thumbnail

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Μεταδίδετε πολύ εύκολα από τα σταγονίδια που εκπέμπει κάποιος με τον βήχα. Μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά νοσήματα.

Η γρίπη προβάλει με θορυβώδη συμπτώματα: Yψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες, πονόλαιμο, ξερό βήχα και καταρροή.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων. Η γρίπη στη χώρα μας συμβαίνει μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου. Η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.



Κυκλοφορούν όλα γνωστά στελέχη γρίπης Α (Η1Ν1), Α (Η3Ν2) και η γρίπη Β. Τα σοβαρά κρούσματα οφείλονται στο πολυδύναμο στέλεχος Α (Η1Ν1) pdm 0.9/California .

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθούμε από την γρίπη είναι ο εμβολιασμός και μπορεί να γίνει και τώρα και σε όλη την διάρκεια περιόδου της γρίπης.

Συστήνετε επίσης η έγκαιρη χορήγηση αντιοιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία και κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Το εμβόλιο της φετινής χρόνιας περιέχει τα στελέχη Η3Ν2, Η1Ν1 pdm 0.9, B/ yamagata lineage .

Ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο μέσο προστασίας ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πλυθησμού.

Οι γιατροί πρέπει να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό ενηλίκων στην οικογένεια όταν υπάρχουν μικρά παιδία, ιδιαίτερα βρέφη <6μηνών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή τα παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας (Ε.Υ.) κατά της γρίπης είναι μέγιστη ηθική υποχρέωση για την προστασία των ασθενών, της οικογένειας και του κοινωνικού συνόλου.

Έχουν περιγραφεί στην βιβλιογραφία αρκετές επιδημικές εξάρσεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή ογκολογικά τμήματαπου προήλθαν από νοσούντες Ε.Υ. που δεν είχαν εμβολιασθεί και προκάλεσαν όχι μόνο σημαντική νοσηρότητα αλλά και θανάτους ασθενών.

tokentro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.