Οι δανειστές έστειλαν πίσω το Ασφαλιστικό: «Ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα»
dnt
“Κίτρινη” κάρτα σε ρυθμίσεις που αποτελούν κεντρικούς άξονες του σχεδίου του υπουργού Εργασίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση βγάζει το ΔΝΤ, θέτοντας μάλιστα ως προϋπόθεση για την επιστροφή της αποστολής του στην Αθήνα την υποβολή κοστολογημένης πρότασης για το ασφαλιστικό.
Οι δανειστές έστειλαν πίσω το Ασφαλιστικό: «Ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα»
Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος φαίνεται πως έχει ακόμα πολύ δρόμο, αφού οι δανειστές δεν συμφωνούν με το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που χρησιμοποίησε πηγή των δανειστών, σχολιάζοντας το κείμενο των 170 σελίδων που παρέδωσε η κυβέρνηση, λέγοντας «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα», αντικατοπτρίζοντας την έκταση των αλλαγών και των ύψος των περικοπών που επιθυμούν οι δανειστές στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το Βήμα ο Πολ Τόμσεν θεωρεί ανεπαρκή την πρόταση της ελληνικής πλευράς και ότι όπως έχουν τα πράγματα το Ταμείο δεν μπορεί να μετάσχει στο πρόγραμμα. Παράλληλα, κάνοντας επαφές με Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, ακολουθώντας το πρόγραμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου αυτή την εβδομάδα, θέλησε να ανιχνεύσει τις διαθέσεις των εταίρων για την ελάφρυνση χρέους που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Αθήνα, αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί ένα πιο σκληρό ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιπές βασικές ενστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αφορούν:

– Στο θέμα των εισφορών

Από το Ταμείο τονίζουν ότι η πρόταση της Αθήνας για αύξηση των εισφορών, που είναι ήδη οι υψηλότερες στην Ευρώπη, οδηγεί σε παροχή κινήτρου για μαύρη εργασία.

– Στις εισφορές των ελευθερων επαγγελματιών

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που καλούνται να εισφέρουν πάνω από το 80% του εισοδήματος που δηλώνουν, από το ΔΝΤ επισημαίνουν ότι δημιουργείται ισχυρό κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και για φοροδιαφυγή.

– Στις κύριες συντάξεις

Όπως σημειώνεται από πλευράς ΔΝΤ, με την πρόταση της κυβέρνησης τίθεται θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού όλο το βάρος πέφτει στους νέους συνταξιούχους, ενώ προστατεύονται οι αδικαιολόγητα υψηλές παλαιές συντάξεις. Φέρνουν, μάλιστα, ως παράδειγμα τις συντάξεις που καταβάλλονται από το ταμείο της ΔΕΗ το οποίο επιχορηγείται με περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Όπως επισημαίνεται, το κονδύλι για τους υπάρχοντες συνταξιούχους είναι πολύ μεγάλο και θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια μέχρι να επιτευχθεί μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης, αφού ο μέσος όρος των συνταξιούχων είναι 60 ετών και υπάρχει μεγάλο προσδόκιμο ζωής.

megatv


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.