iefimerida-agapimena-708

Εκλογές, απανωτά Εurogroup, δημοψήφισμα, capital controls, τρίτο μνημόνιο, ολονύκτιες συνεδριάσεις στη Βουλή, ξανά εκλογές, εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ: το πολιτικοοικονομικό σκηνικό στην Ελλάδα, όπως διαμορφώθηκε το 2015.


Mακελειό στο Charlie Hebdo, αεροπορικά δυστυχήματα στις Αλπεις (Germanwings, το έριξε ο νεαρός συγκυβερνήτης του) και στο Σινά (ρωσικό Airbus που το ISIS ισχυρίζεται ότι εκείνο βρίσκεται πίσω από την κατάρριψή του), φονικός σεισμός στο Νεπάλ με χιλιάδες νεκρούς, παγκόσμιο σκάνδαλο με τη Wolkswagen, τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι με 130 νεκρούς, κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από την Τουρκία με επακόλουθο την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, συμμαχία της Δύσης κατά του ISIS: τα γεγονότα που διαμόρφωσαν το σκηνικό σε διεθνές επίπεδο.

Και μεταξύ αυτών, η ενίσχυση των προσφυγικών ροών από τη Συρία προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, με το Αιγαίο να μετατρέπεται σε υγρό τάφο εκατοντάδων ανθρώπων που προσπάθησαν να το διασχίσουν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, η τραγωδία με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που είχε πέσει θύμα bullying.

Τα παραπάνω αποτελούν μια αποτύπωση των γεγονότων του 2015 τα οποία καταγράφηκαν λεπτό προς λεπτό από το iefimerida.gr. Ποια ήταν, όμως, εκείνα που τράβηξαν περισσότερο το ενδιαφέρον των αναγνωστών του iefimerida.gr; Παρακάτω παρουσιάζονται τα 15 θέματα που διαβάστηκαν περισσότερο στον ιστότοπό μας.

 

Το βουλκανιζατέρ της Ζωής 

Ενα αποκλειστικό θέμα του iefimerida.gr, από τις πασχαλινές διακοπές της τότε προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Εύβοια και την απαράδεκτη συμπεριφορά της σε εργαζόμενο βενζινάδικου. Το δημοσίευμα του iefimerida.gr «Ζωή Κωνσταντοπούλου σε κατάσταση αμόκ: Πάρε μου το αφεντικό σου να σε απολύσει τώρα [ηχητικό]» ήταν αυτό που διάβασαν οι αναγνώστες του site μας περισσότερο από κάθε άλλο.

Η χειραψία-λαβή Ντάισελμπλουμ – Βαρουφάκη 

Είχαν περάσει μόλις λίγες ημέρες από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λόγω και της λήξης της παράτασης του προγράμματος, αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι στην Αθήνα για μια πρώτη διερευνητική επαφή με τη νέα κυβέρνηση. Σίγουρα οι στιγμές στο ΥΠΟΙΚ, όπως και σε όλους μας, θα του μείνουν αξέχαστες. Το «ουάου» του Βαρουφάκη και η χειραψία-λαβή του Ελληνα ΥΠΟΙΚ με τον πρόεδρο του Eurogroup ήταν δύο από τα πιο πολυσυζητημένα στιγμιότυπα εκείνης της ιδιαίτερης συνέντευξης Τύπου. Το δημοσίευμα του iefimerida.gr «Καρέ καρέ η χειραψία-λαβή του Ντάισελμπλουμ που πάγωσε τον Βαρουφάκη -Τι του ψιθύρισε έξαλλος στο αυτί [εικόνες & βίντεο]» ήταν ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα, επίσης.

Το σκληρότερο άρθρο που γράφτηκε ποτέ για τον Βαρουφάκη: Ο άνθρωπος που πήρε στο λαιμό του τον Τσίπρα

Το Slate δημοσίευσε τον περασμένο Φεβρουάριο ένα ιδιαίτερα σκληρό άρθρο για τον τότε ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, περιγράφοντάς τον ως τον άνθρωπο που πήρε στο λαιμό του τον Τσίπρα (ήταν ακόμη Φεβρουάριος και η χώρα μας είχε μόλις υπογράψει τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου). Το συγκεκριμένο σκληρότατο άρθρο για τον κ. Βαρουφάκη ήταν ένα από αυτά που οι αναγνώστες του iefimerida.gr διάβασαν ιδιαίτερα.

Μεταξύ άλλων, έγραφε το Slate: «Οι λαϊκιστές καταφεύγουν σε περιθωριακούς οικονομολόγους που αποκαλούνται “εναλλακτικοί”. Εχουν τα συμφέροντά τους, προφανώς. Αλλά οι περισσότεροι είναι άσχετοι και νομίζουν ότι ξέρουν. Ως χθες πρόβαλαν ένα αναμάσημα νεο-μαρξιστικού τύπου. Σήμερα κατάλαβαν ότι πρέπει να έχεις γνώση της μεγάλης σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας. Δεν γίνεται να εκσφενδονίζεις σκοτεινές οικονομικές προτάσεις. Οπως τα αναπτυξιακά ομόλογα. Κανείς δεν καταλαβαίνει τι σημαίνουν, αλλά δείχνουν σαν να είναι κάτι σπουδαίο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας από αυτούς. Ενας από αυτούς τους γκουρού απατεώνες που πάνε από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, που διαθέτουν επιτυχημένα μπλογκ για εναλλακτικούς, αφού δεν διαθέτουν άλλη πολιτική πρόταση. Από τέτοιους είναι γεμάτο το ίντερνετ, έχουν γεμίσει τα λαϊκιστικά κόμματα, εκεί που υπήρχαν άδειες θέσεις από ρεαλιστές οικονομολόγους. Είναι αυτά τα κόμματα που περίμεναν ότι όλοι θα ενθουσιαστούν από τη μαγική τους σκέψη.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει να μπαλαμούτιασε (σ.σ.: επί λέξει «empapahouter») τον Αλέξη Τσίπρα και τα άλλα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως αυτοί οι μαθηματικοί-χρηματιστές επινοούσαν τοξικά προϊόντα για να τα πουλούν στα αφεντικά τους. Αυταπάτες, ψεύτικες λύσεις, σοβαροφανείς ιδέες, αλλά άδειες από περιεχόμενο».

Σοκ: Η Βίκυ Σταμάτη στο Δρομοκαΐτειο -Στο πάτωμα αγκαλιά με ένα λούτρινο 

Ηταν Μάρτιος όταν ήρθαν στο φως φωτογραφίες από τη ζωή της Βίκυς Σταμάτη μέσα στο Δρομοκαΐτειο. Η φωτογραφία που την έδειχνε να κάθεται κάτω στο πάτωμα σταυροπόδι, κρατώντας αγκαλιά ένα λούτρινο αρκουδάκι που ανήκει στον γιο της, είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση… Η Βίκυ Σταμάτη απόψε θα κάνει για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια Πρωτοχρονιά με τον γιο της, καθώς αποφυλακίστηκε με εγγύηση πριν από λίγους μήνες.

Στον πυρετό του δημοψηφίσματος ένας νέος επιχειρηματίας αναρωτιέται «Τι σου φταίω ρε Alexis;»

Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος και τα όσα ακολούθησαν είναι σίγουρα στιγμές και γεγονότα που σημάδεψαν το 2015. Μια εβδομάδα που περιστράφηκε γύρω από το «Ναι» και το «Οχι», μια εβδομάδα γεμάτη αγωνία. Ενας νέος άνθρωπος, ο 29χρονος επιχειρηματίας Φάνης Κουτσουβέλης, εξέφρασε αυτές τις αγωνίες αλλά και τις συνέπειες που είχε στη δουλειά του η αιφνιδιαστική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στο κενό, χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές για τη συνέχιση του προγράμματος. Το δημοσίευμα με τις αγωνίες του Φάνη Κουτσουβέλη ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα του iefimerida.gr.

Σαμαράς: Να γιατί δεν παρέδωσα στον Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, την επομένη ορκίστηκε πρωθυπουργός και ακολούθως πήγε στο νέο του γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αντώνης Σαμαράς, όμως, δεν ήταν εκεί, για την καθιερωμένη τελετή παράδοσης-παραλαβής, προκαλώντας αίσθηση. Το δημοσίευμα στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στην τελετή ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα του iefimerida.gr.

Η τραγική ιστορία του Γιακουμάκη και η αποκάλυψη-σοκ ότι τον απειλούσαν με τη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο από τα βασανιστήρια που του έκαναν

Βαγγέλης Γιακουμάκης. Μια τραγική ιστορία που ανέδειξε με τον τραγικότερο τρόπο το πρόβλημα του bullying. Από την εξαφάνισή του στις 6 του περασμένου Φεβρουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου, όταν βρέθηκε η σορός του, όλοι παρακολουθούσαν με αγωνία την εξέλιξη του θρίλερ που διαδραματιζόταν με πρωταγωνιστή τον νεαρό Βαγγέλη. Οι αποκαλύψεις, εν συνεχεία, για το άγριο bullying που υφίστατο ο άτυχος Βαγγέλης συγκλόνισαν το πανελλήνιο.

Ο «καιρός» της Ελευθεροτυπίας ζητάει συγγνώμη που στήριξε ΣΥΡΙΖΑ

Δυο ημέρες μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και πρώτη ημέρα με κλειστές τράπεζες και capital controls, ο Γιώργος Παπαδόπουλος Τετράδης (ο πρώην «Καιρός» της Ελευθεροτυπίας) γράφει ένα συγκλονιστικό κείμενο για τα ψέματα της κυβέρνησης και ζητά συγγνώμη για το γεγονός ότι στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά τις εκλογές.

«Οι ελαχιστες νουνεχεις φωνες μεσα στον ΣΥΡΙΖΑ ειναι πολυ αδυναμες για να αποτρεψουν τα χειροτερα.Και οι λιγοι πραγματικα αξιοι,που κατεχουν κυβερνητικες θεσεις ειναι πολυ αδυναμοι για να αποτρεψουν το μοιραιο.Ο κοσμος που πιστεψε και που ακομα πιστευει οτι η ελπιδα ερχεται θα πληρωσει,οπως παντα,πανακριβα το τιμημα της ευκολοπιστιας του.Στην οποια συμβαλλαμε κι εμεις,οσοι συμβαλαμε.Συγνωμη», κατέληγε το κείμενο του «Καιρού».

Πρωτοφανής επίθεση και απειλές στον Αρκά για σκίτσο-σχόλιο για την κυβέρνηση -Τον κατηγορούν πως χρηματίζεται!

Ηταν μερικές ημέρες πριν προκηρυχτεί το δημοψήφισμα, η χώρα βρισκόταν στο κενό, τα Εurogroup το ένα μετά το άλλο ολοκληρώνονταν χωρίς λευκό καπνό, η αγωνία για το τι θα γίνει φούντωνε και ξαφνικά ένα σκίτσο-σχόλιο του Αρκά για την κυβέρνηση προκαλεί χαμό: «Κάποια από τα σκίτσα που δημιούργησε ο περίφημος Αρκάς και ανέβηκαν στην επίσημη σελίδα του στο Facebook προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων και απειλών από όσους θεώρησαν ότι… πολεμάει την κυβέρνηση. Στο επίμαχο σκίτσο εμφανίζεται ένας άντρας που λέει: ”Εχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι που πατάνε γερά στον αέρα”. Οι αντιδράσεις και οι απειλές φαίνεται πως ήταν τόσο έντονες που η επίσημη σελίδα του στο Facebook διέκοψε εδώ και λίγες ώρες -και μέχρι νεωτέρας- κάθε ανάρτηση. Γράφει χαρακτηριστικά: ”Με εντολή του Αρκά η σελίδα αναστέλλει τις αναρτήσεις μέχρι νεωτέρας. Ο διαχειριστής”. Σε άλλη ανάρτηση ο διαχειριστής έκανε λόγο για πολιτική βαρβαρότητα. Τα επίμαχα σκίτσα και σχόλια έχουν σβηστεί, όμως ήδη στα social media είχαν φουντώσει οι αντιδράσεις για την επίθεση που δέχθηκε η σελίδα του σκιτσογράφου», ξεκινούσε τότε το δημοσίευμα του iefimerida.gr που είχαν διαβάσει και σχολιάσει ιδιαίτερα οι αναγνώστες μας.

Το Παρίσι στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων του ISIS -130 νεκροί

13 Νοεμβρίου. Νύχτα σκότους στην Πόλη του Φωτός. Τζιχαντιστές, ζωσμένοι με εκρηκτικά και με καλάσνικοφ στα χέρια επιτίθενται σε διάφορα σημεία του Παρισιού. Σκοτώνουν 130 ανθρώπους, τους περισσότερους στο Μπατακλάν, το θέατρο στο οποίο τη στιγμή της επίθεσης έδιναν συναυλία οι Εagles of Death και ήταν κατάμεστο. Τα γεγονότα γνωστά, ο πλανήτης ακόμη σοκαρισμένος. Οι αναγνώστες παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό τα όσα δραματικά ακολούθησαν της πολλαπλής επίθεσης μέσω της πλήρους καταγραφής του iefimerida.gr. Αδιαμφισβήτητα το βίντεο της Le Monde από την πίσω πόρτα του Μπατακλάν με άλλους να κείτονται νεκροί στο δρόμο και άλλους να κρέμονται από τα παράθυρα, ενώ ακούγονται οι πυροβολισμοί από τα καλάσνικοφ, αλλά και η φωτογραφία του άδειου θεάτρου, που αντί να είναι ένας χώρος διασκέδασης έχει μετατραπεί σε χώρο θανάτου, συγκλόνισαν.

Το δράμα της Ελλάδας των capital controls σε μια φωτογραφία -Το γοερό κλάμα συνταξιούχου έξω από την τράπεζα

Μεσάνυχτα της 26ης Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδιαστικά ανακοινώνει ότι αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα. Δυο μέρες αργότερα κλείνουν οι τράπεζες και επιβάλλονται capital controls. Πολίτες σχηματίζουν ατελείωτες ουρές έξω από τις τράπεζες. Στους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτα δίνεται ένα μικρό ποσό από τη σύνταξή τους, από τραπεζικά καταστήματα που ανοίγουν ειδικά για αυτό το σκοπό. Σε όλες τις τράπεζες διαδραματίζονται σκηνές όπως η παρακάτω. Η συγκεκριμένη φωτογραφία, όμως, του AFP θεωρήθηκε ότι συνόψισε σε μια εικόνα το δράμα της Ελλάδας.

«Τσακίζουν» κόκαλα τα σκίτσα για το νεκρό προσφυγόπουλo -H εικόνα του μικρού Αϊλάν συγκλόνισε 

Το προσφυγικό είναι ένα από τα θέματα που απασχόλησαν και θα συνεχίσουν να απασχολούν και το 2016. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ενας από αυτούς και ο μικρός Αϊλάν, ένα 3χρονο προσφυγόπουλο που χάθηκε μαζί με το αδελφάκι του και τη μητέρα του. Η εικόνα του να κείτεται νεκρό στα τουρκικά παράλια συγκλόνισε την υφήλιο.

Η μόδα θέλει τους άνδρες με κοιλιά -Η ανάρτηση που διάβασαν με μανία οι αναγνώστες

Ηταν αρχές Μαΐου, λίγο πριν από την έναρξη του καλοκαιριού (που κανείς δεν ήξερε τι θα επακολουθήσει), και ήταν και μια ανάρτηση που παρουσίαζε μια νέα μόδα: αυτής των ανδρών με κοιλίτσα. Μια ανάρτηση που λάτρεψαν οι αναγνώστες του iefimerida.gr.

Σπίτι χρονοκάψουλα: Το εγκατέλειψαν ξαφνικά το ’60, βρέθηκε τώρα άθικτο 

Τόσο εντυπωσιακό όσο περιγράφει ο τίτλος του. Διαβάστηκε μανιωδώς…

Παροξυσμός για ένα Balmain

Ηταν αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, όταν άρχισαν να σχηματίζονται ατελείωτες ουρές έξω από τα καταστήματα H&M σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Γυναίκες σχεδόν ξεμαλλιάζονταν για ένα Balmain. Στην Ελλάδα του 2015, το εν λόγω θέμα προκάλεσε πραγματικά εντύπωση, ενώ οι αναγνώστες του iefimerida.gr διάβασαν μανιωδώς και την ανάρτηση με την ιστορία του γνωστού οίκου μόδας. 

 

iefimerida

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.