perifereiakoΣτην ομόφωνη έκδοση ψηφίσματος για το ασφαλιστικό προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016, με πρωτοβουλία και μετά απο εισήγηση του περιφερειακού συμβούλου, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Γιάννη Βήττα.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δια του αρμόδιου υπουργού κ. Κατρούγκαλου κατέθεσε την πρότασή της για το ασφαλιστικό σύστημα όλων των κατηγοριών των εργαζομένων. Πρόταση που θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου, έπειτα από τις διαβουλεύσεις με το κουαρτέτο και άρα την επί τα χείρω τροποποίησή του. Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η πρόταση –  «τερατούργημα» που φέρνει αποτελεί σωτηρία για το Ασφαλιστικό, ότι είναι δίκαιη και βιώσιμη, υπέρ των αδυνάτων, ότι δε θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Στην πραγματικότητα συνεχίζει από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έλεγαν ακριβώς το ίδιο.

Στην πρόταση των 170 σελίδων προβλέπονται:

Μείωση των συντάξεων που δεν αφορά μόνο τους νέους ασφαλισμένους που θα βγαίνουν στη σύνταξη από 01/01/2016 αλλά και τους νυν συνταξιούχους.

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης, επί της ουσίας πρόπλασμα για τη σταδιακή απεμπλοκή του κράτους από την ευθύνη για το ασφαλιστικό.

Μείωση του ΕΚΑΣ που θα έχει ζωή για 3 ακόμα χρόνια καθώς καταργείται το 2019.

Επιβάλλει την σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, ο οποίος από 7% που είναι σήμερα θα φθάσει το 19%.

Επιβάλλει αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές μεγάλων ομάδων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Η ασφάλιση γίνεται πια ατομική υπόθεση του κάθε εργαζομένου, με σταδιακή απεμπλοκή του κράτους και της εργοδοσίας από αυτήν. Ο εργαζόμενος δεν θα ξέρει ούτε πότε θα πάρει σύνταξη, ούτε το ύψος της. Ανοίγεται έτσι διάπλατα ο δρόμος για τα αρπακτικά της ιδιωτικής ασφάλισης και τους εμπόρους της υγείας, που ήδη ακονίζουν τα νύχια τους.

Το Ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο την σύνταξη. Είναι όλο το πλαίσιο προστασίας για κάθε λαϊκή οικογένεια. Είναι η ασφάλιση των παιδιών, τα φάρμακα, το επίδομα ασθενείας, οι ιατρικές εξετάσεις, οι παροχές υγείας, η πρόνοια, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο. Όλα αυτά έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση στην πρότασή της έχει ενσωματώσει όλες τις μειώσεις.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και δεν διορθώνεται. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει την πρότασή της.

Μόνη λύση συμφέρουσα για το λαό είναι η κατοχύρωση   δημόσιας, καθολικής, υποχρεωτικής κοινωνική ασφάλιση. Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι κόστος, είναι δικαίωμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.