τσιπρασΗ κυβέρνηση πέρασε «αβρόχοις ποσίν» την κρίσιμη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα χωρίς ούτε μια απώλεια από την εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ωστόσο τα δύσκολα δεν τελειώνουν εδώ.

Μπροστά της έχει έναν «Γολγοθά» μέτρων αλλά και ορισμένα… «καρότα» από τους δανειστές.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα, πρακτικά, μετά την ψήφιση από την Βουλή του νομοσχεδίου-σκούπα για τα 13 προαπαιτούμενα;

Η εκταμίευση του 1 δισ.ευρώ

Θα συνέλθει σε τηλεδιάσκεψη το EuroWorking Group απόψε ή αύριο Τετάρτη, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ.ευρώ. Η δόση αναμένεται να εκταμιευτεί μέχρι την Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, ξεκινά ωστόσο, η διαδικασία για την αγοραπωλησία επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων – πλην πρώτης κατοικίας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ). Ως εκ τούτου, ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τα δάνεια ΜμΕ και νοικοκυριών. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ληφθεί η απόφαση για το εάν και με ποιους όρους θα αποτελέσουν αντικείμενο πώλησης στα distress funds.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να επέλθει επώδυνος συμβιβασμός για τα στεγαστικά. «Μπορεί εμείς να μην προστατεύουμε όσους πρέπει. Θα διαπραγματευτούμε για στεγαστικά δάνεια, μικρομεσαίων και καταναλωτικά και πρέπει να μας πείτε ότι είστε πλάι μας για την προστασία των πιο ευάλωτων. Σε αυτή τη συζήτηση θα διαπραγματευτούμε και μπορεί να κάνουμε συμβιβασμούς, που δεν θα έχουν τον ταξικό διαχωρισμό που θα θέλαμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο δύσκολος Ιανουάριος

Τα δύσκολα τα έχει μπροστά της, με τη νέα χρονιά, η κυβέρνηση την οποία περιμένει ένας δύσκολος Ιανουάριος. Αν ισχύσει το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, περί τα μέσα Γενάρη έρχονται στην Αθήνα και πάλι οι εκπρόσωποι των δανειστών. Το κουαρτέτο θα πρέπει να συμφωνήσει με την Αθήνα σε όλα.

Εντός του Ιανουαρίου πρέπει να επιλυθούν:

  • Ασφαλιστικό
  • Φορολογικό
  • Εργασιακά
  • «Κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών

Αν δεν επιλυθούν αυτά, δεν κλείνει και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Τα «καρότα» από τους δανειστές

Η πλευρά των δανειστών, εκτός από τα μαστίγια έχει και «καρότα». Ετσι, εφόσον κλείσει η αξιολόγηση, ως δέλεαρ από τους δανειστές και την ΕΚΤ θα χρησιμοποιηθούν::

  • Χρέος: Θα ξεκινήσει η συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέος.
  • Waiver: Η επαναφορά του waiver. Με άλλα λόγια να αποδέχεται η ΕΚΤ εκ νέου ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ανάσες για την οικονομία.
  • QE: Την απόφαση από την ΕΚΤ για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE (ποσοτική χαλάρωση) για αγορές κρατικών ομολόγων. Τούτο σημαίνει ότι η ΕΚΤ εφόσον ενταχθεί στα μέτρα Ντράγκι, θα μπορεί η ΕΚΤ να αγοράζει και ελληνικά κρατικά ομόλογα.
  • Εξοδος στις αγορές: Αν συμβεί αυτό, θα σημάνει ότι ανοίγει σταδιακά εντός του 2016, ο δρόμος για την έξοδο της χώρας στις αγορές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.


iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.