syria-708_5

Σκελετωμένα παιδιά και κάτοικοι που βρίσκονται στην πόλη Μαντάγια της Συρίας σόκαραν με τις φιγούρες τους τον πλανήτη, με το πρώην θέρετρο στα σύνορα με τον Λίβανο να μετατρέπεται σε πόλη «ζωντανών-νεκρών».

Η Μαντάγια τελεί υπό πολιορκία από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Ασαντ, με τους κατοίκους της να πεθαίνουν από την πείνα, καθώς έχουν αποκλειστεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.


Οικογένειες να τρέφονται πλέον με φύλλα, γρασίδι και νερό αναμεμειγμένο με μπαχαρικά, για να τα καταφέρουν. Το ρύζι εκεί δεν πωλείται με κιλό αλλά με το γραμμάριο, το οποίο κοστίζει περίπου 300 ευρώ. Η απελπισία των κατοίκων φαίνεται από το γεγονός πως μερικοί προτίμησαν να σκοτώσουν τα κατοικίδια τους για να τραφούν.

Οι ακτιβιστές στην περιοχή λένε οτι οι κάτοικοι είναι απελπισμένοι και έχουν καταφύγει στο να τρώνε τα κατοικίδια ζώα. Κάποιοι έχουν σκοτωθεί από ελεύθερους σκοπευτές ή νάρκες και τα θύματα εξαναγκάζονται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση χωρίς αναισθητικό, λόγω της έλλειψης φαρμάκων.
Το ακριτικό αυτό βουνό όπου βρίσκεται η πόλη της Μπατάγια, πολιορκείται από τις αρχές Ιουλίου και οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί. Μια χιονοθύελλα που έπληξε την περιοχή στις αρχές του νέου έτους, είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί κάθε είδους ηλεκτρική ενέργεια, ενώ δεν υπάρχει και πετρέλαιο.

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι σκελετωμένοι, οι εικόνες σοκάρουν και οι νεκροί του θυμίζουν εποχές Άουσβιτς. Το βρεφικό γάλα κοστίζει γύρω στα 300 δολάρια.

«Η ζωή μας είναι καταστροφική σε Foua και Kfarya» λέει ο Χουσεΐν Μαχντί Καζέμ, ένα 16χρονο αγόρι που μίλησε στη Daily Mail από κρεβάτι νοσοκομείου της Χεζμπολάχ νότια της Βηρυτού.

Εκπρόσωπος της Συρίας από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, δηλώνει ότι η κατάσταση στα χωριά Foua, Kfarya και Madaya είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο χειμώνας κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Ο ΟΗΕ καλείται να βοηθήσει και το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε, πως θα επιτρέψει την πρόσβαση οργανώσεων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως μετά τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Δεν υπάρχει γάλα για τα μωρά και όποιος έχει, λιώνει ρύζι για να ταϊσει το παιδί του.

Τον Οκτώβριο ο ΟΗΕ έκανε μία δήλωση, που έλεγε ότι στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας, είχε κατά λάθος στείλει εκατοντάδες κουτιά ληγμένα μπισκότα, για τους πολιορκημένους αμάχους στην πόλη Μαντάγια.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν σιγά σιγά και στις γλάστρες που έχουμε λουλούδια κόβουμε τα πέταλα και τα τρώμε, αλλά είναι πικρά» αναφέρει εργαζόμενος στις κοινωνικές υπηρεσίες.

«Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, είτε είναι 70 είτε 10 χρονών έχουν χάσει τουλάχιστον 15 κιλά από το βάρος τους» λέει ο Εμπραχέμ Αμπας ένας πρώην στρατιωτικών που έχει αυτομολήσει στους αντάρτες.

Από τους 23 θανάτους που καταγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, τουλάχιστον 10 αποδόθηκαν σε έλλειψη τροφίμων και οι υπόλοιποι είτε πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν ή ανατινάχτηκαν από νάρκες που φυτεύτηκαν από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, δηλώνει άντρας του συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Ορκίζομαι στον Θεό. Μπορεί να μην με πιστέψετε. Ίσως ακουστεί ως αποκύημα της φαντασίας. Σήμερα προσπάθησα να αγοράσω μερικά τρόφιμα. Όμως ένα κιλό ρύζι κοστίζει 100.000 λίρες Συρίας» λέει ένας άντρας, «το ίδιο και ένα κιλό πλιγούρι, ή ένα κιλό ζάχαρη, πού να βρεις τόσα λεφτά».
Το όνειρο κάποιων είναι να φάνε τουλάχιστον λαχανικά. Δεν μπορούν να βρουν ούτε ασπιρίνη, ούτε πενικιλίνη, «μία μίζερη ζωή» όπως την αποκαλούν.

Μετά την έκταση που πήρε το ζήτημα η συριακή κυβέρνηση επέτρεψε την πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος θα προσφέρει φαγητό, κουβέρτες και ιατρική περίθαλψη.

«Μας έδωσαν άδεια για πρόσβαση την Πέμπτη αλλά η επιχείρηση δε θα σημειωθεί πριν την Κυριακή ή τη Δευτέρα. Ο Ερυθρός Σταυρός θα φέρει φαγητό, φάρμακα, προϊόντα όπως κουβέρτες και κιτ υγιεινής. Θα σταλούν στη Μαντάγια και παράλληλα στη Φούαα και την Κεφράγια», τόνισε ο Πάβελ Κρζίσιεκ από τον Ερυθρό Σταυρό στη Συρία.

 

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.