BLOOMBERG BILLIONAIRES INDEX

gkeits - slimΓίνεται να… φτωχύνουν οι κροίσοι του πλανήτη; Μπορεί να χάσουν μια ολόκληρη περιουσία γιατί έπεσαν έξω οι επενδύσεις τους; Κι όμως γίνεται. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχασαν 19 δισ. δολάρια μέσα σε ένα χρόνο.

Η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων και τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας τρόμαξαν τους επενδυτές παγκοσμίως, οδηγώντας στην πρώτη ετήσια πτώση του δείκτη πλούτου από το 2012, όταν ο δείκτης ξεκίνησε.

«Μετά από τρία εκπληκτικά χρόνια, αυτό που κυριάρχησε στις αγορές το 2015 ήταν η ανησυχία», σημειώνει ο δισεκατομμυριούχος Ken Fisher, ιδρυτής της Fisher Investments, με πάνω από 65 δισ. δολάρια υπό διαχείριση.

«Οι φόβοι για μία κρίση στην αγορά πετρελαίου, η πτώση των καταναλωτικών δαπανών και το χτύπημα στην οικονομία της Κίνας η οποία παρέσυρε τα εμπορεύματα, τρόμαξαν τους επενδυτές», προσθέτει.

Ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών Carlos Slimείναι ο μεγάλος χαμένος του 2015 μετά και την πτώση της μετοχής της America Movil κατά 25%, αφού από πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη τον Μάιο του 2013, έπεσε στην 5η θέση φέτος, χάνοντας 20 δισ. δολάρια.

Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffet έχασε περίπου 11,3 δισ. καθώς η μετοχή της εταιρείας του, Berkshire Hathaway σημείωσε αρνητική ετήσια απόδοση, για πρώτη φορά από το 2011.

Ο Bill Gates της Microsoft, ο οποίος είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο από τον Μάιο του 2013, έχασε περίπου 3 δισ. μέσα στο 2015.

Η συνεχιζόμενη άνοδος της Inditex, της μεγαλύτερης εταιρείας μόδας στον κόσμο, ανέβασε την περιουσία του Amancio Ortega κατά 10 δισ. δολάρια.

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος της χρονιάς ήταν ο ιδρυτής της Amazon.com Jeff Bezos o οποίος υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 59 δισ. δολάρια. Ο Bezos προσέθεσε 31 δισ. δολάρια στην περιουσία του το 2015, ξεπερνώντας την πτώση των 7,4 δισ. δολαρίων το 2014, και ανεβαίνοντας 16 θέσεις στο νούμερο 4 της λίστας..

Τα πέντε μέλη της οικογένειας Walton, στους οποίους ανήκει η τεράστια αλυσίδα Wal-Mart Stores έχασαν συνολικά 35 δισ. δολάρια.

Οι πτώσεις των αγορών έδιωξαν 49 δισεκατομμυριούχους εκτός της λίστας, συμπεριλαμβανόμενου του CEO της Glencore, Ivan Glasenberg και τον Wang Jing, Κινέζο επιχειρηματία τηλεπικοινωνιών.

Ο Bραζιλιάνος δισεκατομμυριούχος Andre Esteves, πρώην επικεφαλής της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Λ. Αμερικής έχασε περίπου 1,5 δισ. δολάρια.

Οι δισεκατομμυριούχοι της Κίνας τα βρήκαν δύσκολα φέτος. Τον Μάιο, υπήρχαν 31 κινέζοι δισεκατομμυριούχοι στον δείκτη του Bloomberg με συνολική περιουσία 348 δισ. δολάρια. Στις 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου, υπήρχαν 28 δισεκατομμυριούχοι με 256 δισ. δολ. περιουσία.

Οι κροίσοι της Ρωσίας συνέχισαν να χάνουν την περιουσία τους, αφού μετά τα 55 δισ. δολ. που έχασαν το 2014 λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση, φέτος η βουτιά του πετρελαίου αφαίρεσαν άλλα 8 δισ. δολ. από τα πλούτη τους.

ημερησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.