diapragmateysi.24.1.708

Τα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργαζόταν η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν άφθονα, όπως προκύπτει.

Η «Καθημερινή» αποκαλύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών. Αυτές αφορούσαν τη διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, αλλά και επαφές με εταιρείες έκδοσης νομίσματος και με χώρες για την προμήθεια τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μία ειδική αποστολή ήταν η διαπραγμάτευση με τη Μόσχα για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά εν αγνοία του Γιάνη Βαρουφάκη. Η ομάδα αυτή απασχολήθηκε και με το πως θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί και συντάξεις) στο σενάριο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.


Ο κ. Βαρουφάκης είχε προτείνει τη χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών. Το σχέδιο απορρίφθηκε, εξαιτίας φόβου εκρηκτικών αντιδράσεων ιδιαίτερα από συνταξιούχους σε περίπτωση πληρωμής τους με IOUs και επικράτησε η σκέψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά σε ευρώ που φυλάσσονταν στο Νομισματοκοπείο (μη εγκεκριμένα προς κυκλοφορία από την ΕΚΤ).

Παράλληλα όμως, είχαν γίνει και ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, είχαν γίνει δύο ταξίδια, σε δύο διαφορετικές ηπείρους, για επίσκεψη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομισμάτων. Από τα ταξίδια προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν μήνα από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει νέο νόμισμα.

Επιπλέον, είχαν πραγματοποιηθεί αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, για τη σύναψη συμφωνιών για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων. Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων, που βρίσκονταν ούτως ή άλλως σε πρώιμη φάση. Ο πρωθυπουργός φοβήθηκε την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης.

Σε ό,τι αφορά το «πολεμικό συμβούλιο» των έξι ατόμων- σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη στην πολυσυζητημένη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ- ο Γιάννης Δραγασάκης, δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν υπήρξε κάποια συνάντηση της ομάδας στην οποία αναφέρεται ο πρώην υπουργός και ότι εκείνο το βράδυ ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ιδέες που είχε πει αρκετές φορές στο παρελθόν, «αναφέροντας μάλιστα ότι δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, γιατί δεν είχε γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές». «Είχα πει ότι μία παράταση της κατάστασης μη συμφωνίας θα μας οδηγούσα ξανά στην ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ, αφού δεν θα είχαμε συνάλλαγμα για εισαγωγές», προσθέτει, ενώ, αναφερόμενος στον κ. Βαρουφάκη σημειώνει «Γίνεται μια προσπάθεια από κάποιους να ξαναγραφτεί η Ιστορία».

Και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην ίδια εφημερίδα, δηλώνει άγνοια για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας ψηφοφορίας, αλλά και του ίδιου του «πολεμικού συμβουλίου».

«Δεν υπήρχε σχέδιο Β, Χ ή οτιδήποτε άλλο από τον κύριο Βαρουφάκη», τονίζει ακόμη ο κ. Δραγασάκης. «Του είχα ζητήσει γραπτή εισήγηση. Μου είχε πει ότι θα μου στείλει 60 σελίδες. Δεν μου τις έστειλε ποτέ», συμπληρώνει, ενώ προσθέτει ότι τόσο τότε όσο και μετά από τις εκλογές η κυβέρνηση μελετούσε ποικίλα ενδεχόμενα. «Εντολής διεύρυνσης σεναρίων υπήρχε, αλλά εντολή εφαρμογής ρήξης δεν δόθηκε ποτέ», τονίζει.

Ο κ. Δραγασάκης δηλώνει άγνοια για οποιαδήποτε επικοινωνία του Πεκίνου με την ελληνική πλευρά, με αναφορά σε γερμανική παρέμβαση, κάτι που ισχυρίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.