maksimou-megaro-ouranos-708

Το Ασφαλιστικό αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με τους δανειστές.

Με το που κάνει ποδαρικό το 2016, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να καταθέσει αναλυτικά και κοστολογημένα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να ξεκινήσει το… μπρα ντε φερ το οποίο όπως όλα δείχνουν θα επικεντρωθεί γύρω από την περικοπή των κύριων συντάξεων.

Μπρα ντε φερ για την περικοπή των κύριων συντάξεων 

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τη «γραμμή» της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη: Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή μείωση των κύριων συντάξεων». «Η συμφωνία ούτε περιγράφει, ούτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι τα 700 εκατ. ευρώ της πρόσθετης εξοικονόμησης από δαπάνες για το συνταξιοδοτικό που απομένουν το 2016  μπορούν να προκύψουν  από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή.

Οι περικοπές που έχουν κλειδώσει 

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι έχουν κλειδώσει περικοπές  8,5% μεσοσταθμικά στις επικουρικές συντάξεις,10% στα εφάπαξ, έως 30% στα μερίσματα του Δημοσίου και 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, όπως και αύξηση 25% στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ.

Τα 5 «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης


Ηδη, το υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Euro2day ανταλλάσσει συνεχώς στοιχεία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασία και ήδη διαγράφονται τα σημεία τα οποία θα αποτελέσουν τα μεγάλα «αγκάθια». Αυτά είναι:

  • η  απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση από τα 15 έτη στα 20 έτη,
  • η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη λήψη της Εθνικής Σύνταξης (τουλάχιστον στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης)
  • η αύξηση των εισφορών
  • η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε τις μειώσεις συντάξεων αντισυνταγματική
  • η μείωση της δαπάνης για συντάξεις, εντός του 2016, κατά τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

Τα σενάρια για το Ασφαλιστικό 

Το Capital.gr παρουσιάζει τα τρία σενάρια για το Ασφαλιστικό, η υιοθέτηση των οποίων θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και τα οποία δεν αποκλείουν το ένα το άλλο.

  1. Μη περικοπή των κύριων συντάξεων και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Επίσης, είναι πιθανή η μονομερής κατάθεσης του νομοσχεδίου για το νέο Ασφαλιστικό γύρω στις 30 Ιανουαρίου προκειμένου να ψηφιστεί μετά από 1 με 2 εβδομάδες. Το εν λόγω σενάριο ισοδυναμεί, όμως, με ευθεία ρήξη με τους δανειστές.
  2. Να καταθέσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό ακόμα και μονομερώς αλλά να μην ψηφιστεί μετά από μια δυο εβδομάδες, όπως προβλέπεται και να παραμείνει στον «πάγο» μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές γύρω από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. «Το plan B της κυβέρνησης είναι να δεχθεί μεν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με εκείνα που υπάρχουν σήμερα (πχ 60-65% έναντι 70%) –αν και όχι τόσο χαμηλά όσο προτείνουν οι δανειστές (50%), αλλά  αυτά να μην ισχύσουν για τους νυν συνταξιούχους αλλά για εκείνους που θα λάβουν την σύνταξη τους το 2016-17», γράφει το capital.gr.
  3. Η κυβέρνηση να υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών για περικοπές στους νυν συνταξιούχους και μάλιστα άμεσα, ακόμα και αναδρομικά από την 1.1.2016, και να κερδίσει έτσι χρόνο για να στηρίξει αυτές τις περικοπές στο εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, αλλά ίσως και ένα «αντάλλαγμα» που θα αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Χαράτσι στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές 

Εντωμεταξύ, δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος αναφέρει ότι το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται σενάριο για τη φορολόγηση όλων των τραπεζικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, προκειμένου να μην γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Ουσιαστικά επεξεργάζονται την επιβολή ένας νέου εσωτερικού φόρου Τόμπιν, ένα ειδικό τέλος που δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις, σε όλες τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.

Ρομπόλης: Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα

Εντωμεταξύ, χθες σε συνέντευξή του στην Αυγή ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2050, χωρίς να υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, μέσω μιας σειράς μέτρων που περιέχονται σε μελέτη με πλήρη αναλογιστική τεκμηρίωση.

Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, λέγοντας ότι η αύξηση τους κατά 1% δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων -επισημαίνοντας ότι η πολλαπλάσια μείωσή του στο παρελθόν δεν την αύξησε- και μπορεί να αποφέρει 400 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα, αν και παραδέχεται ότι αποτελεί άμεση λύση ταμειακού και εισπρακτικού χαρακτήρα.

Επίσης, επισημαίνει ότι η μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα ανακόψει τη συνεχή μείωση της αγοραστικής ικανότητας των συνταξιούχων και των αρνητικών αποτελεσμάτων της στην οικονομία. Αναφέρει ακόμη, ότι ο «κουμπαράς» του αποθεματικού κεφαλαίου για το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί από νέους πόρους, όπως έσοδα από τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως, μέρος του τιμήματος των αποκρατικοποιήσεων και πόροι από συμβάσεις παραχώρησης δημόσιων έργων.Επίσης προτείνει τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα, εκτιμώντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η οποία σήμερα υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.