snipers_708

Οι ελεύθεροι σκοπευτές είναι μια «ομάδα» των ειδικών δυνάμεων του στρατού στην οποία υπηρετούν άνθρωποι με ξεχωριστές δεξιότητες, όπως η υπομονή και η άριστη όραση.

Η ιστορία των μαχών έχει δείξει πως αν ένας ελεύθερος σκοπευτής βρεθεί στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να αλλάξει την εξέλιξη της μάχης. Το Βusiness Ιnsider έγραψε για πέντε εκ των κορυφαίων ελεύθερων σκοπευτών.


Άντελμπερτ Γουόλντρον, λοχίας του αμερικανικού στρατού
Ο Άντελμπερτ Γουόλντρον θεωρείται ένας εκ των φονικότερων (αν όχι ο φονικότερος) ελεύθερος σκοπευτής της αμερικανικής ιστορίας, με δράση στο Βιετνάμ. Μέλος της 9ης Μεραρχίας Πεζικού, υπηρετούσε στο Δέλτα του Μεκόνγκ. Στα ρεκόρ του είναι και βολή σε κινούμενο σκάφος από απόσταση 900 ποδών. Μέσα σε 8 μήνες είχε χτυπήσει 109 στόχους.

Bασίλι Ζάιτσεφ του Κόκκινου Στρατού
Κατά τη διάρκεια της μάχης του Στάλινγκραντ, μεταξύ 10 Νοεμβρίου και 17 Δεκέμβρη του 1942, ο Bασίλι Ζάιτσεφ διέπρεψε κι έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Γερμανών. Καλυπτόμενος στα χαλάσματα της μαρτυρικής πόλης, εξολόθρευσε επισήμως 243 Γερμανούς και ανεπίσημα πάνω από 400. Πριν από αυτό το κατόρθωμα, είχε σκοτώσει 32 στρατιώτες του Άξονα με ένα απλό τουφέκι. Παράλληλα, σε ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο έξω από το Στάλινγκραντ μάθαινε τα μυστικά του ελεύθερου σκοπευτή σε άνδρες και γυναίκες. Τα «Λαγουδάκια» του (zaichata), όπως ονομάσθηκαν οι μαθητές του, ευθύνονται για 3.000 θανάτους στρατιωτών του Άξονα.

Κρις Κάιλ, αρχικελευστής στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
Ο Κρις Κάιλ έγινε ο μύθος των ΗΠΑ στο Ιράκ και ο πιο δεινός ελεύθερος σκοπευτής στην ιστορία του αμερικανικού στρατού. Στον πόλεμο του Ιράκ, ως ελεύθερος σκοπευτής, ο Κρις Κάιλ σκότωσε 160 άτομα και αυτός είναι μόνο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων. Συνολικά, οι στόχοι που μπορεί να τραυματίστηκαν αλλά έζησαν φτάνουν τους 255. Μετά το Ιράκ ο Κρις Κάιλ βοηθούσε βετεράνους του πολέμου που, όπως κι ο ίδιος, αντιμετώπιζαν προβλήματα με την επιστροφή στην καθημερινότητα μακριά απ’ τον πόλεμο. Ένας από αυτούς τους βετεράνους ήταν και ο Έντι Ρέι Ρουθ. Στις 2 Φεβρουαρίου του 2013, ο Κάιλ με τον φίλο του Τσαντ Λίτλφιλντ και τον Ρουθ πήγαν για σκοποβολή, μία ασχολία που ο Κάιλ πίστευε ότι βοηθούσε και χαλάρωνε τους βετεράνους. Όμως ο Ρουθ, που έπασχε από μετατραυματικό σοκ και έπαιρνε πολύ ισχυρά ψυχοφάρμακα, έδειχνε ανήσυχος και τρομοκρατημένος. Σαράντα λεπτά μετά την άφιξή τους, ο Ρουθ έστρεψε το πιστόλι εναντίον τους και τους δολοφόνησε.

Kάρλος Νόρμαν Χάθκοκ, αμερικανός πεζοναύτης
O Kάρλος Νόρμαν Χάθκοκ (20 Μαΐου 1942-23 Φεβρουαρίου 1999) ήταν Αμερικανός πεζοναύτης, θρύλος των ελεύθερων σκοπευτών στην διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Το προσωνύμιό του ήταν «Λευκό Φτερό», από το φτερό που είχε τοποθετήσει στο καπέλο του. Το Β. Βιετνάμ τον είχε επικηρύξει με 30.000 δολάρια. Ο ίδιος υποστήριζε ότι είχε 300 επιτυχίες, οι επιβεβαιωμένες όμως ήταν 93. Η καλύτερη επίδοσή του ήταν ο στόχος σε απόσταση 2.250 μ., ρεκόρ που καταρρίφθηκε από τον Καναδό δεκανέα Ρομπ Φέρλογκ, ο οποίος εξουδετέρωσε τον στόχο του, έναν μαχητή της Αλ Κάιντα, κατά την επιχείρηση «Ανακόντα» στο Αφγανιστάν το 2002, από απόσταση 2.430 μέτρων. Το 1969, ενώ διοικούσε μία διμοιρία ελεύθερων σκοπευτών, το αυτοκίνητο που επέβαινε έπεσε σε νάρκη. Από την έκρηξη υπέστη σοβαρά εγκαύματα. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε στο κέντρο εκπαίδευσης ελεύθερων σκοπευτών του Κουόντικο. Απεβίωσε στις 23 Φεβρουαρίου 1999 από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σίμο Χέιχε,  Φινλανδός ελεύθερος σκοπευτής
Ο Σίμο Χέιχε είχε αποκτήσει από τους Σοβιετικούς το παρατσούκλι «Λευκός Θάνατος». Ήταν Φινλανδός ελεύθερος σκοπευτής, ήρωας του ρωσοφινλανδικού πολέμου του ’39. Χρησιμοποιούσε απλό τυφέκιο χωρίς ειδική σκοπευτική διόπτρα και είχε το μεγαλύτερο βεβαιωμένο αριθμό επιτυχημένων βολών ως ελεύθερος σκοπευτής από όλους τους σκοπευτές όλων των κύριων πολέμων. Κατά τον Χειμερινό Πόλεμο (1939-1940) μεταξύ Φινλανδίας και Σοβιετικής Ένωσης ξεκίνησε ουσιαστικά τη σταδιοδρομία του ως ελεύθερος σκοπευτής μαχόμενος τον Κόκκινο Στρατό. Έδρασε σε πολικές θερμοκρασίες -20 και -40 βαθμών Κελσίου φορώντας την ολόλευκη στολή παραλλαγής του, σκοτώνοντας επιβεβαιωμένα 505 Σοβιετικούς στρατιώτες, καθώς και άλλους 542, αν προστεθούν και οι μη επιβεβαιωμένοι θάνατοι. Σύμφωνα με την ανεπίσημη καθημερινή καταγραφή της δράσης των σκοπευτών στο πεδίο της μάχης στης Κόλαα, τα θύματά του ήταν 800.

 

iefimerida

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.