα έλλειμμα πολιτιστικό καθώς ακυρώθηκαν πολλές εκδηλώσεις στο υπαίθριο θέατρο της πόλης μας, λόγω των Capitalcontrols. Το φθινόπωρο υλοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά με αρκετή επιτυχία η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, με τη συμμετοχή κυρίως των Δημοτικών και των Γυμνασίων και πραγματοποιήθηκαν  πολλές περιβαλλοντικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Πολύ σημαντικές ήταν και οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις οι οποίες με την συμμετοχή πολλών συλλόγων και φορέων αλλά και τη συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη αναβαθμίστηκαν και ποσοτικά και ποιοτικά. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στο πολύ σημαντικό πνευματικό έργο που προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη στην πόλη μας, επειδή το παρακολουθώ από κοντά. Από το Φθινόπωρο, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου που μέχρι πρόσφατα ήταν σε αδράνεια, ιδρύθηκαν τρεις χορωδίες (παιδική, εφηβική και ενηλίκων), με βαρύτητα στην βυζαντινή μουσική και την ψαλτική, οργανώθηκαν Ομάδες παιδιών στις οποίες συμμετέχουν και ψυχαγωγούνται πολλά παιδιά και έφηβοι, έγιναν πολλές ομιλίες για γονείς και για κοινωνικά προβλήματα από έγκριτους ομιλητές και εντός ολίγου θα γίνει και σχολή Αγιογραφίας. Τόσα πολλά πράγματα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα! Σίγουρα ο ερχομός του Σεβασμιώτατου κκ Δαυίδ στην πόλη μας σηματοδότησε μια πολλά υποσχόμενη πνευματική Άνοιξη!

            Όμως ας ακουσθεί και η άλλη πλευρά, όπως έλεγαν και οι Λατίνοι (audiaturetalterapars). Σίγουρα τη χρονιά που μας πέρασε έγινε ένα σημαντικό βήμα από όλους μας προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά  μας περιμένει πολλή δουλειά όλους μας για να φτάσουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Κοινότητα είναι οι παιδικές χαρές, τα αδέσποτα σκυλιά, η ανάπλαση της 13ης Οκτωβρίου και η δημιουργία κόμβου στη δυτική έξοδο της πόλης, οι διάφορες κακοτεχνίες και τα παράνομα παρκαρίσματα στα πεζοδρόμια που έχουν εντοπισθεί και πρέπει να διορθωθούν.

            Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η παιδική χαρά στον Μερά θα παραδοθεί σύντομα αλλά είναι μεγάλη ανάγκη και πρωταρχικό αίτημα των Γονέων να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση και των υπολοίπων και να παραδοθούν προς χρήση όσες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου. Για τα αδέσποτα θα πρέπει να γίνει μία δημόσια διαβούλευση και να συμφωνήσουμε όλοι με βάση βέβαια το πλαίσιο του νόμου για τη σχέση μας μαζί τους η οποία πάντως θα πρέπει να είναι φιλοζωική, γιατί είναι τα μόνα που δεν φταίνε.Η ανάπλαση της 13ης Οκτωβρίου και η κατασκευή κόμβου επείγει να γίνει, γιατί είναι η μοναδική έξοδος που οδηγεί προς τη Βασιλίτσα και τον ορεινό όγκο και έχει πολύ μεγάλη κίνηση. Τα άλλα τα δύο προβλήματα οι κακοτεχνίες και τα παράνομα παρκαρίσματα στα πεζοδρόμια είναι πιο εύκολα και πιστεύω ότι είναι αντιμετωπίσιμα.

            Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στα έργα τα οποία σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Δημάρχου θα υλοποιηθούν στην πόλη μας το 2016 και σε ορισμένα έργα που πρέπει να γίνουν με ορίζοντα την τετραετία. Για φέτος λοιπόν έχει προγραμματιστεί ο επαρκής ηλεκτροφωτισμός της πλατείας Αιμιλιανού, η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, η μεταφορά του χώρου στάθμευσης των ΤΑΞΙ, η μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς στο πάρκινγκ της γέφυρας Καλαμπάκας, η μεταφορά των ΚΤΕΛ στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, η ανάπλαση του πάρκου έναντι του Διοικητηρίου, η αναβίωση των ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ περί τα τέλη Ιουνίου και πλουσιότερη πολιτιστική κίνηση τους θερινούς μήνες.

            Με ορίζοντα την τετραετία τώρα θα πρέπει να επιδιώξουμε την ίδρυσηΜουσείου στην πόλη μας, κατά τη γνώμη μου Διαχρονικού το οποίο θα φιλοξενεί εκθέματα από όλες τις προϊστορικές και ιστορικές περιόδους της περιοχής μας και το οποίο αναλαμβάνει να ιδρύσει και να λειτουργήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων με δικά της έξοδα,τη δημιουργία Υπαίθριου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο σημερινό Εκτροφείο Θηραμάτων στα Τσακάλια σε συνεργασία με το Γεωπάρκο Τηθύος, στην ανάπλαση και διαμόρφωση του άλσους Καστράκι και την καλύτερη αξιοποίηση του υπαίθριου θεάτρου τους θερινούς μήνες, τη δημιουργία ενός μανιταροχωριού στο χώρο του Αχίλλη που θα προβάλλει το μανιτάρι αλλά και τα άλλα τοπικά προϊόντα και θα έχει δημιουργικά παιδικά παιχνίδια και την τηλεθέρμανση της πόλης, ένα έργο που φαίνεται φιλόδοξο αλλά υπάρχουν οι δυνατότητεςνα γίνει καθώς έχει εκπονηθεί μελέτη από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Θα αποφευχθεί έτσι η ρύπανση του περιβάλλοντος, η υπερβολική ξύλευση των δασών και θα υπάρξει πολύ φθηνή θέρμανση.

            Η πόλη μας αλλά και ο Δήμος μας γενικότερα έχει πάρα πολύ όμορφη φύση αλλά και πάρα πολύ πλούσια ιστορία. Αν αξιοποιήσουμε αυτά τα δύο συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σίγουρα μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε στις μέρες μας.

            Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον Σεβεσμιώτατοκ.κ. Δαυίδ, τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Δασταμάνη, όλους τους Αντιδημάρχους, τους αντιπροέδρους της ΔΕΥΑΓ και της ΔΕΚΕΓ, την Γενική Γραμματέα του Δήμου, τους Ειδικούς Συμβούλους και τις Υπηρεσίες του Δήμου, τους αγαπητούς Συμβούλους της Δημοτικής Κοινότητας Γρεβενών καθώς και την Γραματέα κ. Δάφνη Μπασνά για την πάρα πολύ καλή συνεργασία μας. Εμείς ως Δημοτική Κοινότητα θα συνεχίζουμε να ακούμε τους συμπολίτες μας, να προωθούμε τα αιτήματά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες, να εκφέρουμε άποψη για τα διάφορα έργα και τις διάφορες εκδηλώσεις αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει και ο Δήμαρχος με  τους Αντιδημάρχους και τις υπηρεσίες του Δήμου υλοποιούν. Αν όμως είμαστε όλοι ενωμένοι και δουλέψουμε σκληρά, όπως τώρα, σίγουρα θα ξημερώσουν καλύτερες ημέρες τόσο για τη Δημοτική Κοινότητα, όσο και για όλο το Δήμο.

 

  Στέργιος Πουρνάρας
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Γρεβενών


Δείτε όλη την ομιλία εδώ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.